Ο Φωτογραφικός Όμιλος του ΑΠΘ φιλοξενεί στη Θεσσαλονίκη τη φωτογράφο Εύα Βουτσάκη


Ο Φωτογραφικός Όμιλος του ΑΠΘ  φιλοξενεί στη Θεσσαλονίκη τη φωτογράφο Εύα Βουτσάκη

Φ.Ο.Α.Π.Θ. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Φωτογραφικός Όμιλος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των συνεργασιών του με Έλληνες και ξένους δημιουργούς, προσκαλεί και φιλοξενεί φέτος στη Θεσσαλονίκη τη φωτογράφο Εύα Βουτσάκη από τις 19 έως τις 26 Μαΐου. Σκοπός της φιλοξενίας είναι μια άκρως δημιουργική και πολυποίκιλη επαφή, με αποδέκτες τα μέλη του Ομίλου, αλλά και το ευρύτερο κοινό της πόλης μας (και όχι μόνο) που, με διάφορους τρόπους, εμπλέκεται με την τέχνη της Φωτογραφίας.

Το πρόγραμμα όλων των ημερών, κατά τις οποίες η φωτογράφος θα παρευρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, έχει ως εξής:

Τρίτη, 19-05-2015
Ώρα 16.00-20.00: Portfolio reviews, στον χώρο του Φ.Ο.Α.Π.Θ.
Ώρα 20.30-22.30: Ομιλία με θέμα «18 χρόνια μετά τον ΦΟΑΠΘ» μόνο για τα μέλη του Ομίλου/ Συζήτηση, αίθουσα Δ31 στην Σχολή Θετικών Επιστημών, Α.Π.Θ.

Τετάρτη, 20-05-2015
Ώρα 10.00-14.00: Portfolio reviews, στον χώρο του Φ.Ο.Α.Π.Θ.
Ώρα 15.00-19.00: Portfolio reviews, στον χώρο του Φ.Ο.Α.Π.Θ.
Ώρα 20.00-22.00: Ομιλία ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Από ιδέα, σε dummy, σε βιβλίο» / Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο Ίχνη Εντός / Συζήτηση, αίθουσα Α31 στην Σχολή Θετικών Επιστημών, Α.Π.Θ.

Πέμπτη, 21-05-2015
Ώρα 10.00-15.00: Portfolio reviews, στον χώρο του Φ.Ο.Α.Π.Θ.
Ώρα 19.00-23.00: Workshop για ΦΟΑΠΘ (μέρος α’) – «Προσωπική Φωτογραφία: η πορεία ενός project», στον χώρο του Φ.Ο.Α.Π.Θ.

Παρασκευή, 22-05-2015
Ώρα 19.00-23.00: Συνέχεια Workshop για ΦΟΑΠΘ (μέρος β’), στον χώρο του Φ.Ο.Α.Π.Θ.

Σάββατο, 23-05-2015
Ώρα 10.00-14.00 και 17:00-22.00: Συνέχεια Workshop για ΦΟΑΠΘ (μέρος γ’), στον χώρο του Φ.Ο.Α.Π.Θ. πρωί και απόγευμα

Κυριακή, 24-05-2015
Ώρα 10.00-14.00 και 17:00-22.00:Workshop για το κοινό με θέμα «Από ιδέα σε dummy» (μέρος α’) , στον χώρο του Φ.Ο.Α.Π.Θ. πρωί και απόγευμα

Δευτέρα, 25-05-2015
Ώρα 19.00-23.00: Συνέχεια Workshop για το κοινό (μέρος β’) , στον χώρο του Φ.Ο.Α.Π.Θ.

Τρίτη, 26-05-2015
Ώρα 19.00-23.00: Συνέχεια Workshop για το κοινό (μέρος γ’) , στον χώρο του Φ.Ο.Α.Π.Θ.

Portfolio reviews
Τα portfolio reviews αποτελούν μια καλή ευκαιρία να δείξουν οι ενδιαφερόμενοι σε επαγγελματία φωτογράφο με διεθνή πείρα την προσωπική, φωτογραφική δουλειά τους. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι, μέσα από έναν αριθμό 10-30 φωτογραφιών τους, που πιστεύουν ότι τους εκφράζουν (ή αποτελούν μέρος πρότζεκτ), σε μικρά γκρούπ των 6 ατόμων, και για διάστημα 10 λεπτών (ο κάθε φωτογράφος) θα μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να τύχουν χρήσιμων συμβουλών και κριτικής. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα το μέγεθος των δυνατοτήτων τους, όπως και τι συγκεκριμένα πρέπει να πράξουν για να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο. Οι συναντήσεις με τη φωτογράφο θα έχουν διάρκεια 1 ώρα ανά γκρουπ. Μέσω των portfolio reviews θα επιλεχθούν και όλοι όσοι θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο της κ. Βουτσάκη. Οι ώρες του προγραμματισμού του portfolio review θα τηρηθούν με μεγάλη αυστηρότητα.

Ομιλίες
Ομιλία με θέμα «18 χρόνια μετά τον ΦΟΑΠΘ»:
Άκρως αποκαλυπτική και χιουμοριστική αφήγηση της πορείας της Εύας Βουτσάκη, από τα υπόγεια του ΦΟΑΠΘ στα ανώγεια της διεθνούς φωτογραφικής επιτυχίας. Τα λάθη και τα πάθη μιας πορείας. Γιατί ο ΦΟΑΠΘ ήταν ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή της, τι αποφάσεις έπρεπε να πάρει, πώς προχώρησε, πού βρίσκεται τώρα. Συμβουλές και προειδοποιήσεις για αρχάριους αλλά και για σοβαρούς ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Ομιλία ΜΟΝΟ για τα μέλη του ΦΟΑΠΘ.
Ομιλία με θέμα «Από ιδέα, σε dummy, σε βιβλίο»:
Η ομιλία θα εστιάσει πάνω στη δημιουργία φωτογραφικού βιβλίου με έμφαση το πρώιμο στάδιο του, αυτό του dummy. Πότε μια φωτογραφική δουλειά είναι ώριμη και έτοιμη να πάρει τη μορφή βιβλίου; Πώς δημιουργείται ένας διάλογος μέσα σε ένα βιβλίο; Είναι το βιβλίο ταινία; Είναι το βιβλίο τραγούδι; Ή μήπως το βιβλίο είναι αποκλειστικά και μόνο βιβλίο, ένα μοναδικό και ιδιαίτερο μέσο; Μέσα από την προσωπική της φωτογραφική πορεία η Εύα Βουτσάκη θα δώσει φως στη διαδικασία ωρίμανσης μιας δουλειάς. Θα παρουσιαστούν τα 9 dummy που οδήγησαν τα Ίχνη Εντός στην τελική τους μορφή. Ομιλία ανοιχτή στο κοινό.

Workshops
Workshop για τον ΦΟΑΠΘ: Υποκειμενική Φωτογραφία
Μέσα από ένα εντατικό τριήμερο, οι συμμετέχοντες θα καθοδηγηθούν στο να βρουν την προσωπική τους φωνή στη φωτογραφία. Θα εξερευνήσουμε θεματολογίες σχετικές με την υποκειμενική φωτογραφία. Το σεμινάριο είναι η αρχή μιας πορείας προς το προσωπικό πρότζεκτ. Μετά το τέλος του σεμιναρίου θα υπάρχει 1 επιπλέον ατομική συνάντηση μέσω skype.

Workshop για το κοινό: Από ιδέα σε dummy
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που έχουν ήδη σχηματίσει μια ενδιαφέρουσα συλλογή φωτογραφιών/portfolio και σκέφτονται τη δημιουργία βιβλίου. Θα περιλαμβάνει ασκήσεις επιλογής και κατηγοριοποίησης φωτογραφιών, θα μελετηθούν βιβλία που έχουν διακριθεί διεθνώς και την τελευταία ημέρα θα δημιουργηθεί ένα βιβλίο για τον κάθε συμμετέχοντα (dummy) το οποίο θα έχει ψηφιακή μορφή και θα μπορεί να τυπωθεί μέσω blurb. Όλοι θα εμπλακούν ενεργά στη δημιουργία των ατομικών βιβλίων ως σύμβουλοι και συνεργάτες. Για την πρώτη συνάντηση καλό είναι να υπάρχουν μικρά τυπώματα π.χ 9εκ (ακόμα και φωτοτυπίες) ενώ για τη διάρκεια του σεμιναρίου θα βοηθήσει να έχετε ένα laptop μαζί σας. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει μέσω των portfolio reviews ή μέσω αίτησης (στείλτε 10 φωτογραφίες που σας αντιπροσωπεύουν μέσω της φόρμας επικοινωνίας http://www.evavoutsaki.com/contact.html).

Κόστη συμμετοχής:
Συμμετοχή στα portfolio reviews: 5 ευρώ ανά άτομο, για την κάλυψη εξόδων της διοργάνωσης και αμοιβή της φωτογράφου.
Συμμετοχή στο workshop: 100 ευρώ ανά άτομο για εργαζόμενους, 80 ευρώ ανά άτομο για φοιτητές, για την κάλυψη εξόδων της διοργάνωσης και αμοιβή της φωτογράφου.
Είσοδος στην ομιλία: 2 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του εθελοντικού Φωτογραφικού Ομίλου Α.Π.Θ. (Φ.Ο.Α.Π.Θ.)

Λίγα λόγια για τη φωτογράφο Εύα Βουτσάκη
Η Εύα Βουτσάκη γεννήθηκε στα Χανιά το 1978. Είναι φωτογράφος και παιδαγωγός, με έδρες το Brighton (Αγγλία) και τα Χανιά (Ελλάδα). Σπούδασε νομική στο ΑΠΘ και ξεκίνησε Φωτογραφία από τον ΦΟΑΠΘ. Το 2008 πήρε υποτροφία από το ΙΚΥ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακό στη Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Brighton. Στη συνέχεια παρακολούθησε cinematography στα Ealing Studios και ολοκλήρωσε εισαγωγικές σπουδές Θεραπείας Μέσω Τέχνης στο BAAT.
Έχει δημιουργήσει τα δικά της σεμινάρια πάνω στην Υποκειμενική Φωτογραφία και σχετικά με την αυτοβιογραφική αφήγηση, τα οποία παραδίδει διεθνώς. Το 2013 το Διεθνές Σχολείο Φωτογραφίας της Λετονίας την προσκάλεσε ως μια από τις 6 πιο ειδικούς παγκοσμίως προκειμένου να κάνει ένα σεμινάριο στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος για τα «Σύγχρονα Αυτοπορτρέτα». Η μυθολογία, η μνήμη, η φαντασία και το ασυνείδητο αποτελούν τη μαγιά της δημιουργικότητάς της. Η δουλειά της «Ίχνη Εντός» έχει βραβευτεί διεθνώς το 2008 και 2009 στο PX3 Paris Photography Prize στην κατηγορία καλλιτεχνικής φωτογραφίας σπουδαστών. Επίσης, η δουλειά της έχει εκτεθεί, ανάμεσα σε άλλα μέρη, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης MACRO της Ρώμης στο Rome Fotografia Festival, στις Arles στο φεστιβάλ Voies Off, στην Γκαλερί ΒΟΜ της Σεούλ, στην γκαλερί Μενιέρ και FOTO8 του Λονδίνου, στο Φωτογραφικό Κέντρο του Τόκυο, στο διεθνές φεστιβάλ του Leiden, στην Photoville της Νέας Υόρκης, κ.α. Τα βιβλία ήταν πάντα η μεγάλη της αγάπη. Χρόνια τώρα συλλέγει πρωτότυπα και βραβευμένα φωτογραφικά βιβλία και μαθαίνει την τέχνη της δημιουργίας τους.
Έχει παρακολουθήσει masterclass με τους Markus Schaden και Frederic Lezmi στην Άγκυρα, με τον Nico Baumgarten στη Λετονία και με τον εκδοτικό οίκο Akina στο Λονδίνο. Το 2014 ήταν φιναλίστ για το βραβείο Kassel Photobook Dummy Awards.

Χρήσιμα links:
http://www.evavoutsaki.com/
https://www.facebook.com/EvaVoutsaki
– Για δήλωση συμμετοχής στο portfolio review: http://doodle.com/mpqmgeevfqhsdsdx
– Χώρος του Ομίλου: https://www.google.gr/maps/place/%CE%A6%CE%9F%CE%91%CE%A0%CE%98/@40.630492,22.957487,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x14a838ff13d72f6b:0x493b32905b7a4857
– Σχολή Θετικών Επιστημών, Α.Π.Θ.:
https://www.google.gr/maps/place/%CE%A3%CE%98%CE%95+%CE%91%CE%A0%CE%98/@40.633496,22.956538,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x14a83855a0775fa3:0x20009dda3fd3a65a

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

workshops
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!