Google: Εξηγεί σε βίντεο την τεχνολογία λήψης εικόνων υψηλής ανάλυσης


Google: Εξηγεί σε βίντεο την τεχνολογία λήψης εικόνων υψηλής ανάλυσης

Αν δεν το έχετε πάρει είδηση οι κατασκευαστές smartphone έχουν κατευθύνει πολλούς πόρους στην εξέλιξη των καμερών των συσκευών τους.

Τα smartphones έχουν πλέον πολύ δυνατές κάμερες και η φωτογραφία με smartphone δεν είναι πλέον μία μόδα, αλλά ένα πεδίο εφαρμογής της φωτογραφικής τέχνης, με όλο και περισσότερους φωτογράφους να χρησιμοποιούν smartphone για να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους.

Φυσικά αυτό έχει οδηγήσει στον καταποντισμό των πωλήσεων των compact φωτογραφικών μηχανών που έχουν ισοπεδωθεί αλλά από την άλλη σίγουρα βοηθάει στην διάδωση της φωτογραφικής τέχνης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν να φωτογραφίζουν με το smartphone τους. Πολλοί από αυτούς δεν βγάζουν μόνο snapshots της καθημερινότητας τους αλλά και εικόνες πιο καλλιτεχνικού περιεχομένου, με μεγάλο ποσοστό από αυτούς να αγοράζουν τελικά μία φωτογραφική μηχανή και να ασχολούνται ακόμα πιο σοβαρά με την φωτογραφία.

Φυσικά τα smartphones ως συσκευές δεν θα μπορούσαν ποτέ να ανταγωνιστούν στα ίσια τις φωτογραφικές μηχανές και αυτό καθαρά λόγω του ότι δεν μπορούν να ενσωματώσουν hardware σοβαρών προδιαγραφών, όπως μεγάλους αισθητήρες ή ποιοτικούς φακούς. Επομένως όλο και περισσότερο στηρίζονται στην ανάπτυξη του λογισμικού που αναλαμβάνει να συνεισφέρει στην λήψη των εικόνων, με αλγόριθμους που εξομοιώνουν το bokeh ενός πολύ ανοιχτού διαφράγματος ή καταγράφουν εικόνες σε χαμηλό φωτισμό με χαμηλό ψηφιακό θόρυβο.

Η ανάπτυξη της λεγόμενης computational photography προχωράει πολύ γρήγορα και ήδη τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει εκπληκτικές δυνατότητες λήψης φωτογραφιών από πολλές συσκευές διάφορων κατασκευαστών.

Η Google είναι μία από αυτούς, με τη σειρά smartphone Google Pixel, τα οποία είναι πολύ δυνατά και ιδιαιτέρως στη λήψη σε χαμηλό φωτισμό με τη λειτουργία Night Sight.

Η αμερικανική εταιρεία δημοσίευσε ένα βίντεο εξηγώντας την τεχνολογία και τεχνική στην οποία στηρίζεται η λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης Super Resolution, η οποία χρησιμοποιείται και στη λειτουργία Night Sight.

Στην ουσία η λειτουργία Super Resolution χρησιμοποιεί την μικρή μετακίνηση του χεριού του φωτογράφου κατά τη λήψη, κάνοντας πολλές συνεχείς λήψεις και συνθέτοντας μία τελική εικόνα, υψηλής ανάλυσης, με λιγότερα artifacts ή moire και χαμηλότερο ψηφιακό θόρυβο (κάτι ανάλογο με αυτό που κάνει η Olympus και η Pentax στις μηχανές της, στις οποίες υπάρχει λειτουργία λήψης υψηλής ανάλυσης, με την μετατόπιση του αισθητήρα με την βοήθεια του συστήματος σταθεροποίησης, καταγράφοντας πολλά καρέ και συνθέτοντας μία τελική εικόνα υψηλής ανάλυσης). Με την κίνηση του χεριού για κάθε pixel της εικόνας υπάρχει πληροφορία για το φάσμα του RGB (Red Green Blue) και έτσι ο αλγόριθμος πετυχαίνει καλύτερη ανάλυση και χαμηλότερο θόρυβο, ενώ είναι ικανός να εξαλλείψη τυχόν παραμορφώσεις που οφείλονται στην κίνηση του χεριού.

Μπορείτε να διαβάσετε την εργασία στην οποία στηρίζεται ο συγκεκριμένος αλγόριθμος εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!