Λόγος Ι


Λόγος Ι

Η έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια της φετινής PhotoBiennale με το γενικότερο θέμα “Λόγος” και εξερευνά, με το δικό της τρόπο, τα όρια της φωτογραφικής εικόνας και τη σχέση της με το Λόγο. Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Λόγος Ι

Carolle Benitah (MA), Daniel Blaufuks (PT), Sissi Farassat (IR), Hwanhee Kim (KR), Ji Hyun Kwon (KR), Aixia Li (CN), Maleonn (CN), Joachim Mogarra (ES), Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης (GR), Ανδρέας Λουκαΐδης (CY/US), Νίκος Μάρκου (GR), Γιώργος Πρίνος (GR)

Σε αυτή την έκθεση η εικόνα στέκεται με παιγνιώδη τρόπο απέναντι στο Λόγο. Εικονογραφεί με ανατρεπτικό τρόπο ομηρικούς ήρωες, υπογραμμίζει τον άτακτο τρόπο συγκρότησης της μνήμης και κατ’ επέκταση τον υποκειμενικό τρόπο αφήγησης, αναμετράται με τον ίδιο τον ορισμό του Λόγου που είναι συνυφασμένος με το φως.

Πολλά είναι τα έργα που διαπραγματεύονται τη σχέση φωτός/σκότους – όχι απλώς για να σχολιάσουν, με τρόπο αυτοαναφορικό, την ίδια τη φωτογραφική διαδικασία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται ο Λόγος μέσα από το συνειδητό/υποσυνείδητο ή το κοσμικό/θείο• κι ακόμη, για να μας θυμίσουν τα μέρη όπου εμφωλεύει. Εκεί όπου η εικόνα τον φέρει μεν, ως φορτίο ή ενοχή, αλλά δεν τον εμφανίζει, απαραιτήτως.

Με αυτό τον τρόπο το έργο λειτουργεί για μία ακόμη φορά ως αφορμή ωστόσο, τώρα, είναι πιο πολυεπίπεδο από ποτέ. Το παιχνίδι φαίνεται να ορίζεται από τους ίδιους κανόνες θέασης, αλλά ο δέκτης καλείται να αφιερώσει χρόνο στο κάθε έργο ξεχωριστά. Να δει τα έργα σε σχέση με την ιστορία που αφηγούνται, είτε μέσα στα κάδρα τους είτε σε συνδυασμό με τα κείμενα που τα πλαισιώνουν, να επιχειρήσει να κατανοήσει τη λειτουργία των διαφορετικών υλικών που τα αποτελούν.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζονται και έργα στα οποία χρησιμοποιούνται μεικτές τεχνικές, επεκτείνοντας το νήμα της σκέψης, και υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά πως τα όρια της φωτογραφικής εικόνας δεν είναι περιορισμένα. Η φωτογραφία μπορεί, είτε να γίνει αντικείμενο, είτε να λειτουργήσει ως καμβάς. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας. Μπορεί να είναι μέρος της – το σημείο που δένει το έργο με την πραγματικότητα.

Με αυτό τον τρόπο η φωτογραφία υπερβαίνει την καταδικασμένη σχέση της με τον Λόγο: γίνεται τρόπος θέασης. Σημασία δεν έχει μόνο το περιεχόμενό της, αλλά και το πώς μας έχει διδάξει ή και το πώς μπορεί να μας διδάξει να βλέπουμε – με περιέργεια, με φαντασία, όχι μόνο με μία Λογική.

Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
(Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, 1η Προβλήτα, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310566716)
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Κυριακή 11.00-19.00
Εγκαίνια: 09/05, 21.00 – Με τη συμμετοχή του Κουαρτέτου εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης», σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Διάρκεια: 09/05-30/07/2014
(Courtesy Galerie Esther Woerdehoff, Galerie Edwynn Houk, Gallery Taik Persons, Magda Danysz Galerie, Galerie Vallois Paris, Γκαλερί ΑΔ)

Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες που θα συναντήσουμε στην έκθεση:

Ji Hyun Kwon

Photobiennale Logos I  Ji Hyun Kwon

Maleonn

Photobiennale Logos I Maleonn

Joachim Mogarra

Photobiennale Logos I Mogarra

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!