Η Nikon φέρνει στις μηχανές της το αυτόματο καλιμπράρισμα του AF


Η Nikon φέρνει στις μηχανές της το αυτόματο καλιμπράρισμα του AF

Το πρόβλημα παρουσιάζεται στις DSLR μηχανές και αυτό γιατί χρησιμοποιούν ξεχωριστό σύστημα αυτόματης εστίασης (βρίσκεται κάτω από τον καθρέπτη), σε αντίθεση με τις mirrorless μηχανές που για να εστιάσουν χρησιμοποιούν τον αισθητήρα εικόνας.

Παρόλο που οι εταιρείες κατασκευής DSLR φροντίζουν να καλιμπράρουν τις μηχανές τους, ώστε το σύστημα αυτόματης εστίασης να είναι ακριβές, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο κατά το οποίο με την χρήση ενός συγκεκριμένου φακού, η μηχανή εστιάζει λίγο πιο πίσω (backfocus) ή λίγο πιο μπροστά (frontfocus) από το σημείο που έχει επιλέξει ο φωτογράφος. Για να ξεπεραστούν τέτοιου είδους προβλήματα οι DSLR μηχανές (Canon, Nikon) δίνουν τη δυνατότητα στον φωτογράφο να ρυθμίσει από το menu της μηχανής το σύστημα αυτόματης εστίασης. Δυστυχώς αυτό γίνεται manual, με τη διαδικασία να είναι πολύ δύσκολη και πολλές φορές με αμφίβολα αποτελέσματα. Το ιδανικό θα ήταν ο φωτογράφος να μπορεί να καλιμπράρει αυτόματα το σύστημα αυτόματης εστίασης για κάθε φακό που χρησιμοποιεί ξεχωριστά.

Η Dpreview είχε στα χέρια της τη νέα ναυαρχίδα της Nikon, Nikon D5 και μας δείχνει πως λειτουργεί η νέα λειτουργία AF Fine Tune (διαθέσιμη και στη νέα Nikon D500), η οποία επιτρέπει το αυτόματο καλιμπράρισμα του συστήματος αυτόματης εστίασης για κάθε φακό.

Το AF Fine Tune λειτουργεί μέσω του live view της μηχανής, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία ανίχνευσης αντίθεσης και τον αισθητήρα εικόνας. Το καλιμπράρισμα γίνεται για το κεντρικό σημείο εστίασης της μηχανής και δίνει μόνο μία τιμή για κάθε φακό, που σημαίνει ότι ο φωτογράφος πρέπει να καλιμπράρει τον φακό, αν είναι zoom, στο εστιακό μήκος που τον χρησιμοποιεί πιο πολύ.
Το θετικό είναι ότι η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη και μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα ακόμα και κατά τη διάρκεια μίας φωτογράφισης.

Αν και η νέα λειτουργία δεν λύνει όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει κάποιος με την αυτόματη εστίαση, αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για in-camera αυτόματο καλιμπράρισμα της αυτόματης εστίασης και ελπίζουμε να εξελιχθεί ώστε να λυθούν μία για πάντα τα προβλήματα εστίασης με τις DSLR μηχανές.

Έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα back-focus ή front-focus με την αυτόματη εστίαση της DSLR μηχανή σας;

View Results

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Dpreview
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!