O Richard Prince πουλάει φωτογραφίες του Instagram χωρίς άδεια για χιλιάδες δολάρια


O Richard Prince πουλάει φωτογραφίες του Instagram χωρίς άδεια για χιλιάδες δολάρια

Ο Prince συνηθίζει να παίρνει δουλειά άλλων φωτογράφων και κάνοντας μερικές αλλαγές να την πουλάει σαν δική του.

Η τελευταία του όμως πράξη ξεπερνάει κάθε όριο.

Στην Gagosian Gallery της Νέας Υόρκης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας “New Portraits”, στην οποία εκθέτει 38 πορτραίτα, τα οποία βρήκε μέσω του Instagram. Η έκθεση είναι ανοιχτή μόνο για VIP άτομα και όχι για το κοινό.

Κάθε έργο αποτελεί ένα screenshot της φωτογραφίας, όπως αυτή εμφανίζεται στο Instagram, μαζί με κάποια σχόλια χρηστών κάτω από την εικόνα, το τελευταίο από τα οποία είναι του Prince.

Οι φωτογραφίες αυτές φέρεται να πωλούνται προς 100.000 δολάρια, αλλά αυτοί που τράβηξαν τις φωτογραφίες που βρίσκονται προς πώληση δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτό.

Όπως η φωτογραφία της Doe Deere που λέγεται ότι πωλήθηκε στα 90.000 δολάρια, αλλά όπως δηλώνει η ίδια χωρίς να έχει δώσει την άδεια της.

Στις φωτογραφίες που παρουσιάζονται υπάρχουν και εικόνες διάσημων μοντέλων όπως οι Pamela Anderson, Elizabeth Scarlett Jagger, Kate Moss.

Ήδη ο φωτογραφικός κόσμος εκφράζει μέσω σχολίων και άρθρων την αγανάκτηση του για την νέα κίνηση του φωτογράφου, ο οποίος έχει συρθεί στα δικαστήρια αρκετές φορές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων άλλων φωτογράφων, όπως στην περίπτωση του Patrick Cariou.

Patrick Cariou
Αριστερά η φωτογραφία του Patrick Cariou και δεξιά η κλεμμένη έκδοση του Richard Prince.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το θέμα;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Instagram Stolen images
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

4 σχόλια

  • #
    1

    Το οτι πλεον μπορει ο καθενας να “αρπαζει” φωτο απο τα social ειναι δεδομενο!!!
    Το οτι μπορει να τις εκθεσει και να τις πουλησει, παει πολυ….

    Συγκεκριμενα για το θεμα… το instagram (facebook) δεν μπορει να επεμβει καπως?
    Δε ξερω…μεγαλο θρασος ο τυπας!!!

  • #
    1

    Η δική μου σκέψη πάντως έχει πολλά μπίπ που αφορούν τον συγκεκριμένο και κάτι σαν και αυτόν οπότε δεν θα την εκφράσω δημόσια.Όποιος κατάλαβε,κατάλαβε….

  • #
    1

    με τα social και τα 3 δισσ φωτο την ημέρα σίγουρα υπάρχει κενο στην νομοθεσία και την βρήκε ο παίχτης
    δεν τον βρίσκω και πολύ παράνομο…. και έκανε και τέχνη μια απλη φωτο…

  • #
    1

    Παλούκωμα απο όλους τους φωτογράφους με συνοπτικές διαδικασίες.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!