Φωτογράφος φέρεται να έχει κλέψει στοιχείο από φωτογραφία της Mary Ellen Mark


Φωτογράφος φέρεται να έχει κλέψει στοιχείο από φωτογραφία της Mary Ellen Mark

Η κλοπή φωτογραφιών είναι ένα σημαντικό “έγκλημα” στον φωτογραφικό κόσμο, κάτι που οι φωτογράφοι δεν συγχωρούν.

Το ίδιο όμως ισχύει και για την βαριά παραποίηση μίας φωτογραφίας ντοκουμέντου/φωτορεπορτάζ με την χρήση λογισμικού, όπως η αφαίρεση ή προσθήκη στοιχείων.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραπάνω “εγκλημάτων” είναι κάτι που αν και φαντάζει εξωφρενικό φαίνεται ότι γίνεται.

Στο κέντρο της νέας “καταιγίδας” βρίσκεται ο φωτογράφος Souvid Datta. Για τον εν λόγω φωτογράφο είχαμε δει πριν 2 ημέρες ότι υπήρξε μεγάλη συζήτηση γύρω από μία φωτογραφία του που ανέβασε η LensCulture για την προώθηση διαγωνισμού, κίνηση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλοί ερεύνησαν το έργο του Souvid και φαίνεται ότι βρήκαν κάτι που μοιάζει απίστευτο.

Σε μία φωτογραφία του Souvid από το project “In the Shadows of Kolkata” από τους οίκους ανοχής στην Καλκούτα της Ινδίας (δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα όπως και στη Huffingtonpost), φαίνεται ότι έχει προστεθεί η φιγούρα μίας γυναίκας, φιγούρα που φαίνεται να έχει αντιγραφεί και επικολληθεί από μία φωτογραφία της σπουδαίου φωτογράφου Mary Ellen Mark.

maryellenmarkscreen

O ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει στη λεζάντα της φωτογραφίας (στη σελίδα Scribbler): Η Radhika, 17, στο δωμάτιο μίας βετεράνου εργάτριας του σεξ, στο Sonagachi (η οποία ντύνεται στο φόντο). Οι δύο τους έχουν δεθεί κατά την περίοδο της Radhika εδώ.

(Radhika, 17, in the room of a veteran sex worker, in the room of a veteran sex worker, Asma, in Sonagachi (featured dressing in background). The two have grown close over Radhika’s period here; she respects and learns from Asma’s experience and matter of fact, survival attitude, while Asma feels a fondness for Radhika’s unfettered ‘kindness, curiosity’ and innocence. Strong bonds can often form within brothels as girls learn to support each other and find self-empowerment through group assertion and collective experience.)

Με άλλα λόγια ο φωτογράφος υποστηρίζει ότι η γυναίκα στο φόντο είναι φίλη της νεαρής. Βέβαια με έρευνα που έγινε αποδεικνύεται ότι η φιγούρα της γυναίκας στο φόντο προέρχεται από φωτογραφία που έκανε η Mary Ellen Mark στην ίδια περιοχή (project Falkland Road), τη δεκαετία του 70.

Το όλο θέμα έφερε υπόψη του Petapixel η Shreya Bhat που παρατήρησε την ομοιότητα των γυναικών στις δύο εικόνες (μάλιστα στην φωτογραφία της Mary Ellen Mark αναφέρεται ότι πρόκειται για τραβεστί).

Από την άλλη πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν στα σχόλια του άρθρου του Petapixel, ότι η φιγούρα της γυναίκας μπορεί να είναι μία ζωγραφιά ή ένα πόστερ και ότι αναμένουν την απάντηση του φωτογράφου για το θέμα.

Το Petapixel προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον φωτογράφο σχετικά με την υπόθεση και δεν μπόρεσε να τον βρει, ενώ η ιστοσελίδα του, το Facebook και to Twitter του έχουν “κατέβει”.

Ο Souvid Datta είναι ένας φωτογράφος με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του και ένας από τους φωτογράφους που θα συμμετέχουν στο φετινό talent show για φωτογράφους “Masters of Photography”.

Θα παρακολουθήσουμε την ιστορία από κοντά και θα σας ενημερώσουμε αν υπάρχει απάντηση από τον φωτογράφο και αν όλα τα παραπάνω τελικά ισχύουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

stolen image

Πηγή:

Petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!