Θερμοκρασία χρώματος και white balance? Κανένα πρόβλημα!


Θερμοκρασία χρώματος και white balance? Κανένα πρόβλημα!

Το πιο σημαντικό πρόβλημα των φωτογράφων σήμερα είναι η ισορροπία λευκού (white balance) των εικόνων που δημιουργούν.  Η επιλογή auto και τα αυτόματα preset συνήθως λειτουργούν ικανοποιητικά (αλλά όπως βλέπουμε δίπλα μόνο για συγκεκριμένες καταστάσεις), αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι για να πετύχουμε απόλυτη πιστότητα χρωμάτων πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα στην χειροκίνητη ρύθμιση της ισορροπίας λευκού.
Πριν όμως κάνουμε κάτι τέτοιο πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει θερμοκρασία χρώματος.  Κάθε φωτιστική πηγή έχει το δικό της μοναδικό χρώμα, το οποίο κυμαίνεται από το κόκκινο στο μπλε.  Κεριά, ηλιοβασίλεμα, λάμπες  tungsten δίνουν φως κοντά στο κόκκινο (θερμά χρώματα) ενώ ο καθαρός μπλε ουρανός δίνει ένα ψυχρό μπλε χρώμα.
Η θερμοκρασία του χρώματος μετράτε σε μονάδες kelvin.  Ψυχρά χρώματα όπως το μπλε έχουν θερμοκρασία χρώματος πάνω από 7000K, ενώ θερμά χρώματα όπως το κόκκινο και το πορτοκαλί βρίσκονται κοντά στα 2000K.
Το παραπάνω σχεδιάγραμμα από το περιοδικό digital camera world μας δείχνει που τοποθετούνται διάφορες φωτιστικές πηγές και καταστάσεις στην κλίμακα kelvin!
Κατεβάστε το και μελετήστε το!
πηγή: www.digitalcameraworld.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Comments are closed here

Subscribe to our newsletter!