Pentax K-3 II, παραμένει παντός καιρού με βελτιώσεις στα σημεία (Review)


Pentax K-3 II, παραμένει παντός καιρού με βελτιώσεις στα σημεία (Review)

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η Pentax K-3 ΙΙ είναι βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο προσφέροντας βελτιωμένο σταθεροποιητή στο σώμα (4.5EV stop), λειτουργία Diffraction Correction για διόρθωση της Περίθλασης, λειτουργία δημιουργίας εικόνων υψηλής ανάλυσης Pixel Shift Resolution και ενσωματωμένο GPS (αντικατέστησε το ενσωματωμένο Flash)

Η νέα DSLR της Pentax έχει αισθητήρα CMOS, APS-C, ανάλυσης 24 megapixels και τον επεξεργαστή Prime III. Το ΑΑ φίλτρο, όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, απουσιάζει μπροστά από τον αισθητήρα αλλά έχουμε ειδικό εξομοιωτή για την εξάλειψη του moiré, τον οποίο ο χρήστης της μηχανής ενεργοποιεί όποτε θέλει.

Το σύστημα αυτόματης εστίασης SAFOX 11 προσφέρει 27 σημεία, η μέγιστη ταχύτητα συνεχών λήψεων “πιάνει” τα 8.3 καρέ το δευτερόλεπτο, ενώ το ISO φτάνει μέχρι τα 51.200.

Η Pentax K-3 II δημιουργεί Full HD videos 1920 x 1080 60i/30p σε H.264 και διαθέτει υποδοχές για εξωτερικό μικρόφωνο και ακουστικά, ενώ έχει και θύρα USB 3.0. Το οπτικό οφθαλμοσκόπιο προσφέρει 100% θέαση του κάδρου και μεγέθυνση x0.95, και η οθόνη 3.2″ έχει ανάλυση 1.037.000 dots.

H Pentax K-3 II έχει διπλή υποδοχή για κάρτες μνήμης SD και μπορεί να ελεγχθεί από smartphone με την χρήση των ασύρματων καρτών μνήμης της σειράς FLUCARD της Pentax. Λόγω του GPS δεν διαθέτει ενσωματωμένο flash, ενώ έχει και ηλεκτρονική πυξίδα. Επιπλέον η νέα τεχνολογία ASTROTRACER επιτρέπει την φωτογράφιση πλανητών και ουράνιων σωμάτων, συγχρονίζοντας με την βοήθεια του GPS και ειδικών αισθητήρων την κίνηση των αστεριών με τον αισθητήρα της μηχανής, για καθαρές εικόνες του έναστρου ουρανού.

Το σώμα της Pentax K-3 II είναι από κράμα μαγνησίου και αντέχει σε νερό και σκόνη (έχει 92 σφραγισμένα σημεία).

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της η Pentax K-3 II είναι:

– αισθητήρας CMOS, μεγέθους APS-C και ανάλυσης 24 megapixels
– απουσία του AA φίλτρου μπροστά από τον αισθητήρα
– επεξεργαστής εικόνας Prime III
– ISO 100-51200
– 27 σημεία εστίασης
– ταχύτητα συνεχούς λήψης 8.3 καρέ το δευτερόλεπτο
– σταθεροποιητής στο σώμα SR (Shake Reduction)
– video Full HD video 1920×1080 (60i, 50i, 30p, 25p, 24p), 1280 x 720 (60p, 50p, 30p, 25p, 24p)
– υποδοχή για ακουστικά
– υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο
– οθόνη 3.2″, ανάλυσης 1.037.000 dots
– GPS
– διπλή υποδοχή SD και συμβατότητα με τις ασύρματες κάρτες Pentax Flu SDHC
– μπαταρία λιθίου D-LI90
– υποδοχή USB 3.0
– αδιάβροχο σώμα

Ποιότητα κατασκευής και εργονομία

Η Pentax K-3 II ακολουθεί τα χνάρια των υπολοίπων DSLR της εταιρείας καθώς έχει στιβαρή κατασκευή και αρκετά άνετη χειρολαβή. Στα 785 γραμμάρια (χωρίς τον φακό) ο φωτογράφος που τη χρησιμοποιεί δεν χρειάζεται να προφυλαχτεί από το ψιλόβροχο καθώς η αδιαβροχοποίηση της είναι ένα από τα μεγάλα της ατού σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Τα κουμπιά της είναι εκεί που πρέπει εκτός από τον επιλογέα – ροδέλα στο πίσω μέρος, ο οποίος βρίσκεται αρκετά αριστερά και μπορεί να δυσκολέψει όσους έχουν μεγάλα χέρια. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο συγκεκριμένος επιλογέας ήταν αρκετά πιο δεξιά για αποφεύγεται η περίπτωση το δάχτυλο που χρησιμοποιούμε για τον χειρισμό του να έρχεται πολύ κοντά στο μάτι μας.

Επιπλέον η ύπαρξη κουμπιού για αλλαγή από RAW σε JPEG είναι μία υπερβολή, εφόσον οι φωτογράφοι αυτού του επιπέδου τραβάνε συνήθως μόνο σε RAW, αν και το θετικό είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη λειτουργία του.

Το ειδικό πάνελ με τις ενδείξεις των ρυθμίσεων στο πάνω δεξιό μέρος της μηχανής είναι απαραίτητο για να μπορούμε να αλλάξουμε τις βασικές ρυθμίσεις χωρίς να μπούμε στο menu μέσω της οθόνης.

Στο πάνω αριστερό μέρος (όπως κοιτάμε από πίσω τη μηχανή) ο επιλογέας προγράμματος έχει ειδική ασφάλεια για να μην αλλάξουμε κατά λάθος πρόγραμμα, ασφάλεια την οποία, όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, μπορούμε αν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε με τον ειδικό διακόπτη που υπάρχει στη βάση του επιλογέα.

Στα δεξιά και λίγο πιο πίσω από τον διακόπτη ενεργοποίησης On/Off έχουμε το dedicated κουμπί για τη ρύθμιση του ISO και το dedicated κουμπί για την ρύθμιση της αντιστάθμισης της έκθεσης τα οποία είναι απαραίτητα στους περισσότερους και βρίσκονται στη σωστή θέση για άμεσες ρυθμίσεις ακόμα και όταν έχουμε το μάτι μας στο οφθαλμοσκόπιο.

Το οφθαλμοσκόπιο και η οθόνη παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου μοντέλου, δηλαδή άνετα στη χρήση, με την οθόνη να αποδίδει αρκετά καλά ακόμα και σε φωτιστικές συνθήκες όπου έχουμε πολύ φως. Δυστυχώς ούτε σε αυτό το μοντέλο η Pentax δεν μας έδωσε μία αρθρωτή οθόνη, με δυνατότητα αλλαγής θέσης και γωνίας, ώστε να διευκολύνει τις λήψεις μας.

Πηγαίνοντας στις υποδοχές η Pentax πολύ σωστά διατήρησε στην Pentax K-3 ΙΙ τις υποδοχές για ακουστικά και μικρόφωνο ώστε να έχουμε τη δυνατότητα λήψης video επαγγελματικών προδιαγραφών, αλλά και τη θύρα USB 3.0 για γρήγορη μεταφορά εικόνων και videos στον Η/Υ.

Η επιλογή της Pentax να συνεχίσει να προσφέρει WiFi με τη χρήση ειδικών καρτών κρίνεται για άλλη μία φορά αρνητικά, καθώς ο ανταγωνισμός δεν περιορίζει κατά αυτόν τον τρόπο την ασύρματη χρήση μίας μηχανής τέτοιου επιπέδου.

Πολύ θετικά αντιμετωπίσαμε την ύπαρξη GPS (έστω και αν θυσιάστηκε το ενσωματωμένο Flash) και μάλιστα η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του με το ειδικό κουμπί στο σώμα της μηχανής κρίνουμε ότι είναι πανέξυπνη και άκρως λειτουργική ιδέα και υλοποίηση.

Τέλος πολύ θετικό είναι ότι και το Menu της Pentax K-3 II έχει επιλογή προβολής στην ελληνική γλώσσα και είναι αρκετά εύχρηστο με πολλές επιλογές για την ρύθμιση της μηχανής.

PENTAX-DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL[IF] DC WR

Ο φακός του κιτ της Pentax K-3, PENTAX-DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL[IF] DC WR είναι ένας από τους καλύτερους φακούς σε κιτ που έχουμε δει.

Με το εστιακό μήκος που προσφέρει από πολύ ευρυγώνιες λήψεις ως ένα αξιόλογο zoom στα 135mm και όντας αδιάβροχος, συμπληρώνει την Pentax K-3 II άψογα. Η εστίαση είναι ικανοποιητική τόσο σε ταχύτητα όσο και σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, επιτρέποντας την χρήση της μηχανής ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

Επιπλέον μείναμε ευχαριστημένοι από την ποιότητα φωτογραφιών και video.

Εστίαση

Η Pentax K-3 διαθέτει 27 σημεία εστίασης και παρέχει τις ίδιες τρεις βασικές λειτουργίες εστίασης AF-S, AF-A και AF-C με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ διαθέτει και το απαραίτητο κουμπί κλειδώματος της εστίασης.

Όταν βρισκόμαστε στην λειτουργία Live View θέλει μερικά δευτερόλεπτα για να εστιάσει, αλλά σε γενικές γραμμές εστιάζει ικανοποιητικά.

Ταχύτητα λήψης

Με ταχύτητα 8.3 καρέ το δευτερόλεπτο, η οποία είναι διαθέσιμη και στο Live View, η Pentax K-3 επιτρέπει την απρόσκοπτη σύλληψη θεμάτων που κινούνται με σχετικά μεγάλη ταχύτητα, όπως παιδιά, κατοικίδια, άγρια ζώα και μηχανοκίνητα οχήματα.

ISO και ψηφιακός θόρυβος

Οι εικόνες που δημιουργήσαμε με την Pentax K-3 και τον φακό PENTAX-DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL[IF] DC WR, έγιναν σε Raw αρχείο (.PEF), με μέσο όρο ανά εικόνα 32 MB και διαστάσεις 6016×4000 pixels. Η απόδοση της μηχανής κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και μας άφησε ικανοποιημένους.

Όσο αφορά τον ψηφιακό θόρυβο η Pentax K-3 απέδωσε εξαιρετικά μέχρι 3200, ενώ στα 6400 ο θόρυβος άρχισε να αυξάνεται χωρίς όμως να γίνεται ενοχλητικός. Σε ISO 12800, 25600 και 51200 οι εικόνες έχουν αρκετό ψηφιακό θόρυβο, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν για ανέβασμα στο ίντερνετ ή εκτυπώσεις σε μικρά μεγέθη.

Η νέα λειτουργία Pixel Shift Resolution είναι η αλήθεια ότι μας δυσκόλεψε. Για να αποδώσει τα μέγιστα θα πρέπει να έχετε τη μηχανή σε πολύ καλής ποιότητας τριπόδι, γιατί και η ελάχιστη μικρή κίνηση θα χαλάσει τις εικόνες σας. Οι τελικές εικόνες έχουν μέγεθος από 100 μέχρι 120 MB.

Όλες τις εικόνες που δημιουργήσαμε μπορείτε να τις δείτε, με τα EXIF στοιχεία τους, στο αντίστοιχο set που δημιουργήσαμε στην σελίδα του pttl.gr στο Flickr, εδώ.

ISO 100

pttlgr-pentax-k3-ii-007

pttlgr-pentax-k3-ii-026

pttlgr-pentax-k3-ii-024

pttlgr-pentax-k3-ii-023

pttlgr-pentax-k3-ii-022

pttlgr-pentax-k3-ii-021
ISO 200

pttlgr-pentax-k3-ii-020

pttlgr-pentax-k3-ii-011

pttlgr-pentax-k3-ii-005

ISO 400

pttlgr-pentax-k3-ii-018

pttlgr-pentax-k3-ii-004

pttlgr-pentax-k3-ii-003

ISO 800

pttlgr-pentax-k3-ii-017

pttlgr-pentax-k3-ii-027

pttlgr-pentax-k3-ii-015

pttlgr-pentax-k3-ii-014

ISO 1000

pttlgr-pentax-k3-ii-019

ISO 1250
pttlgr-pentax-k3-ii-025

ISO 1600

pttlgr-pentax-k3-ii-010

pttlgr-pentax-k3-ii-009

pttlgr-pentax-k3-ii-008

ISO 3200

pttlgr-pentax-k3-ii-016

pttlgr-pentax-k3-ii-002

pttlgr-pentax-k3-ii-001

ISO 6400

pttlgr-pentax-k3-ii-012

pttlgr-pentax-k3-ii-028

pttlgr-pentax-k3-ii-013

ISO 12800

pttlgr-pentax-k3-ii-31

ISO 25600
pttlgr-pentax-k3-ii-030

ISO 51200
pttlgr-pentax-k3-ii-029

Ακολουθεί ένα video τραβηγμένο με τη Pentax K-3 II, χωρίς να έχει δεχτεί επεξεργασία.

Συμπεράσματα

Η Pentax K-3 ΙΙ είναι μία DSLR μηχανή για όποιον ψάχνει μία DSLR ανωτάτου επιπέδου με χαρακτηριστικά που δεν έχει ο ανταγωνισμός.

Μας άρεσε

– η ποιότητα φωτογραφιών και videos
– η ποιότητα κατασκευής του σώματος
– η αντοχή σώματος και φακού σε σκόνη και νερό
– το GPS και το κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του
– οι υποδοχές για ακουστικά και εξωτερικό μικρόφωνο

Θα θέλαμε

– τον πίσω επιλογέα πιο δεξιά
– ενσωματωμένο WiFi με δυνατότητα άμεσης χρήσης, χωρίς την ανάγκη χρήσης ειδικών καρτών μνήμης
– αρθρωτή οθόνη με δυνατότητα αλλαγής θέσης και γωνίας

Το ότι το σώμα της είναι το μοναδικό πιστοποιημένα αδιάβροχο σώμα της κατηγορίας κάνει την Pentax K-3 II μία επιλογή – μονόδρομο για όσους αναζητούν μία ανθεκτική μηχανή για δύσκολες συνθήκες.
Η ποιότητα των εικόνων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η αντιμετώπιση του θορύβου σε υψηλά ISO ικανοποιητική. Στα αρνητικά σημειώσαμε ότι δεν έχουμε αρθρωτή οθόνη και το WiFi λειτουργεί μόνο με ειδικές κάρτες μνήμης.
Από την άλλη το GPS είναι μία καλοδεχούμενη προσθήκη, έστω και αν εξαιτίας του θυσιάστηκε το ενσωματωμένο flash.

Ο φακός του κιτ PENTAX-DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL[IF] DC WR είναι εξαιρετικός, ειδικά σε σύγκριση με τον 18-55mm και συμπληρώνει την εξαιρετική ποιότητα της Pentax K-3 II.
Την Pentax K-3 II με τον PENTAX-DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL[IF] DC WR θα βρείτε στην ελληνική αγορά στα 1.400 ευρώ, ενώ το κιτ με τον 18-55mm είναι στα 1.100 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

1 σχόλιο

  • #
    1

    Είναι πράγματι ότι λέει η μηχανή.Η ποιότητα φωτογραφίας είναι απίστευτα καλή ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούμε και τους prime limited φακούς της Pentax.Επίσης πολλές δυνατότητες με παλιούς manual.Έχω την Κ3 με το flash που κατά την άποψη μου δεν χρειάζεται, λόγω ότι είναι αδύναμο, με αποτέλεσμα κακή εικόνα στις βραδυνές λήψεις(όπως και σε όλες της dslr με built-in flash). Επίσης χωρίς flash έχει καλύτερη στεγανοποίηση από το νερό. Η λύση για βράδυ είναι κλασσικά το external Flash. Επειδή μου αρέσει η άστρο φωτογραφία έχω το external gps το astrotracer, που εξαλείφει τα star trails. Άρα εγώ αν δεν είχα πάρει πιο μπροστά την Κ-3 θα προτιμούσα το ενσωματωμένο gps αντί του flash όπως έχει η Κ-3/ii. Πολύ καλό iso, εχει antiallizing, το κράτημα δεν κουράζει, δεν καταλαβαίνει τίποτα σε βροχή σκόνη και θερμοκρασίες που είναι ακατάλληλες για άλλες dslr, ποιότητα κατασκευής (στιβαρή), εύκολο menu, εξαιρετική τιμή! Επίσης η λειτουργιά Pixel Shift Resolution είναι ένα ακόμα + στην Κ3/ιι. Αυτό που χρειάζεται είναι σίγουρα μια μια ακόμα μπαταρία με το grip.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!