O νικητής του διαγωνισμού φωτογραφίας του PTTL “Ταξίδια” είναι…


O νικητής του διαγωνισμού φωτογραφίας του PTTL “Ταξίδια” είναι…

Ο διαγωνισμός “Ταξίδια”

Όταν τον Δεκέμβριο του 2012 αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας ξέραμε ότι θα ήταν μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία αλλά παράλληλα κάτι που οι αναγνώστες του PTTL, ως παθιασμένοι φωτογράφοι, θα στήριζαν με την συμμετοχή τους. Επειδή θέλαμε να είναι ένας καθαρά φωτογραφικός διαγωνισμός η χρήση κριτικής επιτροπής από φωτογράφους και γνώστες του θέματος ήταν μονόδρομος και δέσμευση για εμάς.  Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε τη Ντέπυ Χιωτοπούλου (επαγγελματίας φωτογράφος και υπεύθυνη ύλης του ένθετου της εφημερίδας Αγγελιοφόρος, “Ταξίδια”) και τη Μαρία Γκίλη (επαγγελματίας φωτογράφος και καθηγήτρια φωτογραφίας στο φωτογραφικό τμήμα των Ι.Ε.Κ. Ακμή της Θεσσαλονίκης), βασικά μέλη της κριτικής επιτροπή μας για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιλογή της καλύτερης συμμετοχής.

Το έπαθλο

Για έπαθλο θέλαμε να δώσουμε κάτι που να είναι αρκετά σημαντικό για ένα φωτογράφο και χρηστικό.  Η επιλογή του Adobe Photoshop Lightroom 4 στηρίζεται στην βαθιά πεποίθηση μας ότι σαν φωτογράφοι που σεβόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα των απανταχού καλλιτεχνών και δημιουργών θα πρέπει να είμαστε κάτοχοι των εργαλείων που χρησιμοποιούμε νόμιμα και να στηρίζουμε με αυτό τον τρόπο την περαιτέρω εξέλιξη τους.  Επίσης ως χρήστες του Lightroom γνωρίζουμε ότι είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ τον φωτογράφο να εφαρμόσει τις τεχνικές του ψηφιακού θαλάμου  που επιθυμεί γρήγορα και εύκολα.  Η Adobe βρέθηκε άμεσα κοντά μας και χωρίς πολλά μας στήριξε επίσημα με την χορηγία μίας άδειας για το Photoshop Lightroom 4, δείχνοντας πως είναι μία εταιρεία με υψηλή φωτογραφική κουλτούρα που η συμβολή της στην διάδοση της φωτογραφίας είναι ανεκτίμητη.  Όσα ευχαριστώ και να πούμε στους ανθρώπους της Adobe είναι νομίζουμε λίγα.

Οι συμμετοχές

Στην συνέχεια θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που στείλατε τις εικόνες σας για τον διαγωνισμό μας, τον προωθήσατε σε φίλους και γνωστούς, ψηφίσατε αυτή που σας άρεσε περισσότερο και γενικά πραγματοποιήσατε την φιλοσοφία του PTTL για διάδοση της φωτογραφικής γνώσης.

Η αλήθεια είναι ότι οι 151 συμμετοχές για ένα blog που μόλις σήμερα κλείνει ένα χρόνο ζωής ήταν κάτι που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.  Αν συνυπολογίσουμε και τις περίπου 50+ εικόνες που δυστυχώς απορρίφθηκαν λόγω μη τήρησης των όρων του διαγωνισμού, καταφέραμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί την μεγαλύτερη διαδικτυακή φωτογραφική ομάδα από όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο).

Το Βραβείο Κοινού

Η απόφαση για την απονομή του τιμητικού τίτλου “Βραβείο Κοινού” ήταν μία ιδέα για να μάθουμε ποια εικόνα εντυπωσίασε εσάς, τους αναγνώστες του PTTL.  H επιλογή σας, η οποία συγκέντρωσε 956 ψήφους στην σελίδα μας στο Facebook, ανέδειξε ως πρώτη εικόνα, την εικόνα του Νίκου Υφαντή από την Πάτρα.  Η εικόνα που δείχνει την γέφυρα του Ρίου-Αντιρίου να καλύπτεται από ένα πανέμορφο ουράνιο τόξο προκάλεσε αίσθηση.

Η καλύτερη εικόνα

Η επιλογή της καλύτερης συμμετοχής από την κριτική μας επιτροπή ήταν μία πολύωρη και όμορφη διαδικασία αλλά πιστεύουμε ότι μας αντάμειψε απόλυτα.  Η τελική οκτάδα εικόνων (με τυχαία σειρά) που μας προβλημάτισε από τον σύνολο των 151 συμμετοχών είναι οι εξής:

Πρόκειται για τεχνικά και αισθητικά άρτιες εικόνες που μας εντυπωσίασαν και αποδεικνύουν ότι το επίπεδο των Ελλήνων φωτογράφων είναι πολύ υψηλό.  Συγχαρητήρια στην Όλγα Καρίκη, στον Τοσίδη Δημήτρη, στον Βασίλη Χαριτάκη, στην Νικολέτα Σταματάλη, στον Νίκο Υφαντή, στον Γιάννη Παππά, στον Δημήτρη Μαυρομάτη και στον Δημήτρη Τριανταφύλλου για τις εξαιρετικές εικόνες τους.

Δυστυχώς μόνο μία εικόνα μπορούσε να ανακηρυχτεί ως η καλύτερη του διαγωνισμού μας “Ταξίδια”.  Είναι μία εικόνα που σίγουρα θα δημοσιευόταν σε ειδικό ταξιδιωτικό περιοδικό, έντυπο ή ηλεκτρονικό, μία εικόνα που αναδεικνύει υπέροχα το μέρος ορόσημο που απεικονίζει.  Δεν γνωρίζουμε πόσο συχνά η επιλογή του κοινού ενός διαγωνισμού συμφωνεί με την απόφαση της ειδικής επιτροπής αλλά στην περίπτωση μας υπάρχει πλήρης ταύτιση.  Η εικόνα του Νίκου Υφαντή μας μάγεψε όλους.  Πρόκειται για μία εικόνα που είμαστε όλοι υπερήφανοι σαν φωτογράφοι και τυχεροί σαν άνθρωποι να μπορούμε να δούμε μπροστά στα μάτια μας.

Νίκος Υφαντής, Πάτρα

Μερικά στοιχεία για την εικόνα

Η εικόνα είναι δημιουργία του Νίκου Υφαντή, φωτογράφου από την Πάτρα.  Τραβηγμένη με την Pentax K10D και φακό Tamron 18-250mm F3.5-6.3 Di II LD Aspherical MACRO και f/7.1, 1/250s είναι μία εικόνα που μόλις είδαμε η πρώτη αντίδραση ήταν άφωνη.  Ο Νίκος στην σελίδα μας στο facebook και στα σχόλια της εικόνας για το Βραβείο Κοινού (που ανακοινώθηκε επίσημα χτες), μας περιέγραψε την στιγμή που βρέθηκε στο μοναδικό αυτό θέαμα και πως κατάφερε να το αποτυπώσει:

“Μιά εβδομάδα περίπου πριν τη λήψη, σε μια παρουσίαση στη Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας ”Ηδύφως” είχε ακουστεί για το πως μπορεί ένας φωτογράφος να βγάζει το ουράνιο τόξο πάνω από το αντικείμενο, αξιοθέατο, τοπίο ή κτίριο που θέλει. Είναι ένα μικρό κολπάκι που θα σας περιγράψω όσο μπορώ καλύτερα. Βάζοντας την θέση του ήλιου στην πλάτη σου σηκώνεις το χέρι σου προς τα μπρος και δείχνεις το σημείο που που είναι μπροστά σου Τότε στρέφοντας τον αντίχειρα μέ άξονα τον δείχτη του χεριού βλέπεις τη θέση που θα φανεί το ουράνιο τόξο όταν φανεί ο ήλιος. Πρέπει λοιπόν να μετακινηθείς στο κατάλληλο σημείο ώστε αυτό που δείχνει ο δείχτης να είναι αυτό που θέλεις να φωτογραφίσεις (γέφυρα). Δεν ξέρω αν ακούγεται απλό αλλά δεν είναι . Είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις ακόμα κι έτσι. Εκείνη την ημέρα ο ουρανός ήταν μουντός γεμάτος σύννεφα και αφού πήγα την κόρη μου στο σχολείο είπα να κάνω μια βόλτα από παραλία όπως συνηθίζω αν και ο καιρός ήταν τόσο χάλια που δεν μου έκανε καρδιά. Φτάνοντας περίπου 300 μ μακριά από το σημείο που τελικά τράβηξα τη φώτο κατέβηκα να φωτογραφίσω ένα καράβι όταν είδα πίσω μου τον ήλιο να αργοφαίνεται ανάμεσα στα σύννεφα. Ταυτόχρονα απέναντι πίσω από την γέφυρα ερχόταν μια καταιγίδα που έκρυβε τελείως τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας. Σκέφτηκα….Λες??? Έκανα γρήγορα το κολπάκι και είδα ότι πρέπει να μετακινηθώ περίπου 300 μ αριστερά. Μπήκα στο αυτοκίνητο και το έκανα . Το ουράνιο τόξο κράτησε περίπου 1 λεπτό. Στην αρχή χάζεψα μόνο με αυτό που έβλεπα, αλλά μετά κατάφερα και έβγαλα 4-5 φωτογραφίες ανάμεσα σε αυτές και αυτή. Ήμουν πολύ τυχερός το ξέρω.  Είναι από τις στιγμές που βλέπεις ότι πραγματικά αξίζει να ασχολείσαι με την υπόθεση ”φωτογραφία”. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.”.

Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω.

Λίγα λόγια για τον δημιουργό

Ο Νίκος Υφαντης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968. Είναι Πολιτικός Μηχανικός , παντρεμένος και έχει δύο κοριτσάκια.
Με την φωτογραφία ασχολείται από το 1990. Παρακολούθησε μαθήματα στα Ν.Ε.Λ.Ε. του Δήμου Πατρών και διετέλεσε μέλος της φωτογραφικής ομάδας του ιδρύματος Τοπάλη στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.  Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εκθέτει την δουλειά του σε πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Φωτογραφίες του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς.  Είναι πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας ”ΗΔΥΦΩΣ” www.idifos.gr

Όλη η ομάδα του PTTL, η κριτική μας επιτροπή και οι χορηγοί μας Adobe, Δαμκαλίδης, θέλουμε να συγχαρούμε τον Νίκο για την επιτυχία του και του ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίσει τόσο δημιουργικά και να έχει ακόμα περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον.

Ευχόμαστε σαν PTTL ο διαγωνισμός να μπόρεσε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας και να βοήθησε ώστε να ενεργοποιηθείτε και να βελτιωθείτε περισσότερο ως φωτογράφοι.

Η ομάδα του PTTL

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photo Competitions pttl.gr
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

3 σχόλια

  • #
    1

    Μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες και σε εσάς για τον διαγωνισμό και συγχαρητήρια στον κο Νίκο Υφαντή για την απίστευτη φωτογραφία του!

  • #
    1

    Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και φυσικά στον νικητή :)

  • #
    1

    Ευχαριστώ θερμά τους διαχειριστές του PTTL και την επιτροπή επιλογής του διαγωνισμού για την τιμή που μου έκαναν να επιλέξουν την φωτογραφία μου καθώς και όλους όσους την ψήφισαν. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.
    Ειλικρινά ευχαριστω πολυ!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!