McCullin, ντοκιμαντέρ για τον εκπληκτικό φωτογράφο-πολεμικό ανταποκριτή


McCullin, ντοκιμαντέρ για τον εκπληκτικό φωτογράφο-πολεμικό ανταποκριτή

Γεννημένος το 1935 στο Λονδίνο, ο Don McCullin ξεκίνησε την φωτογραφική του καριέρα σαν φωτογράφος της πολεμικής αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, της γνωστής RAF.  Στην συνέχεια κάλυψε φωτογραφικά τον πόλεμο στην Κύπρο, το Κονγκό, την Μπιάφρα, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Μπανγκλαντές, το Ελ Σαλβαδόρ και την Μέση Ανατολή, μένοντας στην ιστορία ως ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους-πολεμικούς ανταποκριτές.  Με πάνω από δέκα βιβλία στο ενεργητικό του, βραβευμένος μεταξύ άλλων από το World Press Photo και ο μοναδικός φωτογράφος που τιμητικά πήρε τον βαθμό του Πλωτάρχη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, συνεχίζει να φωτογραφίζει και σε μεγάλη ηλικία.  Χαρακτηριστικό ότι το 2007 φωτογράφιζε τους πρόσφυγες λόγω της γενοκτονίας στο Νταρφούρ της Αφρικής.  Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο Cornell Capa Award από το International Center for Photography της Νέας Υόρκης.

Τι πιο φυσιολογικό από το να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την ζωή του;  Το ντοκιμαντέρ με τίτλο “McCullin” προβλήθηκε τον Απρίλιο του 2012 στο HotDocs φεστιβάλ στο Τορόντο και βγήκε στις αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου την 1 Ιανουαρίου του 2013.  Θα ήταν κάτι εξαιρετικό αν μπορούσαμε να το δούμε με κάποιο τρόπο και στην χώρα μας.

Το επίσημο Trailer:

Αν θέλετε μπορείτε να παρακολουθήσετε και την παρακάτω συνέντευξη του McCullin στο περιοδικό Economist, στην οποία μιλάει για τις εμπειρίες του:


via petapixel

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Don McCullin Great Photographers
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!