Νέος αισθητήρας 20 megapixels, 1/2.3″ από την Toshiba


Νέος αισθητήρας 20 megapixels, 1/2.3″ από την Toshiba

Ο πόλεμος των megapixels συνεχίζεται αμείωτος από τις εταιρείες και ας δηλώνουν οι καταναλωτές ότι δεν τους ενδιαφέρει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε μία μηχανή.

Η Toshiba ανακοίνωσε την κατασκευή νέου αισθητήρα 20 megapixels, μεγέθους 1/2.3″, με δυνατότητα εγγραφής 60fps 1080p HD video.  Τα στοιχεία του νέου αισθητήρα, TCM5115CL, είναι τα εξής:

Optical Format: 1/2.3 inch
Resolution: 20 megapixels
Pixel Size: 1.2 micrometers
Frame Rate: 30fps @ 20M pixel, RAW10
60fps @ 1080P
100fps @ 720P

Πρακτικά το τόσο μικρό μέγεθος του αισθητήρα και τα πολλά megapixels σημαίνουν ότι μάλλον ο θόρυβος θα είναι περισσότερος σε υψηλά ISO από τον προηγούμενης γενιάς αισθητήρα της εταιρείας.  Επίσης η ποιότητα της εικόνας αναμένεται να είναι χαμηλότερη λόγω του φαινόμενου της περίθλασης (Diffraction) που παρατηρείται κυρίως σε compact μηχανές με μικρού μεγέθους αισθητήρες που όμως έχουν απόδοση πολλών megapixels.  Το θετικό από την άλλη πλευρά είναι ότι ο TCM5115CL είναι τεχνολογίας BSI, που σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει περισσότερο φως από συμβατικούς αισθητήρες CMOS (το κύκλωμα βρίσκεται πίσω από τα pixel και όχι από μπροστά).

Η μαζική παραγωγή του TCM5115CL αναμένεται να αρχίσει τον Αύγουστο του 2013, επομένως οι μηχανές που θα τον έχουν αναμένονται το 2014.

Περίεργο είναι πάντως το γεγονός ότι οι εταιρείες επιμένουν να ανεβάζουν την ανάλυση των αισθητήρων (σε megapixels) αν και κάτι τέτοιο πολλές φορές έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα της εικόνας αντί για θετική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Toshiba
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1

    αν δουλέψει όμως σαν το Nokia 808 το λογισμικό, και απο 20mp κάνει undersampling στα 12mp, νομίζω βγαίνει κερδισμένος ο καταναλωτή σε ποιότητα(οι φωτογραφίες σε υψηλό iso του 808 είναι ΤΡΟΜΕΡΕΣ ακόμα και βάζει κάτω στο χαλαρό τις entry level dslr), για θέμα χρημάτων θα δείξει το μέλλον…
    εμένα πάντως μου κάνει μεγαλύτερή εντύπωση οτι υψηλό fps στα video, επιτέλους πρέπει να καταλάβουν όλες οι εταιρίες, οτι δεν θέλουμε μόνο 24fps για το “cinematic mode”, θέλουμε να κάνουμε και slowmotion, και αφού υπάρχει η τεχνολογία όπως έχει αποδειχθεί τις θέλουμε στις μηχανές μας

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!