Video της διαδικασίας της Νταγκεροτυπίας (daguerreotype) μας ταξιδεύει στο 1840


Video της διαδικασίας της Νταγκεροτυπίας (daguerreotype) μας ταξιδεύει στο 1840

Στο μικρό φίλμ που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη διαδικασία εμφάνισης daguerreotype (Νταγκεροτυπία ή δαγκεροτυπία). 

Ήταν η πρώτη εμπορική φωτογραφική διαδικασία που παρουσιάστηκε από τον Γάλλο Louis-Jacques-Mandé Daguerre το 1837-9 και κυριάρχησε μέχρι το 1850 (εμφάνιση της διαδικασίας του υγρού κολλοδίου).  Κατά τη διαδικασία της Νταγκεροτυπίας, πλάκες χαλκού σε συνδυασμό με ιωδιούχο άργυρο (φωτοευαίσθητο υλικό) έδιναν θετικές εικόνες που έβγαιναν σε ένα μοναδικό αντίτυπο. Οι πλάκες έπρεπε να χρησιμοποιηθούν εντός μίας ώρας από τη δημιουργία τους. Ακολουθούσε η έκθεση τους για 10 έως 20 λεπτά στο φως (αργότερα λόγω των βελτιωμένων φακών και των υλικών ο χρόνος έκθεσης μπόρεσε να μειωθεί στο λεπτό).  Η επιφάνεια της νταγκεροτυπίας ήταν πολύ ευαίσθητη και συχνά έπρεπε να καλυφθούν με γυαλί για να προστατευτούν.  Η διαδικασία ήθελε εξαιρετική προσοχή γιατί χρησιμοποιούνταν τοξικά χημικά πολύ επικίνδυνα.

Ο φωτογράφος Dan Carrillo, στο Seattle των Η.Π.Α., προσπαθεί να κρατήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία ζωντανή:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

daguerreotype

Πηγή:

Petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!