Κέρδισε τη μάχη απέναντι στη PETA ο φωτογράφος των μαϊμουδο-selfies


Κέρδισε τη μάχη απέναντι στη PETA ο φωτογράφος των μαϊμουδο-selfies

Υπενθυμίζουμε την ιστορία από παλαιότερο άρθρο μας:
“Όλα άρχισαν το 2011 όταν ο φωτογράφος David Slater βρισκόταν στην Ινδονησία. Εκεί μία μαϊμού, του γένους Macaca, με το όνομα Naturo, άρπαξε την μηχανή του και άρχισε να την περιεργάζεται.
Η μαϊμού μην έχοντας δει προφανώς την αντανάκλαση της σε φωτογραφικό φακό άρχισε να κάνει γκριμάτσες και να δείχνει τα δόντια της. Κατά λάθος κάποια στιγμή πατήθηκε το κουμπί λήψης. Ξεπερνώντας το αρχικό ξάφνιασμα η μαϊμού συνέχισε να πατάει το κουμπί λήψης βγάζοντας selfies.
Όταν ο David επανέκτησε την μηχανή του βρήκε εκατοντάδες selfies της μαϊμούς, μερικές από τις οποίες ήταν πεντακάθαρες καθώς η μηχανή είχε προλάβει να εστιάσει.
Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες διαδόθηκαν πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Ο David κατοχύρωσε τις εικόνες στο όνομα του και τότε ξεκίνησε μία μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στον φωτογράφο και σε όσους θεωρούν ότι τα δικαιώματα των φωτογραφιών δεν του ανήκουν. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης τονίζουν ότι οι φωτογραφίες ανήκουν στο παγκόσμιο κοινό αφού το συγκεκριμένο ζώο δεν μπορεί να έχει τα πνευματικά δικαιώματα για τις φωτογραφίες και ο φωτογράφος δεν ήταν αυτός που πάτησε το κουμπί λήψης.”

Όπως αναφέρουμε ο Slater έχει κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών στη Μ.Βρετανία, ενώ αργότερα ακολούθησε μία απόφαση από το γραφείο καταχώρησης δικαιωμάτων στις Η.Π.Α. (US Copyright Office), μέσα από μία αναφορά 1.222 σελίδων, το οποιο αποφάνθηκε ότι οι φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από την μαϊμού δεν χρήζουν προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Η υπόθεση πήρε μία περίεργη τροπή όταν η PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, μήνυσε τον Slater στο Σαν Φρανσίσκο, αξιώνοντας ο Naruto να αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών και όλα τα κέρδη από το βιβλίο που ο φωτογράφος είχε εκδώσει και είχε μέσα τις φωτογραφίες του (2014, Wildlife Personalities).
Μάλιστα η PETA στρεφόταν και κατά της εταιρείας του Slater, Wildlife Personalities Ltd. αλλά και κατά της εταιρείας Blurb Inc. που εξέδωσε το βιβλίο.

Ο φωτογράφος από τη μεριά του υποστήριξε ότι είχε τη μηχανή στημένη σε τριπόδι και είχε δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με την ομάδα της συγκεκριμένης μαϊμούς, βρισκόμενος κοντά τους για αρκετές ημέρες, ενώ ήταν αυτός που είχε επιλέξει που θα στηθεί η μηχανή και ποιο φακό θα φοράει.

To νέο επεισόδιο στην υπόθεση γράφτηκε στις 6 Ιανουαρίου 2016, όταν σύμφωνα με το CBS ο δικαστής που είχε αναλάβει να εκδικάσει την υπόθεση δήλωσε ότι δεν μπορεί να σκεφτεί ότι τα πνευματικά δικαιώματα μπορούν να εφαρμοστούν σε κάποιον που δεν είναι ανθρώπος και απέρριψε την υπόθεση.

Παρόλα αυτά ο δικαστής έδωσε το δικαίωμα στη PETA να έρθει με τη μήνυση διατυπωμένη με διαφορετικό τρόπο.

Τώρα μένει ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης καθώς ο φωτογράφος βρίσκεται σε διαμάχη με τη Wikimedia Commons, η οποία επιμένει να μην κατεβάζει τις εν λόγω φωτογραφίες από τις βάσεις δεδομένων της, στην οποία ο κάθε ένας έχει πρόσβαση για δωρεάν κατέβασμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Selfies

Πηγή:

CBS
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!