Οι Φωτορεπόρτερ και επίσημα στους αθλητικούς χώρους μετά από 16 χρόνια


Οι Φωτορεπόρτερ και επίσημα στους αθλητικούς χώρους μετά από 16 χρόνια

Κάτι το οποίο θα έπρεπε να ισχύει εδώ και πολύ καιρό επιτέλους ψηφίστηκε και πλέον οι φωτορεπόρτερ θα μπορούν να ασκούν χωρίς προβλήματα την αποστολή τους.

Ακολουθεί η ενημέρωση από την σελίδα της Ε.Φ.Ε. στο Facebook.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας προωθούμε το νέο Αθλητικό νόμο 4326 «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής και ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν λίγες μέρες. Ο νόμος αυτός (ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 13 Μαΐου 2015) και στο άρθρο 18, μετά από παρέμβαση της Ένωσής μας, ενσωμάτωσε αυτούσιο το πάγιο αίτημά μας όσον αφορά την παρουσία των φωτορεπόρτερ στους αθλητικούς χώρους για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους!
Ο παλιός αθλητικός νόμος 2725/1999 («νόμος Φούρα») δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στους φωτορεπόρτερ για χρόνια, καθώς δεν προέβλεπε την παρουσία τους στους αθλητικούς χώρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να το εκμεταλλεύονται κάποιοι παράγοντες – κυρίως από τη Β΄ και Γ΄ Εθνική – ζητώντας χρήματα από τους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ «κάτω από το τραπέζι», στους οποίους δεν αναγνώριζαν τις επαγγελματικές τους ταυτότητες, που υπενθυμίζουμε πως εκ του νόμου υπογράφονται από τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ενώ κατά το παρελθόν είχαμε συναντήσει ακόμη και άρνηση υπογραφής από Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού (Δουβής), με το πρόσχημα πως δεν υπάρχει ρητή διάταξη νόμου, που να τον υποχρεώνει να υπογράφει τις ταυτότητές μας! Με τη νέα διάταξη λύνεται οριστικά και αυτό το πρόβλημα.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πρόθεση του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος είχε συνεργαστεί με την ΕΦΕ και είχε προβλέψει στο δικό του αθλητικό νομοσχέδιο την είσοδο των φωτορεπόρτερ, το Νοέμβριο του 2014, το οποίο όμως δεν κατάφερε να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.
Όπως απέδειξαν τόσα χρόνια αιτημάτων της ΕΦΕ, δεν αρκούν τα δίκαια αιτήματα ενός κλάδου, αλλά απαιτείται και η πολιτική βούληση ακόμη και για τα αυτονόητα. Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου μάς δίνει το κουράγιο για να παλέψουμε και σε άλλα υπουργεία (π.χ. Πολιτισμού, Τουρισμού, Παιδείας, Εργασίας κα) την αναγνώριση, και στην πράξη, του επαγγέλματος του φωτορεπόρτερ στη θέση που πρέπει να έχει στην κοινωνία.
Δέκα έξη (16) χρόνια αιτημάτων για το συγκεκριμένο άρθρο και η ψήφισή του το 2015, λένε πολλά.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αντιμετωπίσετε το οποιοδήποτε πρόβλημα, είτε κατά την είσοδό σας σε αθλητικό χώρο, είτε βρείτε άσχετους να υποδύονται τους φωτορεπόρτερ, δεν έχετε παρά να επιδείξετε στους αρμόδιους το παρακάτω άρθρο:
«Άρθρο 18 Άδεια εισόδου των φωτορεπόρτερ στους αγωνιστικούς χώρους κατά την τέλεση αγώνων: Στα πρόσωπα που, κατά την παρ. 3 του άρθρου 54 του Ν. 2725/1999, δικαιούνται ελεύθερης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή αγώνων, περιλαμβάνονται και οι φωτορεπόρτερ μέλη της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και τυχόν άλλων αναγνωρισμένων επαγγελματικών δημοσιογραφικών ενώσεων φωτορεπόρτερ, των οποίων τα ειδικά δελτία αναγνωρίσεως που εκδίδουν οι ανωτέρω ενώσεις και θεωρούνται από τις αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θεωρούνται προς τούτο και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.»
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Μάριος Λώλος Χριστίνα Ζαχοπούλου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Ε.Φ.Ε. Facebook
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!