Σε ηλικία 81 ετών έφυγε ο σπουδαίος φωτογράφος Terry O’Neill


Σε ηλικία 81 ετών έφυγε ο σπουδαίος φωτογράφος Terry O’Neill

Ο σπουδαίος Βρετανός φωτογράφος Terry O’Neill πέθανε στο Λονδίνο σε ηλικία 81 ετών.

Ο Terry O’Neill κατέγραψε με τον φακό τους διάσημους αστέρες και σημαντικές προσωπικότητες από τη δεκαετία του ’60 και μετά και οι φωτογραφίες του σημάδεψαν τα Swinging Sixties..

Μποστά από το φακό του περάσαν μεγάλα ονόματα όπως οι Beatles, Rolling Stones, Brigitte Bardot, Sean Connery, Amy Winehouse, Nicole Kidman, Daniel Craig, David Bowie, Elton John, Nelson Mandela, Winston Churchill, Frank Sinatra, Elvis, Audrey Hepburn και άλλους πολλούς.

Φωτογράφισε τη βασίλισσα Ελισάβετ, δύο φορές, με τη δεύτερη φορά, το 1992, να λέει για την εικόνα του:

Η δεύτερη φορά ήταν σπουδαία. Ήταν ένα κακό έτος, όπως το έθεσε. Την έκανα να γελάσει γιατί την πρώτη φορά είδα ότι όταν χαμογελούσε είχα πολύ ωραίες εικόνες.

Ο Terry O’Neill κατάφερε να την κάνει να γελάσει λέγοντας ένα ανέκδοτο για άλογα.

Ο ser Elton John έγραψε για την απώλεια του Terry O’Neill.

Ο Terry O’Neill πήρε τις πιο σπουδαίες φωτογραφίες μου κατά τη διάρκεια των ετών, καταγράφοντας εντελώς τις διαθέσεις μου. Ήταν λαμπρός, αστείος και αγαπούσα απόλυτα την παρέα του. Ένας πραγματικός χαρακτήρας που τώρα μας άφησε. RIP θαυμάσιε άντρα.

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε τιμήθηκε με το CBE (του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) για τη προσφορά του στη φωτογραφία δηλώνοντας:

ξεπερνάει οτιδήποτε έχει συμβεί σε μένα στη ζωή μου

Γεννήθηκε το 1938 στο Λονδίνο και εγκατέλειψε το σχολείο για να γίνει ντράμερ της Jazz.

Ξεκίνησε να φωτογραφίζει στο αεροδρόμιο Heathrow ως φωτογράφος της British Airways, φωτογραφίζοντας τον κόσμο που περνούσε από εκεί.

Εκεί μία φωτογραφία του που απεικόνιζε τον Υπουργό Εσωτερικών, Rab Butler, άψογα ντυμένο να βρίσκεται ανάμεσα σε αφρικανούς ηγέτες, έκανε τους υπεύθυνους να τον προσέξουν και άρχισε να εργάζεται τα σαββατοκύριακα για την Sunday Dispatch.

Τελικά βρέθηκε στην εφημερίδα Fleet Street, όπου ήταν ο μικρότερος σε ηλικία φωτογράφος και εκεί έμεινε για 3-4 χρόνια, πριν αρχίσει να δουλεύει για τα μεγάλα στούντιο των Η.Π.Α. που ξεκίνησαν να κάνουν γυρίσματα και στη Μ.Βρεταννία.

Οι φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν σε μεγάλα περιοδικά όπως Look, Life, Vogue, Paris Match και Rolling Stone.

Το Iconic Images, το πρακτορείο που αντιπροσωπεύει το έργο του O’Neill, δήλωσε

Όποιος ήταν αρκετά τυχερός να γνωρίσει ή να συνεργαστεί μαζί του μπορεί να βεβαιώσει τη γενναιοδωρία και τη σεμνότητα του. Ως ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους των τελευταίων 60 χρόνων, οι θρυλικές του εικόνες θα παραμείνουν για πάντα αποτυπωμένες στις αναμνήσεις μας όπως και στις καρδιές μας. “

Ο Terry O’Neill υπήρξε παντρεμένος με την μεγάλη σταρ του σινεμά Faye Dunaway και αργότερα παντρεύτηκε το μοντέλο Laraine Ashton.

Σε συνέντευξή του στον Guardian το 2018 είχε δηλώσει:

Δεν υπάρχει κανείς τώραμ γύρω μου, που θα ήθελα να φωτογραφήσω. Η Amy Winehouse ήταν το τελευταίο πρόσωπο – πραγματικό ταλέντο. Όλα τα σωστά αστέρια έχουν φύγει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!