“Αποτυπώνοντας το αρχαίο Κάλλος”, έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


“Αποτυπώνοντας το αρχαίο Κάλλος”, έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η έκθεση του J. Joshua Garrick “Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος” (Seeking the Ancient Kallos), την οποία φιλοξενεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2014, μας υπόσχεται να μας ξεναγήσει στα εκθέματά του με μια διαφορετική προσέγγιση. Αυτήν της αναζήτησης της ομορφιάς που κρύβεται σε μικρές αθέατες λεπτομέρειες.

Ο J. Joshua Garrick είναι ένας σύγχρονος φιλέλληνας. Έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας, φωτογραφίζοντας γλυπτά και μνημεία της κλασικής αρχαιότητας και αναδεικνύοντας λεπτομέρειες που ίσως έμεναν αθέατες στα μάτια ενός βιαστικού παρατηρητή. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αποκατάστασης των μνημείων στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ο Garrick εξασφάλισε την απαραίτητη άδεια από την Ελληνική Εφορία Αρχαιοτήτων για να φωτογραφίσει τον Παρθενώνα και τα Προπύλαια.

Τα έργα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι ουσιαστικά απεικονίσεις των εκθεμάτων του Μουσείου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του φωτογράφου, ο οποίος φαίνεται να υπερθεματίζει τις αναζητήσεις των αρχαίων καλλιτεχνών. Σύμφωνα με τον Garrick, ένας από τους βασικούς σκοπούς της έκθεσης του είναι “να τονίσει τον πρωταρχικό ρόλο του Ελληνικού κλασικού πολιτισμού ως κοιτίδας της δυτικής τέχνης και αντίστοιχα, την αναπόσπαστη σχέση της σύγχρονης Ελλάδας με την Ευρώπη, την ανάγκη να επαναφέρουμε στη μνήμη τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα έχει πάντοτε τον πλούτο της ιστορίας της για να τον μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο”.

Η έκθεση επεκτείνεται σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους του Μουσείου, ανάλογα με τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες:
– την “Επίσκεψη” (A Visit) συναντάμε στο μνημειακό προθάλαμο του Μουσείου
– την “Αναπνοή”(Breathing) βρίσκουμε στην Αίθουσα 21
– “Ο κήπος με τα Αγάλματα” (Garden Statues) βρίσκεται στο εσωτερικό αίθριο του Μουσείου και τέλος
– τα “Στιγμιότυπα” (Instants) μας περιμένουν στο αναψυκτήριο του Μουσείου
Ο διαχωρισμός των έργων έχει γίνει ανάλογα με το το ατομικό «κάλλος» του κάθε γλυπτού, την αρμονία και την ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει ο καλλιτέχνης.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού, ενώ ο σχεδιασμός της έγινε από τον εικαστικό Μάριο Βουτσινά. Μετά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η έκθεση θα ταξιδέψει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη. Επίσης, με αφορμή την έκθεση, θα εκδοθεί ένα ομότιτλο πολυτελές λεύκωμα από τις εκδόσεις GEMA.

Μερικές από τις φωτογραφίες που θα συναντήσουμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

arxaio kalos 3 ginaikes

arxaio kalos protomi

Arxaio kalos idries

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του J. Joshua Garrick εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!