Οι φωτογραφίες χωρίς αντανακλάσεις από τζάμια, είναι πιο κοντά από ποτέ


Οι φωτογραφίες χωρίς αντανακλάσεις από τζάμια, είναι πιο κοντά από ποτέ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφύγει κάποιος τις αντανακλάσεις, όταν βγάζει φωτογραφίες μέσα από τζάμι, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσει ένα πολωτικό φίλτρο.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως, μπορεί να μην έχουμε μαζί μας το πολωτικό φίλτρο και οι αντανακλάσεις να πρέπει να αφαιρεθούν εκ των υστέρων μέσω κάποιου λογισμικού.

Εδώ έρχονται να δώσουν τη λύση οι ερευνητές του MIT, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν αλγόριθμο που μπορεί να αφαιρέσει τις αντανακλάσεις που εμφανίζονται στο τζάμι μιας φωτογραφίας.

Οι επιστήμονας YiChang Shih, που ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο τμήμα Computer Science του ΜΙΤ, παρατήρησε πως “στα διπλά τζάμια δημιουργούνται δύο αντανακλάσεις, μία σε κάθε τζάμι. Αντίστοιχα στα χοντρά τζάμια, οι αντανακλάσεις αυτές δημιουργούνται στο μπρος και πίσω μέρος του τζαμιού”.

Εφόσον οι αντανακλάσεις απέχουν ελαφρώς η μία από την άλλη, μέσω του αλγόριθμου που δημιούργησαν, κατά κάποιο τρόπο “εκπαίδευσαν” έναν υπολογιστή να ξεχωρίζει τη διπλή αντανάκλαση από την πραγματική φωτογραφία.

Φυσικά ο αλγόριθμος δε λειτουργεί με αντανακλάσεις σε μονό τζάμι, αλλά στα διπλά τζάμια μπορεί να μειώσει δραστικά ή να αφαιρέσει τελείως τις αντανακλάσεις.

Επόμενος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πρόγραμμα που θα χρησιμοποιείται καθημερινά στην ψηφιακή φωτογραφία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Algorithm MIT Reflections

Πηγή:

MIT
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!