Έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη με τίτλο “Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα”


Έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη με τίτλο “Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα”

ΜΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στην ΠΑΤΡΑ
11 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2016
Έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη με τίτλο “Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα”,
από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.
Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Μαΐου στις 20.00.

H Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως» και η Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων διοργανώνουν gια πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ «Μέρες Φωτογραφίας» που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα από 11 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016.
Οι δράσεις του Φεστιβάλ ξεκινούν με την Έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη “Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα”, από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ο Παύλος Κοζαλίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1961 και μεγάλωσε στον Καναδά όπου μετανάστευσε η οικογένειά του, όταν ο ίδιος ήταν επτά ετών. Το 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα μόνο για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία και με την επανεγκατάσταση της οικογένειάς του στην Αθήνα, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μέσο. Έχει ταξιδέψει για περισσότερο από είκοσι χρόνια, φωτογραφίζοντας στην Ασία, την Αφρική, τη νότια και κεντρική Αμερική.

Η έκθεση «Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα», είναι η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς του.

Ο ίδιος ο Παύλος Κοζαλίδης αναφέρει για την έκθεση του τα εξής:
«Θυμάμαι στο πρώτο μου ταξίδι από την Τυφλίδα, ένα κρύο πρωινό να μπαίνω σε ένα παλιό και ταλαιπωρημένο Ρωσικό λεωφορείο γεμάτο με πρόσωπα Γεωργιανά, Ποντιακά, Ρωσικά και Αμπχαζιανά. Μας πήρε όλη την ημέρα να φτάσουμε σε ένα χωριό στο πουθενά, βυθισμένο στο σκοτάδι, που το φώτιζε μόνο η πανσέληνος. Δεκάδες σκεπές φτιαγμένες από λαμαρίνα, να λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Πριν κατεβώ από το λεωφορείο, οι ντόπιοι άρχισαν να καυγαδίζουν μεταξύ τους για το ποιος θα με φιλοξενούσε στο σπίτι του. Θυμάμαι να ντρέπομαι να ρωτήσω για φαγητό. Όταν με ρωτούσαν αν ήθελα τσάι ή καφέ, μου γέμιζαν ένα τραπέζι με ψωμί, τυριά, μέλι, μαρμελάδες, λουκάνικα, ό, τι είχαν στο σπίτι τους. Ποτέ δεν είχα γνωρίσει τέτοια φιλοξενία, τέτοια αρχοντιά. Εγώ πάντα προτιμούσα να κάθομαι στο σπίτι του παπά, λόγω του ότι εκείνος γνώριζε τι γινόταν στην ευρύτερη περιοχή. Γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες, γενικά κοινωνικές εκδηλώσεις, τελευταία έθιμα που διατηρούσαν όσοι είχαν απομείνει. Είμαι τυχερός που άκουσα στα μακρινά μέρη του Καυκάσου τη μητρική γλώσσα της γιαγιάς μου, τα ποντιακά και γνώρισα τέτοιους ανθρώπους με τόση ανθρωπιά και που με αυτό το μαγικό κουτί που κουβαλάω, μου δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστώ κάποιες περασμένες μικρές στιγμές, μαζί σας.»
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Τετάρτη 11 Μαΐου στις 20.00 και η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 11 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 8:30-14:30, Σάββατο: 10:00-14:00

top-scan-benakie0033PRINTEDFINAL-copy

top-scan-benakie0067FINALPRINT-copy

Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Μέρες Φωτογραφίας» θα συνεχιστεί ως εξής:
14 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2016, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά
Έκθεση της ομάδας Photomind με τίτλο “Αστυγραφίες”. Εγκαίνια: Σάββατο 14 Μαΐου στις 20.00.
22 Μαΐου 2016 10:00, Πλατεία Γεωργίου
Φωτομαραθώνιος Πάτρας που για πρώτη φορά πιλοτικά θα πραγματοποιηθεί και με φιλμ.
25 Μαΐου – 11 Ιουνίου 2016, Αγορά Αργύρη
Έκθεση με τίτλο “ Φως – Σκιά ” από τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας “ΗΔΥΦΩΣ”. Εγκαίνια: Τετάρτη 25 Μαΐου στις 19.30.
30 Μαΐου 2016 19:00, Συνεδριακό Κέντρο Αγορά Αργύρη
Παρουσίαση Φωτογραφικού έργου Βιργινίας Φιλιππούση
1 Ιουνίου 2016 19:00, Συνεδριακό Κέντρο Αγορά Αργύρη
Παρουσίαση Φωτογραφικού έργου Ζήση Καρδιανού
3 Ιουνίου 2016 19:00, Συνεδριακό Κέντρο Αγορά Αργύρη
Μια βόλτα στη Κωνσταντινούπολη, Άρης Ζησιμάτος, Φ.Λ.Π. ΗΔΥΦΩΣ
12 Ιουνίου 2016 20:00, Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο
Τελετή Λήξης «Μέρες Φωτογραφίας», Απονομή και έκθεση Φωτομαραθωνίου 2016

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τις ιστοσελίδες: www.idifos.gr
www.patrasphotomarathon.gr http://www.idifos.com/meresfotografias/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!