3D εκτυπωμένος αντάπτορας σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε softboxes σε εξοπλισμό με βάσεις Bowens!


3D εκτυπωμένος αντάπτορας σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε softboxes σε εξοπλισμό με βάσεις Bowens!

Ο Farrukh Pitafi σχεδίασε έναν αντάπτορα για 3D εκτύπωση, που τοποθετείται σε φωτιστικά με mount Bowens, επιτρέποντας την τοποθέτηση ενός softbox που προορίζεται για χρήση με speedlight flashes.

Πολλοί φωτογράφοι, όταν άρχισαν να ασχολούνται με το φλας, χρησιμοποιούσαν speedlights. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τη φωτογραφία έχουν αγοράσει ένα ή περισσότερα μικρά φλας όπως το Godox AD200 και ένα ή περισσότερα softboxes σε διάφορα μεγέθη, με bracket (στήριγμα) S1 ή S2.

Καθώς περνάει ο καιρός και γίνεται αναβάθμιση του εξοπλισμού, οι φωτογράφοι περνάνε σε μεγαλύτερα studio flashes ή LED φωτιστικά με βάσεις Bowens. Οπότε τα softboxes που είχαν αγοραστεί για χρήση με speedlights, απλά κάθονται στο ράφι γιατί δεν είναι συμβατά πλέον με τις βάσεις bowens.

Ο Farrukh Pitafi έλυσε αυτό το πρόβλημα σχεδιάζοντας έναν αντάπτορα με δυνατότητα 3D εκτύπωσης, που τοποθετείται στην υποδοχή της βάσης Bowens του φωτιστικού σας, και τα μη χρησιμοποιούμενα softboxes συνδέονται στη συνέχεια γύρω από το εξωτερικό τμήμα του αντάπτορα, για να σας επιτρέψει να τα χρησιμοποιήσετε και πάλι, με το νέο σας εξοπλισμό.

Ο Farrukh, έχει κάνει το σχέδιο διαθέσιμο για λήψη, ώστε να μπορείτε να εκτυπώσετε τους δικούς σας αντάπτορες. Μπορείτε να το βρείτε δωρεάν, και να το εκτυπώσετε από εδώ. (Με την προϋπόθεση ότι έχετε έναν 3D εκτυπωτή και ξέρετε να τον χειρίζεστε. Εναλλακτικά μπορείτε να φορτώσετε το σχέδιο σε ένα USB flash, και να πάτε σε ένα κατάστημα εξειδικευμένο να σας το εκτυπώσουν).

Στο παραπάνω βίντεο, ο Farrukh παρουσιάζει ολόκληρη τη διαδικασία σχεδίασης, μοντελοποίησης, και slicing (η διαδικασία που μετατρέπεται ένα τελικό 3D σχέδιο σε κώδικα g.code για αναγνώριση από τον 3D εκτυπωτή για εκτύπωση). Στη συνέχεια προχωράει στην εκτύπωση και τοποθέτηση από την αρχή μέχρι το τέλος για να σας βοηθήσει να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές επιφυλάξεις, όπως αναφέρει ο Farrukh. Είναι πολύ σημαντικό το υλικό με το οποίο επιλέγετε να το εκτυπώσετε. Το πιο εύκολο και διαδεδομένο υλικό εκτύπωσης, είναι το PLA (πολυγαλακτικό οξύ, που είναι ένας βιοδιασπάσιμος και βιοδραστικός θερμοπλαστικός αλειφατικός πολυεστέρας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως το άμυλο καλαμποκιού, οι ρίζες ταπιόκα σε φλούδες, ή το ζαχαροκάλαμο).

Για φωτιστικά χαμηλής ισχύος δε θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μεγάλα studio flash ή LED, ειδικά αν έχετε συχνά αναμμένο το modeling light, ή έχετε συνέχεια αναμμένα στο τέρμα τα φώτα LED, τότε θα ζεσταθούν αρκετά, και το PLA δεν αντέχει αποτελεσματικά στην υψηλή θερμότητα.

Αν δε θέλετε να λιώσετε τον εκτυπωμένο αντάπτορα, ο Farrukh προτείνει άλλα υλικά όπως PETG ή ABS (ανθεκτικότερα, πιο συμπαγή, και με αντοχή στις κρούσεις). Αυτά τα υλικά δεν είναι τελείως απρόσβλητα στη θερμότητα, αλλά θα σπάνε αρκετά δυσκολότερα, και θα αντέχουν σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από το PLA, χωρίς να παραμορφώνονται μόνιμα, ειδικά σε βάθος χρόνου. Να σημειωθεί ότι το PETG και ειδικά το ABS, είναι αρκετά δυσκολότερα στις ρυθμίσεις εκτύπωσης και στην όλη διαδικασία, και χρησιμοποιούνται συνήθως από πιο προχωρημένους στη 3D εκτύπωση, ή επαγγελματίες.

Όσοι ασχολείστε με 3D εκτύπωση ή θέλετε να πειραματιστείτε, σας ευχόμαστε καλή τύχη!

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

3d Accessories Bowens

Πηγή:

Diyphotography
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!