Πρώτο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας «Medphoto», ξεκινάει στις 9 Ιουνίου


Πρώτο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας «Medphoto», ξεκινάει στις 9 Ιουνίου

Ένα νέο Φεστιβάλ Φωτογραφίας ξεκινάει από φέτος στη Κρήτη και το Ρέθυμνο, το Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας «Medphoto».

Πρόκειται για μία νέα προσπάθεια στο χώρο της φωτογραφίας και για την πρώτη χρονιά το φεστιβάλ εστιάζει στο μεγαλύτερο ζήτημα της εποχής μας, τη προσφυγική κρίση.

Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας
Ρέθυμνο
Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2016

Εγκαίνια: 9 – 12 Ιουνίου
Το Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας «Medphoto» είναι μια νέα πρωτοβουλία στο χώρο της φωτογραφίας, εμπνευσμένη από τον φωτογράφο Παύλο Φυσάκη και την ΜΚΟ KOLEKTIV8, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Το Medphoto στοχεύει να φέρει κοντά στο κοινό την τέχνη του ντοκουμέντου, παρουσιάζοντας έργα φωτογραφίας και video (lens-based arts). Το πρώτο Medphoto Festival θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο, το καλοκαίρι του 2016 (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) και θα φιλοξενήσει μια σειρά από εκθέσεις και εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας τη δουλειά Ελλήνων και ξένων φωτογράφων. Το Medphoto οργανώνεται από μια ομάδα φωτογράφων-επιμελητών, συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς από όλον τον κόσμο και απευθύνεται στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα. 

H Κρήτη, στο κέντρο της Μεσογείου, συνιστά μία πύλη που ενώνει τις τρεις ηπείρους – Ευρώπη, Αφρική και Ασία – και τονίζει την σημασία των γεωγραφικών και πολιτισμικών ορίων, που αποτελούν το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ για την πρώτη του χρονιά. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του φετινού Medphoto: «Σύνορα / Σταυροδρόμια» («Βorders / Crossroads»), το φεστιβάλ εστιάζει στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Το φεστιβάλ μιλάει για την απεγνωσμένη αναζήτηση εστίας, τη δραματική προσπάθεια κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών στις δύσκολες συνθήκες των καιρών, την ανθρωπιστική κρίση και την κοινωνική αναταραχή στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και το ρόλο της Ευρώπης, αναδεικνύοντας τα καίρια προβλήματα της εποχής και του τόπου: την οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, τους πολέμους και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τον εντεινόμενο ρατσισμό, τις κοινωνικές συγκρούσεις και τη διάχυτη μισαλλοδοξία.

Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ βρίσκονται οι 4 βασικές εκθέσεις του, οι οποίες «φωτογραφίζουν» ένα ολόκληρο δίκτυο σχέσεων και διαδρομών που συνιστούν το πολύπλοκο ζήτημα των μετακινήσεων πληθυσμών και της κρίσης:

Ομαδική έκθεση “Crossings”, Κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (Παλιά Πόλη)
Επιμέλεια: Γιώργος Μουτάφης, Παύλος Φυσάκης
Διάρκεια: 9 Ιουνίου – 10 Ιουλίου
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Loulou D’Aki, Alfredo D’Amato, Αχιλλέας Ζάβαλλης, Δημήτρης Μιχαλάκης, Γιώργος Μουτάφης, Σωκράτης Μπαλταγιάννης, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Alessandro Penso, Giulio Piscitelli, Jerome Sessini, Άγγελος Τζωρτζίνης, Emilien Urbano
Η έκθεση πραγματεύεται τις διαδρομές των προσφύγων προς και δια μέσου της Ευρώπης. Φιλοξενείται στο κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, ένα στοιχείο που σηματοδοτεί τη σχέση της οικονομικής κρίσης με το προσφυγικό ζήτημα. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα παράλια της Λέσβου, το λιμάνι του Πειραιά, τα περάσματα των μεταναστών στην Αφρική, τη ρημαγμένη Συρία, τη Ζούγκλα του Καλαί, τους καταυλισμούς στην Πάτρα και την Ειδομένη, τα ξενοδοχεία των διακινητών στη Σμύρνη.

Έκθεση “Critical Archives II: Testimonies”, Τζαμί Καρά Μουσά Πασά
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού, Παύλος Φυσάκης
Διάρκεια: 9 Ιουνίου – 10 Ιουλίου
Καλλιτέχνες: Απόστολος Ζερδεβάς, Γιώργος Μουτάφης, Issa Touma
Πρόκειται για μια σειρά από video που συνιστούν καταγραφές σημαντικών διεθνών γεγονότων όπως ο πόλεμος στη Συρία, η Αραβική Άνοιξη και η δράση μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης στη Μέση Ανατολή.
Οι καλλιτέχνες δημιουργούν ένα κολάζ εμπειριών: Ο Γιώργος Μουτάφης στο “My Arab World” λειτουργεί σαν αυτόπτης μάρτυρας, καταγράφοντας σκηνές που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του φωτορεπόρτερ. Ο Issa Touma στο video “Nine Days” μας μεταδίδει την εικόνα αλλά και την εμπειρία του ανθρώπου – εν δυνάμει θύματος: βλέπει, και ταυτόχρονα καταγράφει τα συμβάντα ενός πολέμου ακριβώς έξω από το παράθυρό του σπιτιού του, εγκλωβισμένος μέσα σε αυτό. Τέλος, ο Απόστολος Ζερδεβάς στο “State”, χρησιμοποιεί video εξτρεμιστών και απομονώνει με τη φωτογραφική του μηχανή στιγμιότυπα – καρέ από αυτά, επιδιώκοντας να δημιουργήσει έναν κριτικό αναστοχασμό για την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ.

Ομαδική έκθεση: “Alien Territory”, Δίδυμο Κτίριο στη Fortezza του Ρεθύμνου
Επιμέλεια: Γιώργος Πρίνος, Παύλος Φυσάκης
Διάρκεια: 10 Ιουνίου – 10 Ιουλίου
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: George Awde, Νικόλας Βεντουράκης, Γιώργος Γαβριλάκης, Όλγα Γκορτσά, Αντώνης Δαμολής, Κωσταντίνος Δουμπενίδης, Πέτρος Ευσταθιάδης, Αντώνης Θεοδωρίδης, Γιώργος Καραηλίας, Γιάννης Καρπουζής, Χαράλαμπος Κυδωνάκης, Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, Randa Mirza, Μαρίτα Παππά, Georges Salameh, Ορέστης Σεφέρογλου, Κοσμάς Σταθόπουλος, Eliza Tamo, Βαγγέλης Τάτσης, Serkan Taycan, Μαρίνος Τσαγκαράκης
Με μια πιο συμβολική θεματολογία, η έκθεση αυτή – μέσα στο φρούριο της πόλης – επιχειρεί να διερευνήσει την εσωτερική μας κατάσταση, όλων όσων κατοικούν μέσα από τα σύνορα, ασχέτως προέλευσης, την αναζήτηση νοήματος σε μια εποχή ρευστότητας, επισφάλειας, κρίσης και εντεινόμενων ανισοτήτων. Alien Territory είναι η αχαρτογράφητη περιοχή του οικείου περιβάλλοντός μας, όπου ξένος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Έκθεση “Critical Archives I: Ruins”
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού, Πάσκουα Βοργιά, Παύλος Φυσάκης
Διάρκεια : 11 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου
Καλλιτέχνες:
Antoine D’Agata
Adam Broomberg & Oliver Chanarin
Davide Monteleone
Francesco Zizola
Hrair Sarkissian
Νίκος Μάρκου
Emilien Urbano
Depression Era (Λουκάς Βασιλικός, Πάσκουα Βοργιά, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Καψιάνης, Δημήτρης Μιχαλάκης, Δημήτρης Ραπακούσης, Σπύρος Στάβερης, Ζωή Χατζηγιαννάκη)
Φωτογραφική Ομάδα Μονάδας Απεξάρτησης 18 Ανω

Στo Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συνομιλούν για πρώτη φορά τέσσερις διεθνείς φωτογράφοι. Ο Antoine D’Agata μας παρουσιάζει μία ιδιαίτερη αλληλουχία εικόνων που αφορούν στην καθημερινότητα των προσφύγων. Στη δουλειά του Francesco Zizola, βλέπουμε μια μνημειακή φωτογραφία από το τραγικό ναυάγιο της Lampedusa, ενώ ο Davide Monteleone, φωτογραφίζει προσωπικά αντικείμενα των επιβατών του ναυαγίου που έχουν ξεβραστεί στις ακτές. Ο Hrair Sarkissian αποκαλύπτει φωτογραφικά το συναίσθημα της αφοσίωσης στο σπίτι, ακόμη και όταν ο κίνδυνος και η καταστροφή καιροφυλακτούν.

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Adam Broomberg & Oliver Chanarin μας μεταφέρει σε ένα σκηνικό “πρόβας” πριν από μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού κράτους, εντάσσοντάς το μέσα στην γενικότερη αναζήτηση της ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου ως προς τον εαυτό του και ως προς το περιβάλλον στο οποίο επιδρά.
Ο Νίκος Μάρκου με μια σειρά από ολιγόλεπτα video προσκαλεί τον θεατή να ρίξει μια σύντομη αλλά διεισδυτική ματιά στη ζωή διαφορετικών ανθρώπων της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας και ο Emilien Urbano ολοκληρώνει το ψηφιδωτό με τους «Κούρδους μαχητές στην πόλη Nusaybin».

Παρουσιάζονται ακόμη έργα από το αρχείο της κολεκτίβας καλλιτεχνών Depression Era – μια προσπάθεια καταγραφής των ραγδαίων κοινωνικο-πολιτικών μετασχηματισμών της Ελλάδας των τελευταίων ετών.

Στο χώρο του Μουσείου φιλοξενείται και η προβολή «Η Ζώνη/The Zone” από την ομάδα φωτογραφίας της μονάδας απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».
H 4η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους της πόλης και θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου. Πρόκειται για μια ανοιχτή έκθεση φωτογραφιών των Aglae Bory και Julien Lombardi, τοιχοκολλημένων σε κεντρικά σημεία της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου σε επιμέλεια Marion Hislen (Festival Circulations).

Παράλληλες δράσεις, εργαστήρια, βραβείο

Παράλληλα με τις βασικές εκθέσεις, το Medphoto Festival κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού θα πραγματοποιήσει τις εξής δράσεις και εκδηλώσεις:

Δύο φωτογραφικά εργαστήρια: ένα τριήμερο σεμινάριο «masterclass» με τον διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνη Oliver Chanarin (6 έως τις 8 Ιουνίου) και ένα εργαστήριο για τους μαθητές του Γυμνασίου της Επισκοπής (19 με 23 Μαΐου), με εισηγητές τους Τάκη και Απόστολο Ζερδεβά (FOCUS School of Art).

Φωτογραφικές προβολές σε συνεργασία με την ομάδα STEREOSIS και τη Σχολή Φωτογραφίας και video FOCUS, με ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και διάλογος με τους δημιουργούς (Σπίτι του Πολιτισμού Ρεθύμνου, 10 Ιουνίου).

Διάλεξη από τον φωτογράφο Antoine D’Agata στο Σπίτι του Πολιτισμού (Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, 30 Ιουνίου).

Έκθεση εθελοντών και έκθεση Έφης Χαλιωρή στη Γκαλερί Ηλιάκη (Παλιά Πόλη Ρεθύμνου).

Τέλος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Medphoto Festival οργανώνει το Βραβείο Medphoto. Το βραβείο προσφέρει χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και θα αποδοθεί σε μια in-progress φωτογραφική δουλειά ντοκουμέντου.

Την Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν οι:
Ηρακλής Παπαϊωάννου, Διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αλίκη Τσίργιαλου, Υπεύθυνη Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη
Riza Erdegirmenci, Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Fotoinstabul
Laura Serani, Επιμελήτρια
Νικάνδρη Κουκουλιώτη, Υπεύθυνη Διαφήμισης, Πρακτορείο Magnum
Davide Monteleone, Φωτογράφος, τρεις φορές βραβευμένος με World Press Photo
Γιώργος Πρίνος, Φωτογράφος

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Φεστιβάλ έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και συνδρομή σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών, ελληνικών και ευρωπαϊκών όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα Φεστιβάλ της Ragusa στη Σικελία και Circulations στο Παρίσι.

Θεμελειώδους σημασίας για την υλοποίηση του φεστιβάλ ήταν η υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού MOTOR OIL.
Σημαντική και ουσιαστική βοήθεια προσέφεραν και οι χορηγοί του: ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, ο Δήμος Ρεθύμνης και η Περιφερειακή Ενότητα Κρήτη, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, η ANEK Lines, το Lens Culture, η Σχολή Φωτογραφίας Focus, οι Εκδοτικές Επιχειρήσεις Καλαϊτζάκη, η Κρητική Επιθεώρηση, η Επιπλοποιΐα Καλοτεράκη, τα ξενοδοχεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη και τα ξενοδοχεία Mythos Suites Hotel, Pepi’s Studios, Theartemis Palace, Hotel Ideon, Brascos Hotel, Atrium Hotel και Mythos Suites Hotel καθώς και οι χορηγοί επικοινωνίας «Καθημερινή», Huffington Post, ΕΡΤ, allaboutfestivals.gr και LIFO.

Περισσότερα στο www.medphoto.gr

Vangelis Tatsis

Vangelis Tatsis

Sokriatis Baltagiannis

Sokriatis Baltagiannis

Olga Gortsa

Olga Gortsa

Nikos Markou

Nikos Markou

Marinos Tsagkarakis

Marinos Tsagkarakis

Jerome Sessini

Jerome Sessini

Giulio Piscitelli

Giulio Piscitelli

Giorgos Moutafis

Giorgos Moutafis

Giorgos Gavrilakis

Giorgos Gavrilakis

George Salameh

George Salameh

Francesco Zizola

Francesco Zizola

Dimitris Michalakis

Dimitris Michalakis

Davide Monteleone4

Davide Monteleone4

Davide Monteleone3

Davide Monteleone3

Davide Monteleone

Davide Monteleone

Antonis Damolis

Antonis Damolis

Antoine D'Agata

Antoine D’Agata

Alessandro Penso

Alessandro Penso

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Medphoto Photo Festival
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!