Επιστήμονες κατάφεραν να αποθηκεύσουν φωτογραφίες σε DNA


Επιστήμονες κατάφεραν να αποθηκεύσουν φωτογραφίες σε DNA

Μία ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε συνεργασία με ερευνητές της Microsoft, βρήκαν τρόπο να μικρύνουν τον χώρο που χρειάζεται για να αποθηκευτούν τα δεδομένα που χωρούν σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, στο χώρο που πιάνει ένας κύβος ζάχαρης.

Η παρουσίαση της εργασίας έγινε στο ACM International Conference on Architectural Support for Programming Languages and Operating Systems και η ομάδα έδειξε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα κωδικοποίησης, αποθήκευσης και επανάκτησης ψηφιακών δεδομένων, χρησιμοποιώντας μόρια DNA.

H ομάδα κατάφερε να κωδικοποιήσει τα ψηφιακά δεδομένα 4 αρχείων εικόνας σε μέρη συνθετικού DNA, καταφέρνοντας να αντιστρέψει τη διαδικασία και να εμφανίσει τις εικόνες χωρίς να χάσει ούτε ένα byte. Οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν το ίδιο και με αρχεία video.

Δύο από τις φωτογραφίες που αποθηκεύτηκαν σε DNA

Δύο από τις φωτογραφίες που αποθηκεύτηκαν σε DNA

Μέχρι το 2020 αναμένουμε όλα τα δεδομένα του κόσμου να έχουν ξεπεράσει τα 44 τρισεκατομμύρια Gigabytes, γεμίζοντας πλήρως τόσα tablets όσα μπορούν να σχηματίσουν 6 μεγάλες στοίβες από τη Γη μέχρι το Φεγγάρι.

Με τη νέα μέθοδο τα δεδομένα από 600 smartphones (πάνω από 10.000 GB) θα μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα επίχρυσμα DNA που βρίσκεται στην άκρη του δοκιμαστικού σωλήνα που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.

Tara Brown Photography/ University of Washington

Tara Brown Photography/ University of Washington

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο της νέας μεθόδου αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων σε DNA είναι η δυνατότητα διασφάλισης τους για αρκετούς αιώνες.

Η μέθοδος αποτελεί ιδανική λύση για την αρχειοθέτηση δεδομένων και όχι για δεδομένα που χρειάζεται να ανακτούνται για να δέχονται επεξεργασία.

Μένει να δούμε πότε θα εμφανιστούν οι πρώτες εταιρείες που θα αναλαμβάνουν την αποθήκευση δεδομένων σε DNA και πως στο μέλλον η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μας επιτρέψει να χειριζόμαστε τις φωτογραφίες και τα videos μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photo Technology

Πηγή:

UW
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!