Απορρίφθηκε η πρόταση για την μη ελεύθερη φωτογράφιση μνημείων και κτηρίων στην Ε.Ε.


Απορρίφθηκε η πρόταση για την μη ελεύθερη φωτογράφιση μνημείων και κτηρίων στην Ε.Ε.

Η πρόταση έλεγε ότι οι φωτογράφοι που θα ήθελαν να περιλαμβάνουν στις εικόνες τους κάποιο μνημείο ή κτήριο και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εικόνες για εμπορική χρήση, θα έπρεπε να έχουν εκδώσει την κατάλληλη άδεια από τον φορέα ή το πρόσωπο που διαθέτει το copyright.

Considers that the commercial use of photographs, video footage or other images of works which are permanently located in physical public places should always be subject to prior authorisation from the authors or any proxy acting for them;”
(Η εμπορική χρήση φωτογραφιών και videos έργων που είναι μόνιμα τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους, πρέπει πάντα να γίνεται με την κατάλληλη προ-αδειοδότηση από τον δημιουργό, ή οποίον ενεργεί για αυτόν)

Ευτυχώς τελικά η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία φαίνεται να υποστηρίχτηκε από την μεριά της Γαλλίας, απορρίφθηκε, αφού μόλις 40 Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ σε ένα σύνολο 751 ατόμων.

Από την άλλη πλευρά δυστυχώς απέτυχε και η προσπάθεια της Ευρωβουλευτού της Ολλανδίας Marietje Schaake, η οποία πρότεινε την επέκταση της απελευθέρωσης της φωτογράφισης μνημείων σε όλη την Ε.Ε., με την προώθηση της λεγόμενης πρότασης “Freedom of Panorama”.

Συγκεκριμένα απορρίφθηκε η πρόταση: Αναγνωρίζεται το δικαίωμα να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες, videos ή άλλες εικόνες, έργων που βρίσκονται μόνιμα σε δημόσιο χώρο (Recognises the right to use photographs, video footage or other images of works which are permanently located in public places).

Όπως αναφέρει το AmateurPhotographer η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Julia Reda δήλωσε ότι πρόκειται για μία νίκη αλλά ότι πρέπει να επαγρυπνούμε και να γίνουν προσπάθειες να επεκταθεί η απελευθέρωση της φωτογράφισης μνημείων και σε χώρες που μέχρι σήμερα δεν ισχύει, όπως η Γαλλία.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε και η διαμαρτυρία που υπογράφηκε online, από πάνω από 540.000 πολίτες που εναντιώθηκαν στην συγκεκριμένη πρόταση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!