Το Πανεπιστήμιο του Bath τιμάει τον σπουδαίο Don McCullin


Το Πανεπιστήμιο του Bath τιμάει τον σπουδαίο Don McCullin

Το δίπλωμα απένειμε ο καθηγητής και αναπληρωτής αντι-πρόεδρος Neil Sammells.

Ο Don McCullin θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους πολεμικούς φωτορεπόρτερ. Γεννήθηκε το 1935 στο Λονδίνο και στην ηλικία των 14 ετών εγκατέλειψε το σχολείο. Δύο χρόνια μετά κλήθηκε να υπηρετήσει στην Royal Air Force (πολεμική αεροπορία της Μ.Βρετανίας) ως βοηθός εναέριας φωτογράφισης, ταξιδεύοντας στην Αφρική και την Μ.Ανατολή.

Το πρώτο του θέμα, με τίτλο Guvnors, αφορούσε μία συμμορία νεαρών στην γειτονιά που μεγάλωσε και δημοσιεύτηκε στον “The Observer”, το 1959. Το 1961 επισκέφτηκε το Βερολίνο, την εποχή της κατασκευής του τείχους μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.

Η πρώτη του δουλειά σε πολεμικό μέτωπο έγινε το 1964 για λογαριασμό του “The Observer”, στην Κύπρο, ενώ το 1966 ξεκίνησε την 18χρονη συνεργασία του με το “The Sunday Times Magazine”, για λογαριασμό του οποίου ταξίδεψε σε πολεμικά μέτωπα στο Κονγκό, την Νιγηρία, το Ισραήλ, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, την Β.Ιρλανδία, το Μπαγκλαντές, τον Λίβανο, το Ελ Σαλβατόρ και το Κουρδιστάν.

Έχει γράψει πάνω από μία ντουζίνα βιβλία, μεταξύ των οποίων και η αυτοβιογραφία του “Unreasonable Behaviour”.

Στην καριέρα του έχει κερδίσει δύο βραβεία από το World Press Photo Foundation και το 1992 έγινε ο πρώτος φωτορεπόρτερ που πήρε τον τίτλο του Commander of the British Empire (CBE).

Σχετικά με την απονομή του διδακτορικού διπλώματος δήλωσε:
“Είμαι ενθουσιασμένος για αυτή την τιμή που μου γίνεται και το γεγονός ότι προέρχεται από την πόλη του Bath είναι πολύ συγκινητικό καθώς ως παιδί μεγάλωσα εδώ κοντά. Είναι προνόμιο να συνδέομαι με το ίδρυμα, ένα κέντρο μάθησης και καλλιτεχνικής έμπνευσης, κάτι το οποίο εκτιμώ ακόμα περισσότερο επειδή άφησα το σχολείο στην αρχή της εφηβείας μου”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

bathspa
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!