World Press Photo Awards 2015, ανακοινώθηκαν οι νικητές


World Press Photo Awards 2015, ανακοινώθηκαν οι νικητές

Στον 58ο διαγωνισμό World Press Photo Awards 2015 πήραν μέρος 5.692 φωτογράφοι από 131 χώρες, στέλνοντας 97.912 φωτογραφίες.

Η φωτογραφία του Nissen απεικονίζει ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων, τον Jon και τον Alex, σε μία προσωπική τους στιγμή.
Η ζωή των ομοφυλόφιλων στην Ρωσία έχει γίνει πολύ δύσκολη, εξαιτίας του γεγονότος ότι γίνονται συχνά αντικείμενο λεκτικής ή σωματικής βίας από εθνικιστικές και θρησκευτικές συντηρητικές ομάδες.

Ο νικητής Mads Nissen έχει εργαστεί για τα Time, Newsweek, Der Spiegel και Stern και αυτή την στιγμή εργάζεται στην πατρίδα του.
Η φωτογραφία του έχει δημιουργηθεί με την Canon EOS 5D Mark III στα 35mm με f/2.2, 1/200, ISO 1600.

Εκτός της καλύτερης φωτογραφίας της χρονιάς (World Press Photo of the Year), η φωτογραφία του Nissen κέρδισε και την πρώτη θέση στην κατηγορία “Contemporary Issues – Singles”.

Πάμε να δούμε τους νικητές των υπολοίπων κατηγοριών.

Contemporary Issues – Stories
THE DARK HEART OF EUROPE, GIOVANNI TROILO, Ιταλία

GIOVANNI TROILO

Η πόλη Charleroi, κοντά στις Βρυξέλλες, έχει βιώσει την κατάρρευση της βιομηχανίας και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας.
Στην συγκεκριμένη εικόνα βλέπουμε τον ζωγράφο Vadim να χρησιμοποιεί ζωντανά μοντέλα για να δημιουργήσει ένα πίνακα, εμπνευσμένο από υπάρχοντα πίνακα.
Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με Mamiya 7.

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες της σειράς εδώ.

Nature – Singles
MONKEY TRAINING FOR A CIRCUS, YONGZHI CHU, Κίνα

YONGZHI CHU

Μία μαϊμού μαζεύεται καθώς ο εκπαιδευτής της, Qi Defang, την πλησιάζει. Η μαϊμού “εκπαιδεύεται” σε τσίρκο στην Κίνα.
Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με την Canon EOS-1D X στα 73mm με f/4, 1/2000, ISO 3200.

Nature – Stories
MINDSUCKERS, ANAND VARMA, Η.Π.Α.

ANAND VARMA

Σειρά φωτογραφιών για τα παράσιτα που προσβάλλουν διάφορα ζώα. Εδώ βλέπουμε ένα καβούρι που έχει μολυνθεί από ένα παρασιτικό στρείδι.
Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με την Canon EOS 5D Mark III στα 100mm με f/16, 1/200, ISO 160.

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες της σειράς εδώ.

Daily Life – Singles
THE BULL MARKET, CAI SHENG XIANG, Κίνα

CAI SHENG XIANG

Mέλη της φυλής Yi μαζεύονται για την αγοραπωλησία αλόγων και βοοειδών στην Liangshan της επαρχίας Sichuan, στην Κίνα.
Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με την Nikon D700 στα 35mm με f/11, 1/2800, ISO 160.

Daily Life – Stories
MONGOLIA, BLACK GOLD HOTEL, MICHELE PALAZZI, Ιταλία

MICHELE PALAZZI

Κατά την τελευταία δεκαετία, η οικονομία της Μογγολίας έχει αυξηθεί με πρωτοφανή ρυθμό, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά περισσότερο από 10 τοις εκατό ετησίως. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξορυκτική βιομηχανία: το σύνολο των παγκόσμιων κολοσσών του κλάδου επενδύουν σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Ασίας λόγω των κοιτασμάτων χαλκού, χρυσού και άνθρακα.
Στις νέες συνθήκες οι τοπικοί πληθυσμοί έχουν εγκαταλείψει τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής και η προγονική νομαδική κτηνοτροφία διέρχεται κρίση. Πολλές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τις δραστηριότητές τους και έχουν μετακινηθεί προς τα αστικά κέντρα σε αναζήτηση ευκαιριών εργασίας, με αποτέλεσμα να φτωχοποιούνται.
Στην φωτογραφία βλέπουμε την οικογένεια του Tuvshinbayar στην σκηνή της.

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες της σειράς εδώ.

Portraits – Singles
LAURINDA, RAPHAELA ROSELLA, Αυστραλία

RAPHAELA ROSELLA

Η Laurinda περιμένει σε μωβ φόρεμα για το λεωφορείο που θα την πάει στο Κατηχητικό Σχολείο. Αυτή είναι μια από τις πολλές κοινωνικά απομονωμένες νεαρές γυναίκες σε κοινότητες στην Αυστραλία, η οποία αντιμετωπίζει φτώχεια, ρατσισμό και μία σειρά πολλών εμποδίων.
Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με Hasselblad 500 c/m.

Portraits – Stories
MIRACLE VILLAGE, SOFIA VALIENTE, Η.Π.Α.

SOFIA VALIENTE

Στη Νότια Φλόριντα, στη νοτιοανατολική άκρη της λίμνης Okeechobee, βρίσκεται μια μικρή κοινότητα που ονομάζεται “Θαύμα” και φιλοξενεί πάνω από 100 καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα. Λόγω της αυστηρής νομοθεσίας οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ζήσουν τουλάχιστον 800 μέτρα μακριά από στάση λεωφορείου, σχολεία ή μέρη που συγκεντρώνονται παιδιά. Ως εκ τούτου το χωριό Θαύμα είναι απομονωμένο : 8 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη κωμόπολη (πληθυσμός 8.000) και 64 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη πόλη. Στο συγκεκριμένο χωριό όλοι είναι άντρες εκτός από ένα άτομο. Προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα και εθνικότητες και προσπαθούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι για όλη τους την ζωή θα έχουν το στίγμα του σεξουαλικού εγκλήματος που έχουν διαπράξει.
Στην φωτογραφία ο Gene ξαπλώνει με τον σκύλο του Killer. Όπως λέει ο Gene “Μόνο ένας χαζός θα εμπιστευόταν αληθινά κάποιον που έχει καταδικαστεί για σεξουαλικό έγκλημα”.
Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με την Canon EOS 5D Mark II στα 35mm με f/4.5, 1/100, ISO 1600.

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες της σειράς εδώ.

General News – Singles
KITCHEN TABLE, SERGEI ILNITSKY, Ρωσία

SERGEI ILNITSKY

Μία κατεστραμμένη κουζίνα στο κέντρο της πόλης Ντόνετσκ. Εργάτες, ανθρακωρύχοι, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονται στη μέση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Το πυροβολικό σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε 10 στις 26 Αυγούστου 2014.
Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με την Canon EOS-1D X στα 63mm με f/2.8, 1/1000, ISO 2000.

General News – Stories
EBOLA IN SIERRA LEONE, PETE MULLER, Η.Π.Α.

PETE MULLER

Freetown, Σιέρρα Λεόνε. Ιατρικό προσωπικό στο κέντρο αντιμετώπισης του Έμπολα Hastings μεταφέρει ένα ασθενή πίσω στο θάλαμο απομόνωσης από τον οποία διέφυγε. Σε κατάσταση σύγχυσης προσπάθησε να ξεφύγει πάνω από το πίσω τοίχωμα του συγκροτήματος πριν καταρρεύσει σε σπασμούς. Η πλήρης κατάρρευση της ψυχικής υγείας είναι ένα από τα τελευταία στάδια του Έμπολα. Ο άνθρωπος που απεικονίζεται στην φωτογραφία πέθανε λίγο μετά τη λήψη αυτής της εικόνας.
Το 2014, ένα ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα έφτασε στη μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής, Σιέρα Λεόνε. Η επιδημία ξεκίνησε στις απομακρυσμένες δασικές περιοχές της γειτονικής Γουϊνέας, όπου ένα νεαρό αγόρι προσβλήθηκε από τη νόσο και οδήγησε στη μεγαλύτερη επιδημία στην ιστορία.
Η Σιέρα Λεόνε, η Γουινέα και η Λιβερία ήταν απροετοίμαστες και ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης απέτυχαν να αντιμετωπίσουν επαρκώς βασικά ιατρικά θέματα, με τους πολίτες να είναι εκτεθειμένοι στον θανατηφόρο ιό. Ο ιός σάρωσε τη χώρα με μανία, σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες αλλά και εκείνους προσπάθησαν να φροντίσουν τους αρρώστους.
Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με την Canon EOS 5D Mark II στα 35mm με f/6.3, 1/160, ISO 200.

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες της σειράς εδώ.

Sports – Singles
THE FINAL GAME, BAO TAILIANG, Κίνα

BAO TAILIANG

Ο παίκτης της Αργεντινή Lionel Messi κοιτάει το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής στο Στάδιο Μαρακανά. Η ομάδα του έχασε από την Γερμανία με 1-0, μετά από ένα γκολ του Μάριο Γκέτσε στην παράταση.

Sports – Stories
GROUND PASS HOLDERS, KIERAN DOHERTY, Ιρλανδία

KIERAN DOHERTY

Όσοι θεατές δεν είχαν την τύχη να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για κάποιο από τα μεγάλα ματς του τουρνουά τένις του Wimbledon πρέπει να συμβιβαστούν με το ground pass. Αυτό τους επιτρέπει να περιπλανηθούν γύρω από τα εξωτερικά γήπεδα, όπου σε κάποιο χρονική στιγμή σχεδόν κάθε παίκτης, εκτός των κορυφαίων, θα παίξει. Η αληθινή γοητεία του Wimbledon βρίσκεται σε αυτούς τους μικρούς διαδρόμους ανάμεσα στα εξωτερικά γήπεδα, τα οποία είναι γεμάτα με θεατές οι οποίοι προσπαθούν να δουν τη δράση σε όλες τις κατευθύνσεις. Εδώ μπορούν να μυρίσουν το γρασίδι,να αισθανθούν κοντά στους παίκτες και να θαυμάσουν ένα τουρνουά τένις που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.
Στην φωτογραφία βλέπουμε την οπτική που έχει ένα θεατής με ground pass στο γήπεδο 4.
Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με την Leica M9 στα 28mm με f/3.4, 1/1000, ISO 160.

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες της σειράς εδώ.

Long-Term Projects
FAMILY LOVE 1993-2014, DARCY PADILLA, Η.Π.Α.

DARCY PADILLA

Η φωτογράφος Darcy Padilla γνώρισε την Julie Baird στις 28 Ιανουαρίου 1993 και για 21 χρόνια φωτογραφίζει αυτή, την οικογένεια της και την περίπλοκη ιστορία της. Η φωτογράφος ακολούθησε την Julie από το Σαν Φρανσίσκο στην Αλάσκα. Μέχρι το 2002 η Julie είχε γεννήσει 5 παιδιά, η κηδεμονία των οποίων της αφαιρέθηκε από την πολιτεία της Καλιφόρνια. Είχε κλέψει ένα νεογέννητο για να μην της το πάρουν, κάτι που την οδήγησε μαζί με τον σύντροφο της στην φυλακή. Η Julie γέννησε και έκτο παιδί, το μόνο που της επιτράπηκε να κρατήσει.

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες της σειράς εδώ.

Spot News – Singles
ISTANBUL PROTEST, BULENT KILIC, Τουρκία

BULENT KILIC

Μια νεαρή κοπέλα τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την κηδεία του Berkin Ελβάν, ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού που πέθανε από τα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού κατά των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ενώ στην Κωνσταντινούπολη τα πλήθη φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα άναψαν μια τεράστια πυρκαγιά, κινούμενα προς το νεκροταφείο για την ταφή του αγοριού.

Spot News – Stories
CRIME WITHOUT PUNISHMENT, JÉRÔME SESSINI, Γαλλία

JÉRÔME SESSINI

Τον Ιούλιο στην ανατολική Ουκρανία, πτώματα ανθρώπων παρέμεναν στο έδαφος καθώς τα φιλο-ρωσικά στρατεύματα απέτρεπαν την προσέγγιση των Ευρωπαίων παρατηρητών. Τα πτώματα προέρχοταν από ένα Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών με 298 άτομα, με κατεύθυνση από το Άμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ, το οποιο καταρρίφθηκε από πύραυλο στις 17 Ιουλίου 2014.
Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με την Olympus OM-D E-M1 με f/6.3, 1/125, ISO 800.

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες της σειράς εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Παρακαλώ διορθώστε το λάθος στην μετάφραση της λεζάντας στην φωτογραφία, που αλλάζει το νόημα του ρεπορτάζ:
    “MONKEY TRAINING FOR A CIRCUS, YONGZHI CHU, Κίνα”.
    Έχετε γράψει: “Μία μαϊμού κουρνιάζει καθώς ο εκπαιδευτής της, Qi Defang, την πλησιάζει.”
    http://4.bp.blogspot.com/-d4RDmnSQ8FM/VN3zgLQFeKI/AAAAAAAAAbs/61Mf2LnLbMY/s1600/please%2Bcorrect%2Bwrong%2Btraslation.JPG
    Το ζώο δεν κουρνιάζει, αλλά έχει πάρει αμυντική στάση το σώμα του και κοιτάζει ικετευτικά τον εκπαιδευτή του, που κρατά το μαστίγιο. Προφανώς η στάση και το βλέμμα του ζώου δείχνουν την καταπίεση που υποβάλλεται από τον έχοντα την εξουσία.
    Η λέξη “κουρνιάζει” έχει εντελώς αντίθετη σημασία γιατί τα ζώα κουρνιάζουν-φωλιάζουν όταν βρίσκουν ασφάλεια και καταφύγιο.
    Σας κάνω την επισήμανση κυρίως επειδή κοιτάζοντας τις φωτογραφίες που βραβεύτηκαν, είναι αυτή που μου άρεσε πιο πολύ από όλες.

    Επίσης σας συγχαίρω για την επιτυχημένη προσπάθεια του σάιτ σας.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!