LensCulture: Η φωτογραφία προώθησης διαγωνισμού που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων


LensCulture: Η φωτογραφία προώθησης διαγωνισμού που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Άραγε ποια είναι τα όρια της φωτογραφίας και ποια η ηθική που πρέπει να έχει ένας φωτογράφος;

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει με την φωτογραφία που δημοσίευσε η ιστοσελίδα LensCulture, η οποία σε συνεργασία με το πρακτορείο Magnum διοργανώνει μεγάλο διαγωνισμό φωτογραφίας.

Η LensCulture με σκοπό να προμοτάρει τον διαγωνισμό αυτό, πόσταρε στο Facebook page της την εικόνα του Souvid Datta, η οποία έδειχνε το πρόσωπο ενός δεκαεξάχρονου κοριτσιού, την ώρα της σεξουαλικής της εκμετάλλευσης της από ένα μεθυσμένο άντρα.

Το πρόσωπο της μικρής με το όνομα Beauty φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα (το έχουμε θολώσει για ευνόητους λόγους), ενώ βλέπουμε την πλάτη του άντρα που την έχει σκεπάσει με σκοπό να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές.

Ο φωτογράφος Souvid Datta, ο οποίος φωτογραφίζει εδώ και 4 χρόνια το θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της εξώθησης τους στην πορνεία, μόλις αντιλήφθηκε την δημοσίευση ζήτησε να κατέβει η φωτογραφία, αλλά φυσικά η υπόθεση σηκώνει πολύ συζήτηση.

H ιστορία της Beauty (ψευδώνυμο) είναι τραγική από μόνη της. Στα 12 αναγκάστηκε να παντρευτεί ένα 23χρονο και να αποκτήσει το πρώτο της παιδί. Στα 13 της, μετά το θάνατο της μητέρας της, βρήκε καταφύγιο στο σπίτι της 19χρονης αδερφής της, όπου ο άντρας της αδερφής της προσπάθησε να την βιάσει. Διωγμένη από την αδερφή της έπεσε στα χέρια κυκλώματος πορνείας και έζησε σε ένα οίκο ανοχής στο Sonagachi, έχοντας δύο παιδιά, 5 και 4 ετών. Τα παιδιά της βρήκαν καταφύγιο σε μία Μ.Κ.Ο. ενώ η ίδια συνέχισε την “δουλειά” στην οποία εξαναγκάστηκε αρχικά, με σκοπό να τους προσφέρει μία καλύτερη ζωή. Τελικά η Beauty, πλέον ενήλικη, κατάφερε να ξεφύγει.

Μετά την κατακραυγή σχετικά με την εικόνα η LensCulture αναγκάστηκε να αποσύρει το post και να εκδώσει ανακοίνωση – απολογία, λέγοντας ότι ήταν ατυχής η χρήση της φωτογραφίας, μέσα από ένα σύνολο φωτογραφιών, χωρίς να αναφέρεται κάτι σχετικά με συνολικό έργο και με σκοπό την προώθηση του διαγωνισμού. Επιπλέον αναφέρει ότι θεωρεί ότι ο φωτογράφος φωτογράφισε με ηθική και σε στενή συνεργασία με το θέμα του.

Ο φωτογράφος από την μεριά του δικαιολόγησε την λήψη της φωτογραφίας ως μέρος του project του, που έχει ως σκοπό να ρίξει φως στο μεγάλο θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, λέγοντας ότι κάθε λήψη έγινε σε συνεργασία με την Beauty. Μάλιστα όπως λέει ήταν το ίδιο το κορίτσι που ζήτησε από τον φωτογράφο να μείνει στο δωμάτιο κατά την σεξουαλική πράξη με τον πελάτη της, έτσι ώστε να μπορέσει να καταγράψει την πραγματικότητα και να γίνει γνωστή η κατάσταση της.

Το όλο θέμα έχει διχάσει την φωτογραφική κοινότητα. Είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο φωτογράφος ξεπέρασε τα όρια και άλλοι που θεωρούν ότι σε συνεργασία με το κορίτσι καταφέρνει να ρίξει φως σε ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ποια είναι η δική σας άποψη;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

LensCulture Magnum

Πηγή:

Petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Θεωρώ προσωπικά πως πρέπει να κρίνουμε προσεκτικά μια φωτογραφία με θέμα ταμπού/προκλητικό και όχι να κατακρίνουμε αδιακρίτως και δίχως επαρκή σκέψη-τεκμηρίωση το έργο του εκάστοτε φωτογράφου. Αυτό διότι, όπως πολύ σωστά παρατίθεται στο τέλος του άρθρου, μέσω της φωτογραφίας –όσο καλή ή κακή μπορεί να χαρακτηρισθεί κατά βούληση– γίνεται λόγος σε ένα θέμα πολύ σημαντικό, το οποίο ίσως να μην έχει λάβει τη δέουσα αντιμετώπιση σε ατομικό επίπεδο. Είναι ευρέως γνωστό πια ότι η κοινωνία των ανθρώπων προτιμάει να κρύβει το άσχημο σπυρί στο πρόσωπό της και όχι να το θεραπεύσει, γιατί πολύ απλά αυτό απαιτεί πολλή και επίπονη προσπάθεια.
    Μολονότι η χρήση της συγκεκριμένης φωτογραφίας για την προώθηση κάποιου διαγωνισμού (ή οποιουδήποτε άλλου καταναλωτικού σκοπού) είναι σαφώς κατακριτέα, πιστεύω πως είναι πολύ πιθανό να επαναφέρει το εν λόγω “ζήτημα” στην επιφάνεια γιατί μόνο μέσα από τη διαρκή και επίμονη προσπάθεια θα επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση των παραγόντων εκείνων που ίσως είναι σε θέση να δράσουν και δεν το έχουν πράξει ακόμη.
    Και ας μη ξεχνάμε ότι η φωτογραφία είναι ένα μέσο πολύ πιο δυνατό απ’ τις γραπτές αναφορές και τις προφορικές μεταφορές (και υποκειμενικές ερμηνείες επακόλουθα…). Αν υποθέσουμε δηλαδή πως ο φωτογράφος έχει ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί απ’ το συνολικό κοινωνικό υποσυνείδητο, τότε πώς πρέπει να γίνει η όποια αναφορά στο ζήτημα; Επειδή ακριβώς η φωτογραφία είναι ένα πολύ δυνατό μέσο που ξεκλειδώνει και ενεργοποιεί αυτό που ονομάζουμε ενσυναίσθηση, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει, κι ας είναι δύσκολο να αντικρίσουμε ένα θέμα κατάματα.

  • #
    1

    Επειδή έτυχε να δω την έκθεση του Helmut Newton στη Βίλκα (πριν από 2 δεκαετίες) , δεν την βρίσκω καθόλου προκλητική τη συγκεκριμένη φωτογραφία , βλέπωντας την δε μεμόνωνένα και χωρίς επεξηγήσεις δεν μου προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για να πω και κάτι που ίσως προκαλέσει,έχω βαρεθεί να βλέπω τα κλασικά, πιασάρικα θέματα. Δεν υποτιμώ τον φωτογράφο , ούτε το πρόβλημα για να μην παρεξηγούμαστε, απλά μου φαίνεται αστεία και ίσως υποκριτική η ” θύελλα” που ξέσπασε.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!