Η ΕΕ θα απαγορέψει την ελεύθερη φωτογράφιση κτηρίων και μνημείων;


Η ΕΕ θα απαγορέψει την ελεύθερη φωτογράφιση κτηρίων και μνημείων;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδέχεται να ψηφίσει νόμο, ο οποίος θα αναγκάζει όσους θέλουν να δημιουργήσουν φωτογραφίες ή videos για εμπορική χρήση, μέσα στα οποία θα φαίνεται κάποιο κτήριο ή μνημείο (που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο), να εκδώσουν την κατάλληλη άδεια.

“Considers that the commercial use of photographs, video footage or other images of works which are permanently located in physical public places should always be subject to prior authorisation from the authors or any proxy acting for them;”
(Η εμπορική χρήση φωτογραφιών και videos έργων που είναι μόνιμα τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους, πρέπει πάντα να γίνεται με την κατάλληλη προ-αδειοδότηση από τον δημιουργό, ή οποίον ενεργεί για αυτόν)

Αυτό θα ισχύει για όσα κτήρια, μνημεία και έργα τέχνης διαθέτουν copyright, δηλαδή προστατεύονται τα διακαιώματα του δημιουργού τους από τον νόμο όσο αφορά την χρήση και αναπαραγωγή τους.

Ως παράδειγμα αν κάποιος θελήσει να βγάλει μία φωτογραφία για εμπορική χρήση, με φόντο τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης αλλά από τον δημόσιο χώρο της παραλίας της πόλης, θα πρέπει να έχει πάρει την κατάλληλη άδεια από τον διαχειριστή του μνημείου, δηλαδή την αντίστοιχη Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Μέχρι στιγμής η ελεύθερη απεικόνιση κτηρίων σε φωτογραφίες ή videos χωρίς άδεια, απαγορεύονταν σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύσει σε όλη την ΕΕ από τις 9 Ιουλίου.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για αυτό;

Η κίνηση “Freedom of panorama” μας καλεί να απευθυνθούμε στους Ευρωβουλευτές (μέσω email) και να ζητήσουμε την αφαίρεση του κειμένου που αναφέρει την παραπάνω παράλογη απαίτηση έκδοσης ειδικής άδειας, όταν φωτογραφίζουμε (για εμπορική χρήση) κτήρια ή μνημεία που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Τι έχετε να πείτε για το συγκεκριμένο θέμα;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Signpost
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

9 σχόλια

  • #
    1

    Δυσκολεύομαι να καταλάβω την αρχική διασύνδεση που κάνει ο αρθρογράφος μεταξύ του “ελεύθερα” και “για εμπορική χρήση”, ως ιδιώτης εκτιμώ πως μπορώ να συνεχίσω να φωτογραφίζω όπως προγενέστερα, ενώ λογικά θα δημιουργηθεί ένας κυκεώνας αδειοδοτήσεων για όποιον θελήσει επαγγελματικά μέσω της φωτογράφησης να εκμεταλευτεί αυτά τα κτίρια.

    • #
      1

      τι δεν καταλαβαίνεις να στο εξηγήσω; εφόσον χρειάζεται άδεια άρα δεν μπορεί να φωτογραφηθεί ελεύθερα…απλό είναι…

      μιλάμε για εμπορική χρήση, που σημαίνει ακόμα και ως ιδιώτης αν βγάλεις μία φωτογραφία με ένα μνημείο που θα θέλει άδεια δεν θα μπορείς να την πουλήσεις σε τρίτο…

      • #
        1

        “Το ξέρατε ότι είμαστε ένα βήμα μακριά από το να μην μπορούμε να φωτογραφίζουμε ελεύθερα τα κτήρια και μνημεία σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες;”

        Ελεύθερα θα μπορούμε, για επαγγελματική χρήση δεν θα επιτρέπεται.

      • #
        1

        εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις δεν είναι ελεύθερα…μερικούς σας αρέσει να παίζεται με τις λέξεις…

      • #
        1

        Επειδή μοιάζει να μην έγινα κατανοητός, αυτό το οποίο ίσως να ισχύσει είναι η απαγόρευση της ελεύθερης εκμετάλευσης όχι της ελεύθερης φωτογράφησης, καλό είναι να μην συγχέουμε αυτές τις δύο έννοιες και να μην παίζουμε με αυτές

  • #
    1

    Για παράδειγμα αν έχεις μία φωτογραφία ενός μνημείου που θέλει άδεια και έρθει μία μεγάλη εταιρεία και σου πει θέλω να την αγοράσω για να την χρησιμοποιήσω σε μία παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια, θα πρέπει να δείξεις την άδεια που έβγαλες για την φωτογράφιση του μνημείου.

  • #
    1

    Το άρθρο τονίζει πολλές φορές στην φράση για “εμπορική χρήση”. Άρα συνεχίζουμε ως έχει.
    Πιστεύω να ξέρετε πως για να φωτογραφίσεις από τον λόγο του Φιλοπάππου επαγγελματικά χρειάζεστε άδεια ακόμη και τώρα, αν δλδ έχεις μαζί σου τρίποδο και πας στου Φιλοπάππου να φωτογραφίσεις την Ακρόπολη δεν θα σε αφήσουν να περάσεις αν δεν έχεις άδεια. Γιατί εκπλήσσεται λοιπόν? Ααα και τα αυτοκίνητα τις Google έχουν ήδη προμηθευτεί την άδεια για τις φωτογραφίσεις τους.

    • #
      1

      απλό, την τονίζει πολλές φορές γιατί η άδεια θα χρειάζεται για να χρησιμοποιήσεις την φωτογραφία της Ακρόπολης για εμπορική χρήση και όχι για να την βάλεις κορνίζα στο σπίτι σου ή στο Facebook..
      αναφέρω ένα ακόμα ένα παράδειγμα…
      βρίσκεσαι σε ένα δρόμο της Αθήνας (δημόσιο χώρο) και φωτογραφίζεις ένα μοντέλο με ρούχα με φόντο την Ακρόπολη. Για να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία στην ιστοσελίδα της εταιρείας των ρούχων θα πρέπει πρώτα να έχεις πάρει άδεια από την κατάλληλη υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την Ακρόπολη για να συμπεριλάβεις την Ακρόπολη στην φωτογραφία.
      Δεν έχει σχέση λοιπόν με αυτό που λες…λες κάτι διαφορετικό….ούτως ή άλλως μέσα σε μνημεία, όπως και στον Λευκό Πύργο και φαντάζομαι και αλλού χρειάζεσαι άδεια για να κάνεις επαγγελματική φωτογράφιση…

  • #
    1

    Αμαν πια όλα για λεφτά γίνονται…
    Προσωπικά ανησυχώ για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά παραμελημένα πλην αξιόλογα μνημεια.στη χώρα μας και πιστεύω πως τα μνημεία σαν δημόσιοι χώροι πρέπει να φωτογραφιζονται ελεύθερα εφ οσον δεν κινδυνεύει απο τα κλικ η….στατικοτητα τους.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!