H πιο σπουδαία φωτογραφία της απόβασης της Νορμανδίας παραλίγο να καταστραφεί στον σκοτεινό θάλαμο


H πιο σπουδαία φωτογραφία της απόβασης της Νορμανδίας παραλίγο να καταστραφεί στον σκοτεινό θάλαμο

Την ιστορία που θα ακούσετε στο video που ακολουθεί και αφορά την φωτογραφία σύμβολο της απόβασης της Νορμανδίας, όπου απεικονίζεται ο Αμερικανός στρατιώτης Huston Riley να προσπαθεί να βγει στην παραλία Omaha της Νορμανδίας, διηγείται ο editor του LIFE και φίλος του Capa, John G. Morris.

Ο Morris ήταν υπεύθυνος για τα films που o Capa του έστειλε στο Λονδίνο, 2 ημέρες μετά την απόβαση, όταν όπως λέει με τρόμο πληροφορήθηκε από τους ανθρώπους στον σκοτεινό θάλαμο ότι εξαιτίας ενός λάθους στην εμφάνιση των αρνητικών 3 films από τα 4 είχαν καταστραφεί. Στο τέταρτο film κατάφεραν να εμφανιστούν 11 καρέ, ανάμεσα στα οποία και η διάσημη φωτογραφία, γνωστή και ως “The Face in the Surf”.

Η συγκεκριμένη εικόνα μαρτυρά, εκτός από την υπερ-προσπάθεια των στρατιωτών να καταφέρουν να μην πνιγούν και να φτάσουν στην στεριά, την ψυχραιμία του Capa, ο οποίος για να τραβήξει την φωτογραφία γύρισε προς την θάλασσα με πλάτη στα πυροβόλα των Γερμανών.

Οι φωτογραφίες του Capa ήταν οι μοναδικές που διασώθηκαν την ημέρα της “D-Day” και αυτό γιατί ο ίδιος φύλαξε τα films μαζί του. Τα films που είχαν τραβήξει 10 άλλοι φωτογράφοι εκείνη την ημέρα βρέθηκαν στην θάλασσα όταν ένας στρατιώτης στον οποίο είχαν δοθεί τα έριξε κατά λάθος κατά την επιβίβαση του σε ένα από τα επιβατηγά πλοία.
Ο Capa τράβηξε συνολικά 106 καρέ από τα οποία σήμερα σώζονται συνολικά 9 αρνητικά. Φυσικά δεν θα μάθουμε ποτέ αν στα υπόλοιπα 3 films υπήρχαν σπουδαίες φωτογραφίες (που είναι και το πιο πιθανό).

Στο video που ακολουθεί ακούστε την ιστορία της φωτογραφίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Great Photographers Robert Capa

Πηγή:

Time
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!