Η Meyer-Optik αναβιώνει τον θρυλικό φακό Trioplan f2.9/50


Η Meyer-Optik αναβιώνει τον θρυλικό φακό Trioplan f2.9/50

Ο Trioplan f2.9/50 ήταν ένας “πενηντάρης” φακός που ήταν δημοφιλής για το σχεδόν κυκλικό bokeh που παρήγαγε, αναφερόμενος συχνά ως “Soap Bubble Lens” (από τις στρόγγυλες φούσκες αέρα που γίνονται με τον αφρό του σαπουνιού).

Η νέα έκδοση του Trioplan f2.9/50 προσφέρει manual εστίαση και αποτελείται από τρία οπτικά στοιχεία σε τρία groups (σχεδιασμός Classical Cooke Triplet), με το διάφραγμα να έχει 12 λεπίδες (!!). Το μπροστά οπτικό στοιχείο μπορεί να βγει προς τα έξω, επιτρέποντας κλίμακα αναπαραγωγής 1:4 (από 1:8) και μειώνοντας την ελάχιστη απόσταση εστίασης στα 28 εκατοστά (από τα 80 εκατοστά).

Trioplan f2.9 50

Το βάρος του νέου φακού είναι στα 200 γραμμάρια, με μήκος 3.9 εκατοστά, ενώ δέχεται φίλτρα των 35.5mm.

H Meyer-Optik, η οποία teaserε τον φακό πριν μερικές ημέρες ως τον απόλυτο φακό για φωτογράφους, κατάφερε να συγκεντρώσει μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, πάνω από τέσσερις φορές το χρηματικό ποσό που χρειαζόταν για να αρχίσει η παραγωγή της νέας έκδοσης του θρυλικού Trioplan f2.9/50.

Ο Trioplan f2.9/50 θα κυκλοφορήσει για Canon EF, Nikon F, Sony, Fujifilm X, Micro Four Thirds, Leica M και Μ42 μηχανές στην τιμή των 1.300 δολαρίων. Μπορείτε να προ-παραγγείλετα το δικό σας από τα 699 δολάρια εδώ.

Δείτε μερικά δείγματα του εκπληκτικού bokeh που παράγει.

Trioplan f2.9 50

Trioplan f2.9 50

Trioplan f2.9 50

Trioplan f2.9 50

Trioplan f2.9 50

Trioplan f2.9 50

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Kickstarter
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

4 σχόλια

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γρηγόρης Τσελεπίδης | 15 Απριλίου 2016 στις 21:46

    μόλις σήμερα απέκτησα μια Altix (που φορούσε αυτόν το φακό) με τον αντίστοιχο πολύ καλύτερο Τεσσάρ επάνω με διάφραγμα 2,8 και 15 λεπίδες..τίμη δεν λέω γιατί θα τους ντροπιάσω..τώρα ψάχνω να αγοράσω τον αντάπτορα για σόνυ νεξ..

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ιωαννίδης Λεωνίδας | 4 Μαΐου 2016 στις 14:09

    Μόλις αγόρασα από e-bay από Γερμανό πωλητή με 100% αξιολόγηση (στις 1593 πωλήσεις) έναν φακό triopan 50mm f2.9 της Meyer Optic με μοντούρα exakta (163 € με τα ταχυδρομικά) που φαίνεται άθικτος κι έναν αντάπτορα Kipon για leica m (68 € με τα ταχυδρομικά). Σύνολο 231 €. Θα μπορούσα να βρω φτηνότερους αλλά για μοντούρα Altix, όμως ο αντίστοιχος αντάπορας (από Andriano Lolli) θα στοίχιζε 105 €, οπότε προτίμησα τη λύση αυτή μιας και είχα και διάφορες exakta με φακούς Zeiss Jena (50 & 35mm). Μόλις τον χρησιμοποιήσω θα σας στείλω φωτογραφίες και εντυπώσεις. Για να δούμε…

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ιωαννίδης Λεωνίδας | 11 Μαΐου 2016 στις 13:34

    Λοιπόν… όπως είπα, αγόρασα τον triopan 50mm f2.9 της Meyer Optic με μοντούρα exakta μαζί με έναν αντάπτορα Kipon για leica m (το “πακέτο” 231 € με τα ταχυδρομικά). Την προόριζα για τη leica M9 και τη monochom. Το πρόβλημα, που είχα -ομολογώ- υποτιμήσει, είναι πως πρέπει να τοποθετείς την απόσταση χειροκίνητα, αφού με κανέναν αντάπτορα δεν δουλεύει το αποστασιόμετρο των Leica M. Γι αυτό, ή πρέπει να προμηθευτεί κανείς ένα εξωτερικό αποστασιόμετρο ή ένα μεταλλικό πεντάμετρο (αν πρόκειται για πορτραίτο ή still life) ή να είναι πολύ εξοικειωμένος με την εκτίμηση των αποστάσεων. Όμως έτσι δυσκολεύει τη ζωή του αφάνταστα – τόσο, που μάλλον δεν αξίζει τον κόπο – εκτός αν ασχολείται πολύ με φωτογράφιση σε studio ή αν αγοράσει την Leica M240, η οποία έχει live view. Όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας, είναι αρκετά καλή, αλλά ένας canon 50mm f1.2, που έχω, με μοντούρα L39 (βιδωτός) και αντάπτορα για m είναι νομίζω (προς το παρόν τουλάχιστον) πολύ καλύτερος. Αν μπορέσω θα στείλω κάποιες φωτογραφίες για σύγκριση και με τον summicron 50mm f2.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!