Φωτογράφος δρόμου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού γιατί φωτογράφισε ένα ζευγάρι


Φωτογράφος δρόμου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού γιατί φωτογράφισε ένα ζευγάρι

Η φωτογραφία δρόμου είναι ένα είδος στο οποίο δραστηριοποιούνται πολλοί φωτογράφοι, με πολλούς να ξεκινούν τη φωτογραφική τους πορεία από εκεί.

Υπάρχουν κυρίως δύο τρόποι να φωτογραφίσεις στον δρόμο κάνοντας λήψεις που περιλαμβάνουν και ανθρώπους. Μπορείς να πλησιάσεις τον άνθρωπο που θέλεις να συμπεριλάβεις στην εικόνα σου και να ζητήσεις την άδεια του για να τον φωτογραφίσεις ή να φωτογραφίσεις διακριτικά ώστε η σκηνή και το θέμα που θα καταγράψεις να μείνουν ανεπηρέαστα από την παρουσία κάμερας.

Ο Math Roberts είναι φωτογράφος δρόμου και τον προηγούμενο μήνα κατέγραψε με την κάμερα του το δημοφιλές καρναβάλι του Notting Hill.

Εκεί, μία εικόνα που έβγαλε περιλάμβανε ένα ζευγάρι που αγκαλιαζόταν στα σκαλοπάτια μίας εισόδου ενός κτιρίου.

Η γυναίκα του ζευγαριού παρατήρησε τον Math και αμέσως τον ρώτησε αν τους φωτογράφισε.

Χρειάστηκαν μόλις μερικά δευτερόλεπτα μέχρι ο άντρας του ζευγαριού να εξαπολύσει την βίαιη επίθεση του εναντίον του φωτογράφου.

Ο Math προσπάθησε να απολογηθεί αρκετές φορές και πρότεινε να διαγράψει την φωτογραφία αλλά ο άντρας αφού τον χτύπησε στο πρόσωπο, πήρε την μηχανή του και την πέταξε με δύναμη στο έδαφος.

Ο φωτογράφος δεν έκανε καταγγελία στην αστυνομία καθώς όπως αναφέρει στο site ThePhoblographer η μηχανή του ήταν ασφαλισμένη και αυτός ήταν πολύ κουρασμένος για να μπλέξει με τις απαραίτητες διαδικασίες.

“Δεν νομίζω ότι έχει επηρεάσει την αυτοπεποίθηση μου όταν φωτογραφίζω στο δρόμο. Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να αντικαταστήσω τη φωτογραφική μηχανή μου. Νομίζω ότι αυτό βοήθησε καθώς μου έδωσε χρόνο να προβληματιστώ για την κατάσταση “.

δήλωσε ο Math.

Ολοκληρώνει λέγοντας:

Έχω βγάλει πάνω από 10.000 φωτογραφίες δρόμου και αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος ασκεί βία πάνω μου- επομένως οι πιθανότητες είναι πολύ καλές. Υποσυνείδητα ίσως τώρα είμαι λίγο πιο επιφυλακτικός για αυτά που βγάζω, αλλά είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα επανέλθω.

Όταν φωτογραφίζετε στον δρόμο να είστε προσεκτικοί με το που φωτογραφίζετε και ποιον. Ιδανικά θα ήταν καλό οι άνθρωποι που περιλαμβάνονται στις φωτογραφίες σας, αν είναι το κεντρικό θέμα της λήψης, να γνωρίζουν τι κάνετε και να σας έχουν δώσει την άδεια τους. Από εκεί και πέρα αν βρεθείτε μπλεγμένοι σε κάποια αντιδικία σχετικά με μία λήψη σας καλό είναι να αποκλιμακώσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται την ένταση, ζητώντας συγνώμη και διαγράφοντας την φωτογραφία που βγάλατε.

Μην ξεχνάτε ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να μην θέλει να περιλαμβάνεται σε μία φωτογραφία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Μια απορία που έχω είναι η εξής: για όλες αυτές τις φωτογραφίες δεν χρειάζεται ΕΓΓΡΑΦΗ άδεια του φωτογραφιζόμενου;
    Επίσης, όταν μετά πάνε και τις καταθέτουν σε διαγωνισμούς κλπ, δεν είναι απαραίτητη η έγγραφη άδεια;

  • #
    1

    Φυσικά και είναι. Αν αποτελούν μέρος του θέματος κλπ.
    Πρέπει να έχει κανεις άδεια. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Έγγραφη , δε, διότι αυτή είναι νομικά έγκυρη. Αλλιώς θα ήταν ο λόγος του φωτογράφου και ο λόγος του φωτογραφιζομενου.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!