Οι φωτογραφίες σας δεν βελτιώνονται; Διαβάστε γιατί…


Οι φωτογραφίες σας δεν βελτιώνονται; Διαβάστε γιατί…

Οι λόγοι είναι παραπάνω από προφανείς και όλοι γνωρίζουμε γιατί δεν εξελισσόμαστε, απλά κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Μήπως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον φωτογράφο μέσα μας και να του τα πούμε έξω από τα δόντια;

Δεν πειραματίζομαι

Η φωτογραφία είναι μία τέχνη και για να μπορέσεις να εξελιχθείς θα πρέπει να μάθεις να μην φοβάσαι αλλά να πειραματίζεσαι με νέες τεχνικές σε νέους φωτογραφικούς ορίζοντες.
Κανείς από όσους έμειναν στα ίδια δεν έκανε τίποτα στην ζωή του και αυτό είναι μία φράση που έχει ειδικό βάρος ειδικά στην φωτογραφία.

Μου αρέσει να φωτογραφίζω τα πάντα

Κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να είναι καλοί σε όλα. Η φωτογραφία έχει πολλά πεδία δραστηριοποίησης αλλά φυσιολογικά όπως και σε άλλους τομείς της ζωής μας δεν μπορούμε να είμαστε καλοί σε όλα.
Άλλοι είναι εξαιρετικοί στην φωτογράφιση πορτρέτου, άλλοι στην φωτογράφιση τοπίου, άλλοι στην φωτογραφία δρόμου. Αν προσπαθείτε να είστε καλοί σε όλα τα είδη φωτογραφίας το πιο πιθανό είναι να ξοδεύετε χρόνο σε τομείς που δεν τα καταφέρνετε καλά, παραμελώντας εκείνο το πεδίο φωτογραφίας στο οποίο έχετε ταλέντο και μπορείτε πραγματικά να μεγαλουργήσετε.
Πειραματιστείτε ελεύθερα αλλά όταν βρείτε αυτό που σας αρέσει και στο οποίο βλέπετε ότι μπορείτε να αποδώσετε τα μέγιστα σταθείτε και προσπαθήστε να το εξελίξετε.

Επικεντρώνομαι στον φωτογραφικό μου εξοπλισμό

Νομίζω ότι δεν μπορούμε πιο απλά να το πούμε, οπότε θα το γράψω με κεφαλαία και bold:
Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ.
Όσο και να εξελιχθεί η ψηφιακή τεχνολογία και όσες “σούπερ ντούπερ” μηχανές και να δούμε στο μέλλον το σίγουρο είναι ότι τον βασικό ρόλο στην φωτογραφία τον παίζει ο φωτογράφος.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να ασχολείστε σε μεγάλο βαθμό με τις δυνατότητες του εξοπλισμού που έχετε ή αυτού που θέλετε να αγοράσετε. Στην τελική δεν παίζει ρόλο πόσα καρέ το δευτερόλεπτο τραβάει μία μηχανή αν τραβάτε μόνο τοπία.
Δεν λέω είναι καλό και σωστό να ξέρουμε πως λειτουργεί ο φωτογραφικός εξοπλισμός που έχουμε στα χέρια μας, αλλά η συνεχής ενασχόληση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά ή η συνεχής επιθυμία να έχουμε τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό ακόμα και αν δεν μας προσφέρει στην ουσία κάτι, φανερώνει gadgetάκια και όχι φωτογράφο.

Δεν μπαίνω στην διαδικασία να μάθω ή να εμπνέομαι από άλλους φωτογράφους

ΟΚ, είναι απολύτως φυσιολογικό για οποιοδήποτε φωτογράφο όταν βλέπει μία φανταστική φωτογραφία να ζηλεύει που δεν είναι ο δημιουργός της. Όλοι το κάνουμε και ας μην το παραδεχόμαστε.
Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε αυτό το περίεργο συναίσθημα προς όφελος μας. Πρέπει να παρακολουθούμε την δουλειά άλλων φωτογράφων να προσπαθούμε να αντλούμε έμπνευση από τις φωτογραφίες τους και κίνητρο για να εξελιχθούμε.
Φυσικά να τονίσω ότι σκοπός όταν παρακολουθούμε άλλους φωτογράφους δεν είναι να αντιγράψουμε το στυλ τους και τις φωτογραφίες τους, αλλά περισσότερο να μάθουμε από αυτούς τον τρόπο που σκέπτονται και πως λειτουργούν ώστε να διαμορφώσουμε το δικό μας ξεχωριστό στυλ.

Δεν ψάχνω εποικοδομητική κριτική, μερικά likes στο Facebook μου φτάνουν

Νομίζετε ότι είστε ο καλύτερος φωτογράφος του κόσμου; Οι φωτογραφίες σας είναι εξαιρετικές; Αλήθεια από που το συμπεράνατε αυτό; Από τα 35-40 likes που παίρνετε σε κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε στο Facebook από τους φίλους σας ή στο φωτογραφικό group που έχετε κάνει join;
Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι άκρως παραπλανητικά. Η συγκέντρωση likes σε μία εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα της.
Καλό θα ήταν να μπορέσετε να μιλήσετε με φωτογράφους που έχουν να επιδείξουν κάποια παράσημα στον χώρο τους και να ζητήσετε την κριτική τους, ακούγοντας με προσοχή όσα έχουν να σας πουν.

Δεν θυμάμαι πότε βγήκα τελευταία φορά μόνο για να δημιουργήσω φωτογραφίες

Οι φωτογραφίες που τραβάτε στις διακοπές σας ή μία φορά τον μήνα όταν βγαίνετε για φωτογραφική βόλτα με τους φωτογράφους φίλους σας δεν φτάνουν. Δεν πρόκειται ποτέ να εξελιχθείτε αν δεν έχετε επιμονή και δεν δείχνετε αφοσίωση στην τέχνη της φωτογραφίας.
Το καταπληκτικό Time Lapse video που είδατε στο Vimeo, η εκπληκτική φωτογραφία τοπίου στην 500px ή η μαγευτική εικόνα star trails στην 1x δεν δημιουργήθηκαν με την πρώτη προσπάθεια.
Οι φωτογράφοι των οποίων δουλειά βλέπετε να ξεχωρίζει έχουν ξοδέψει άπειρες ώρες εκεί έξω, τις περισσότερες φορές μόνοι τους, για να τελειοποιήσουν την τεχνική τους και να πετύχουν την “αποφασιστική στιγμή”.

Νομίζω ότι ο νο1 λόγος για τον οποίο δεν εξελίσσεται κάποιος φωτογραφικά είναι η απραξία και η τεμπελιά. Σταματήστε να βρίσκετε δικαιολογίες στον εαυτό σας. Απλά πάρτε την φωτογραφική σας μηχανή (δεν έχει σημασία αν είναι entry level ή high end μοντέλο) και πάρτε τους δρόμους, τα βουνά και τις θάλασσες.
Φωτογραφίστε, φωτογραφίστε και φωτογραφίστε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

pttl
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

14 σχόλια

  • #
    1

    Ωραίο άρθρο, πραγματικά.
    Κι άλλα σαν αυτό παρακαλώ! :)

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ αγγελος καρδαμηλας | 14 Μαΐου 2014 στις 18:04

    Καλο αρθρο

  • #
    1

    Πάρα πολύ καλό άρθρο. Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι κάνουμε αυτά τα λάθη να προσπαθούμε να είμαστε καλοί σε όλα & δεν ψάχνουμε να δούμε που είμαστε καλύτεροι σαν φωτογράφοι ώστε να το εξελίξουμε.

  • #
    1

    Πόσο δίκαιο έχεις. Μπράβο πολλάκις για όλα. Το θέμα είναι να αρέσει σε εσένα πρώτα η φωτογραφία σου και μετά σε όποιον άλλο αρέσει. Η μηχανή είναι απλά το μέσον η φωτογραφία είναι δημιούργημα του φωτογράφου. Μπράβο σας και να συνεχείσετε αυτά τα πολύ όμορφα άρθρα. Καλό απόγευμα με καλύψατε πλήρως.

  • #
    1

    Ένα άρθρο που χρειαζόταν!……

  • #
    1

    Ενδιαφερον. Καιρος ηταν .

  • #
    1

    Πολύ ωραίο το άρθρο σου και στην κυριολεξία “έξω από τα δόντια”
    Περιμένουμε και άλλα

  • #
    1

    “Δεν ψάχνω εποικοδομητική κριτική, μερικά likes στο Facebook μου φτάνουν” ποσο δικιο εχεις σε αυτην την παραγραφο!!

  • #
    1

    Σωστός!

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γιώργος Διαμαντόπουλος | 17 Αυγούστου 2015 στις 20:08

    Έτσι ακριβώς!

  • #
    1

    Οσα εγραψες πραγματικα ειναι αληθεια, αυτο που θεωρω ως μεγαλυτερο λαθος απο νεους φωτογραφους (οχι απαραιτητα και σε ηλικια) ειναι η προσκοληση στην “σωστη” φωτομετρηση διοτι απλα δεν γνωριζουν τι θα συμβει αν υπερ/υπο φωτισεις, και φυσικα την χρηση του φωτος, καθως επισης και τη προσκοληση στο τι διαφραγμα ή τι ταχυτητα τυχον χρισημοποιησε ο “μεγαλος” φωτογραφος για να βγαλει την καθε εικονα.
    Εξαιρετικη προσπαθεια απο ολο υο site, συνεχιστε οσο μπορειτε

  • #
    1

    Πολύ καλό άρθρο με αλήθειες!

  • #
    1

    Καταπληκτικό άρθρο με μια διαφωνία όμως . Στο facebook δεν κάνει κανένας καλοπροαίρετη κριτική αλλά στηριζόμενη στην ανωνυμία που νομίζουν ότι τους προσφέρει ξεσκίζουν σάρκες. Για αυτό είναι καλυτερα να ανεβάζεις φωτογραφίες σε διεθνή σαιτ εκεί που απλά η κριτική είναι καλοπροαίρετη από ακομπλεξαριστους ανθρώπους που φωτογραφικά είναι αιώνες μπροστά από εμάς. Γιατί με το κάνεις ένα σεμινάριο φωτογραφίας εδώ ανακηρύσσεται κανείς ως φωτοκριτικος και γενικά οι Έλληνες θέλουν μόνο να κρίνουν αλλά να μην τους κρίνει κανείς.

  • #
    1

    Πολλοί νομίζουν ότι το όποιο ταλέντο έχουν στη φωτογραφία καλλιεργείται από μόνο του!!!
    Δυστυχώς το 90% είναι καθημερινή δουλειά και το 10% ταλέντο. Ένας συγγραφάς όταν ρωτήθηκε αν γράφει όταν έχει έμπνευσ απάντησε. “Φυσικά γράφω μόνον όταν έχω έμπνευση! Αλλά ξέρετε η έμπνευση μου έρχεται κάθε μέρα στις 8 το πρωί!” Φυσικά υπονοούσε τη δουλειά και το φόβο που πρέπει να νικάς κάθε μέρα μπροστά στη λευκή σελίδα! Γι’ αυτό δουλειά και πάλι δουλειά παιδιά!

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!