To Adobe Photoshop γιορτάζει τα 25α γενέθλια του


To Adobe Photoshop γιορτάζει τα 25α γενέθλια του

Ήταν το 1987 όταν ο Thomas Knoll δημιούργησε ένα λογισμικό προβολής εικόνων με το όνομα “Display”. Ο πρόγονος του Photoshop μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προβολή ασπρόμαυρων φωτογραφιών σε ασπρόμαυρες οθόνες και αρχικά δεν είχε δυνατότητες επεξεργασίας των εικόνων που πρόβαλε.

Ο αδερφός του Thomas, John Knoll, μόλις είδε το νέο λογισμικό ενθουσιάστηκε και τον παρότρυνε να προχωρήσουν μαζί στην ανάπτυξη ενός λογισμικού επεξεργασίας εικόνας. Τα δύο αδέρφια δημιούργησαν το ImagePro, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν τις προσπάθειες τους να το πουλήσουν σε μεγάλες εταιρείες της Silicon Valley.

Ο Thomas τελικά επέλεξε να ονομάσει το λογισμικό Photoshop και το 1989 το παρουσίασε στις Apple και Adobe. H Adobe έσπευσε να αγοράσει το νέο και πολλά υποσχόμενο λογισμικό κυκλοφορώντας την πρώτη έκδοση του, Photoshop 1.0, το 1990.

Σήμερα φυσικά το Photoshop είναι συνώνυμο της επεξεργασίας εικόνας. Το νο1 λογισμικό κατά την πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με την φωτογραφία βρίσκεται στην έκδοση CC 2014, η οποία διατίθεται μόνο μέσω συνδρομής στο Adobe Creative Cloud (από τον Μάιο του 2013).

To Adobe Photoshop CC 2014 μπορεί κάποιος να αποκτήσει με την εγγραφή του στο Adobe Photography Program, με συνδρομή 12.3 ευρώ/μήνα. Μαζί αποκτά και το Adobe Photoshop Lightroom 5.

Το 2010 και λίγο μετά τη πρεμιέρα της ταινίας Avatar (στην οποία χρησιμοποιήθηκε το Photoshop) οι John Knoll, Thomas Knoll, Russell Brown και Steve Guttman, μαζεύτηκαν στο ίδιο τραπέζι, μετά από σχεδόν 20 χρόνια, και θυμήθηκαν τα “παλιά”.

Η πρώτη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε για να παρουσιαστούν οι δυνατότητες του Adobe Photoshop από τον John Knoll, είναι μία φωτογραφία του 1987 στα νησιά Bora Bora. Στην φωτογραφία βλέπουμε την τότε κοπέλα του John (και μετέπειτα γυναίκα του), Jennifer, topless, να αγναντεύει το νησί Toopua.
Το ζευγάρι δούλευε μαζί στην εταιρεία Industrial Light & Magic, την θυγατρική της LucasFilm για την παραγωγή special-effects και οι διακοπές του στα νησιά Bora Bora ήταν η επιβράβευση για την σκληρή δουλειά τους στην ταινία “Who Framed Roger Rabbit”.
Μάλιστα την ίδια ημέρα που τραβήχτηκε η φωτογραφία ο Knoll έκανε πρόταση γάμου στην Jennifer.
Ο John χρησιμοποίησε ένα scanner του εργαστηρίου της Apple Advanced Technology Group για να σκανάρει την 10×15 φωτογραφία της γυναίκας του, που είχε τραβήξει στις διακοπές τους.
Η εικόνα ονομάστηκε “Jennifer in Paradise” και ήταν η πρώτη έγχρωμη εικόνα που χρησιμοποιήθηκε για να παρουσιαστούν οι δυνατότητες του νέου τότε Photoshop.

Jennifer in Paradise.tif ñ the first photoshopped pictureBrothers Knoll sent over their original Je

Ακολουθεί το επετειακό infographic της Adobe για την ιστορία του Photoshop. Πατήστε πάνω του για να το μελετήσετε σε μεγαλύτερη ανάλυση.

adobe-photoshop-665

adobe-photoshop-2

adobe-photoshop-3

adobe-photoshop-1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Adobe Adobe Photoshop

Πηγή:

Adobe
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!