Η ιστορία πίσω από μια από τις σπουδαιότερες φωτογραφίες του Michael Jordan και η ήττα του φωτογράφου από την Nike


Η ιστορία πίσω από μια από τις σπουδαιότερες φωτογραφίες του Michael Jordan και η ήττα του φωτογράφου από την Nike

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ Last Dance του Netflix σχετικά με την δυναστεία των Chicago Bulls στο NBA θυμόμαστε μία από τις πιο σημαντικές εικόνες στην ιστορία του μπάσκετ.

Όπως γνωρίζουμε οι φωτογράφοι έχουν την μεγάλη ευθύνη να καταγράφουν σπουδαίους αθλητές και να αποτυπώνουν την μαγεία των κινήσεων τους.

Μερικές φορές βέβαια, οι φωτογραφίες που χρειάζεται να βγάλουν είναι εκτός γηπέδου, για τις ανάγκες μιας διαφημιστικής καμπάνιας ή ενός άρθρου.

Έτσι μία από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες του Michael Jordan, του GOAT του μπάσκετ, βγήκε το 1984, από τον φωτογράφο Jacobus Rentmeester.

Η φωτογραφία έχει επιλεχτεί από το Time μέσα στις 100 φωτογραφίες που έχουν επηρεάσει περισσότερο την ιστορία.

Ο Rentmeester φωτογράφισε τον Michael Jordan για το περιοδικό Life στα πρώτα του χρόνια. Ο φωτογράφος βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και έπεισε τους υπευθύνους η φωτογράφιση να γίνει σε εξωτερικό χώρο. Στην συνέχεια επέλεξε ένα χώρο που να μην έχει πολλά αντικείμενα στο περιβάλλον του και τοποθέτησε μία μπασκέτα. Πριν την άφιξη του Jordan ο Rentmeester έκανε μερικές δοκιμαστικές λήψεις. Κατά την φωτογράφιση ο φωτογράφος ζήτησε από τον Jordan να καρφώσει σε μία μπασκέτα, αντιγράφοντας την κίνηση μπαλέτου grand jeté, ανοίγοντας όσο μπορούσε τα πόδια του κατά την “πτήση” του. Ο Rentmeester χρησιμοποίησε μία Hasselblad 6×6 και ισχυρά flash με γεννήτρια, αλλά και μία Polaroid μηχανή για να δείξει στον Jordan τι ακριβώς ήθελε να πετύχει. Χρησιμοποιώντας το flash και έχοντας κόντρα τον ήλιο κατάφερε να δημιουργήσει μία αρκετά καθαρή σιλουέτα του Jordan.

Μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών η Nike πλησίασε τον φωτογράφο και αφού πλήρωσε 150 δολάρια χρησιμοποίησε δύο από τις φωτογραφίες του (για περιορισμένο χρονικό διάστημα), ενώ μερικούς μήνες αργότερα τον πλήρωσε έξτρα 500 δολάρια για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την μία.

Το 1985 η Nike προχώρησε στην φωτογράφιση μίας νέας εκδοχής της συγκεκριμένης φωτογραφίας. Όμως οι δύο φωτογραφίες έμοιαζαν τόσο πολύ με αποτέλεσμα ο Rentmeester να προχωρήσει σε αγωγή, αναγκάζοντας την εταιρεία να του δώσει 15.000 δολάρια για να χρησιμοποιήσει την φωτογραφία για ακόμα δύο χρόνια.

Φυσικά η Nike συνέχισε να χρησιμοποιεί το λογότυπο που ονόμασε “Jumpman” και 30 χρόνια μετά, το 2015 ο Rentmeester επανήλθε να διεκδικήσει εκ νέου αποζημίωση και απαγόρευση της χρήσης του λογότυπου από την Nike, χωρίς όμως να δικαιωθεί.

Ο φωτογράφος προχώρησε σε έφεση και τον Απρίλιο του 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση. Το σκεπτικό ήταν ότι αν και η εν λόγω στάση / γωνία λήψης είναι προστατευόμενη από πνευματικά δικαιώματα, η ιδέα του Jordan να καρφώνει δεν είναι προϊόν πνευματικών δικαιωμάτων, και άρα για να έχει βάση η μήνυση του φωτογράφου η λήψη θα έπρεπε να είναι ακριβώς η ίδια, ως προς την στάση, την γωνία κτλ.

Έτσι έκλεισε μία από τις μεγαλύτερες φωτογραφικές διαμάχες γύρω από τον σπουδαιότερο μπασκετμπολίστα που έχουμε δει ποτέ.

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Michael Jordan tbl
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!