Αυτή η κάμερα 360, σχεδιάστηκε με οπτικά μέρη εμπνευσμένα από τα μάτια των καβουριών!


Αυτή η κάμερα 360, σχεδιάστηκε με οπτικά μέρη εμπνευσμένα από τα μάτια των καβουριών!

Μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε κάμερα 360 με τεχνητό σύστημα όρασης, που προσφέρει πλήρη πανοραμική θέα τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό, εμπνευσμένη από τα μάτια των καβουριών.

Η ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Βασικής Επιστήμης (IBS), το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Gwangju (GIST), το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, έχει αναπτύξει μια κάμερα 360 την οποία αναφέρει ως αμφίβια, καθώς είναι εμπνευσμένη από ένα είδος καβουριού και λειτουργεί τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό.

Αυτό το νέο σύστημα όρασης, θα μπορεί να ενσωματωθεί σε ρομπότ, που θα τους επιτρέπει να αποκτήσουν μια πανοραμική άποψη 360 μοιρών του περιβάλλοντός τους, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν εμπόδια για αποτελεσματικότερη πλοήγηση. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετές προσπάθειες για την ανάπτυξη καμερών που μιμούνται τα μάτια των εντόμων, των ψαριών και άλλων ζωντανών πλασμάτων. Ωστόσο, η ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής όρασης που μπορούν να δουν τόσο υποβρύχια όσο και στην ξηρά είναι εξαιρετικά περιορισμένη, και συνήθως περιορίζεται σε οπτικό πεδίο 180 μοιρών. Ο ερευνητής Young Min Song αναφέρει:

Προηγούμενες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας της ομάδας μας σε κάμερες ευρέως οπτικού πεδίου (FoV), είχαν πάντα ως αποτέλεσμα οπτικό πεδίο λιγότερο από 180 μοίρες, κάτι που δεν αρκεί για μια πλήρη πανοραμική όραση, και δεν ήταν επίσης κατάλληλες για αλλαγές εξωτερικού περιβάλλοντος. Θέλαμε να αναπτύξουμε μια κάμερα 360 μοιρών, που να μπορεί να απεικονίζει τόσο στον αέρα όσο και μέσα στο νερό.

Στην παρακάτω εικόνα, φαίνεται ο σχεδιασμός της πανοραμικής τεχνητής όρασης, χρησιμοποιώντας σφαιρική τρισδιάστατη δομή:

Η ομάδα αναφέρει ότι εμπνεύστηκε από τα μάτια ενός είδος καβουριού, του fiddler crab, που έχει ένα 3D omnidirectional οπτικό πεδίο (προς όλες τις κατευθύνσεις). Αυτό το μοναδικό είδος, μπορεί να αποκτήσει μια πλήρη πανοραμική άποψη του περιβάλλοντός του χωρίς να χρειάζεται να κουνήσει τα μάτια και το σώμα του. Εξελίχθηκε ώστε να μπορεί να βλέπει σχεδόν τα πάντα ταυτόχρονα στη στεριά, αλλά και υποβρύχια. Ο Young Min Song αναφέρει:

Εάν χρησιμοποιείτε ένα συμβατικό φακό με καμπυλότητα για απεικόνιση, το σημείο εστίασης του αλλάζει όταν βυθίζετε τον φακό στο νερό. Ενώ εάν χρησιμοποιείτε φακό με επίπεδη επιφάνεια, μπορείτε να δείτε μια καθαρή εικόνα ανεξάρτητα από τις συνθήκες περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο είδος καβουριού που ζει στην παραθαλάσσια περιοχή, έχει αυτού του είδους την επίπεδη επιφάνεια στα μάτια του, και μιμηθήκαμε ακριβώς αυτό.

Για να δημιουργήσουν αυτό το αμφίβιο σύστημα όρασης, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν μια σειρά επίπεδων μικροφακών με διαβαθμισμένο δείκτη διάθλασης, και μια σειρά από εύκαμπτους φωτο-διόδους πυριτίου σε μια σφαιρική δομή. Οι μικροφακοί μπορούν να διατηρήσουν την εστιακή τους απόσταση ανεξάρτητα από τις αλλαγές στον εξωτερικό δείκτη διάθλασης μεταξύ αέρα και νερού.

Ο Song λέει ότι το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής όρασης είναι το πρώτο που επιδεικνύει την ικανότητα εναλλαγής μεταξύ απεικόνισης στον αέρα και το νερό χωρίς προβλήματα, ενώ προσφέρει πανοραμική θέα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε omnidirectional (πανκατευθυντικές) κάμερες 360 μοιρών για τα πάντα, από αυτόνομα οχήματα παντός καιρού μέχρι συστήματα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Ο Song ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία αυτή θα δοκιμαστεί και θα εφαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά υβριδικά και αμφίβια ρομπότ. Ωστόσο, η ομάδα του ενδιαφέρεται επίσης για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου κάμερας με μοναδικά χαρακτηριστικά απεικόνισης εμπνευσμένα και από άλλα μάτια ζώων.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Techxplore
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!