To 2017 θα είναι το τέλος για το μεγάλου φορμά Instant film, Polaroid 20 x 24


To 2017 θα είναι το τέλος για το μεγάλου φορμά Instant film, Polaroid 20 x 24

Ένα από τα film για τα οποία η Polaroid έγινε γνωστή στο φωτογραφικό κόσμο θα σταματήσει να υπάρχει από το 2017.

Πρόκειται για το Instant film μεγάλου φορμά, Polaroid 20 x 24, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη 20×24 studio camera (ζυγίζει 106 κιλά και λειτουργεί με ρεύμα), από τις οποίες υπάρχει μία σε λειτουργία στη Νέα Υόρκη και στο 20 x 24 Studio.

Το Polaroid 20 x 24 ξεκίνησε ως project από την Polaroid το 1976, υπό τις οδηγίες του Dr. Land και οι πρώτες πέντε μηχανές παρουσιάστηκαν το 1977 και 1978. Εκτός από τη μία που υπάρχει στο 20 x 24 Studio, υπάρχουν άλλες τέσσερις που βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο, στο Κέμπριτζ, στη Πράγα και στην Ολλανδία (ανήκει στην Impossible Project). Επιπλέον μία έκτη κάμερα, ένα από τα πρωτότυπα, βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Harvard Museum of Scientific Instruments.

Η μηχανή μαζί με τα film που είχαν απομείνει στη Polaroid, είχαν αγοραστεί το 2009 από το 20 x 24 Studio, μετά τη χρεωκοπία της Polaroid στις Η.Π.Α. Το studio είχε στη διάθεση του και τους φακούς στα 1200mm, 800mm, 600mm, 360mm, 210mm και 135mm, ενώ νοίκιαζε τη κάμερα προς 1.750 δολάρια την ημέρα, με την κάθε λήψη να κοστίζει 125 δολάρια.
Αρχικός σκοπός ήταν να μαζευτούν οι πόροι για να παραχθούν και άλλα film, αλλά να κατασκευαστούν και άλλες μηχανές, κάτι που λόγω της μικρής ζήτησης ήταν αδύνατο.

To 20 x 24 Studio με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του γνωστοποίησε ότι θα σταματήσει την λειτουργία του στα τέλη του 2017 και ο John Reuters, διευθυντής του studio δήλωσε: “Το αρχικό πλάνο της επιχείρησης ήταν για πέντε χρόνια, με βάση το απόθεμα που είχαμε αγοράσει. To Instant film δεν κρατάει για πάντα και παρόλο που έχουμε αποθηκευμένα τα film σε κρύο μέρος και κάνοντας ανάμιξη με ειδικά χημικά βάση των αναγκών, η διατήρηση τους είναι δυνατή για ακόμα δύο χρόνια. Ελπίδα μας πλέον είναι να δουλέψουμε κάποια σημαντικά projects με μερικούς από τους σπουδαίους πελάτες μας αλλά και με νέους καλλιτέχνες που ακόμα δεν είχαν την εμπειρία του απόλυτου αναλογικού τρόπου δημιουργία εικόνας με instant film”.

H ομάδα του studio, αποτελούμενη από τους John Reuter, Nafis Azad και Ted McLelland, εργάστηκε για δέκα χρόνια για να διατηρήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του 20 x 24 Studio.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!