Olympus: Ζητείται ψυχραιμία στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της


Olympus: Ζητείται ψυχραιμία στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της

Η Olympus είναι μία ιστορική φωτογραφική εταιρεία με ορκισμένους φίλους, αλλά και πολλούς φωτογράφους που αν και δεν έχουν εξοπλισμό της την συμπαθούν πολύ.

Και ενώ οι φίλοι των άλλων μεγάλων κλασσικών φωτογραφικών εταιρειών, ειδικά στο Full Frame φορμά, Canon, Nikon και Sony έχουν συχνές αντιπαραθέσεις για το ποιος παράγει τον καλύτερο εξοπλισμό, οι φίλοι της Olympus φαίνεται να απολαμβάνουν την χρήση του εξοπλισμού και της λήψης φωτογραφιών, απαλλαγμένοι από το ποιος έχει τον καλύτερο αισθητήρα και την καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό.

Μιλάμε βέβαια για τους φίλους της εταιρείας και όχι για τα στελέχη, τους συνεργάτες και μεταπωλητές της οι οποίοι παλεύουν να πείσουν το φωτογραφικό κοινό για τα πλεονεκτήματα του συστήματος, θα λέγαμε χωρίς μεγάλη επιτυχία καθώς το φωτογραφικό τμήμα της Olympus είναι ζημιογόνο τα τελευταία τρία χρόνια ενώ την τελευταία δεκαετία δεν έχει εμφανίσει πολλά κέρδη.

Η Olympus για χρόνια πορεύεται στο δικό της ιδιαίτερο μονοπάτι του Micro Four Thirds (μαζί με την Panasonic που συμμετέχει στο σύστημα και άλλες εταιρείες όπως η BlackMagic και η DJI) και το υπερασπίζεται σθεναρά, όπως άλλωστε κάνει αντίστοιχα άλλη μία ιστορική φωτογραφική εταιρεία, η Pentax, με την πίστη της στις DSLR.

Η ιστορική απόφαση της πώλησης του φωτογραφικού τμήματος από την Olympus στην JIP (μία μη φωτογραφική εταιρεία, ένας επενδυτικός όμιλος) έχει προκαλέσει τεράστια αναταραχή στον φωτογραφικό χώρο και όχι μόνο στις τάξεις των φίλων της Olympus.

Δεν είναι όπως όταν πωλήθηκε η Minolta στην Sony, η οποία τελικά την απορρόφησε σβήνοντας το ιστορικό της όνομα από τον χάρτη, ούτε όταν η Pentax πήγε στην Ricoh, η οποία επέλεξε σωστά να διατηρήσει το ιστορικό brand name, έστω και αν τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει στο ελάχιστο την ανακοίνωση νέων προϊόντων.

Η κίνηση της Olympus με την ανακοίνωση της να αναφέρει την επέλαση των smartphones και την όλο και πιο συρικνωμένη φωτογραφική αγορά αποδεικνύει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για όλους τους κατασκευαστές καμερών και φωτογραφικού εξοπλισμού, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα ακόμα και για την ίδια τους την επιβίωση.

Από την άλλη η Olympus κάνοντας μία τελείως αναπάντεχη κίνηση, βάση τουλάχιστον όσων τα στελέχη της λέγανε για μήνες τώρα για την μη ύπαρξη σκέψης πώλησης του φωτογραφικού τμήματος λόγω της σημασίας που έχει για το ιατρικό της τμήμα, έχει φέρει τους φίλους της Olympus στα χαρακώματα, υπερασπιζόμενοι το μέλλον της αγαπημένης τους εταιρείας.

Σε όλο το φωτογραφικό ίντερνετ έχουμε πόλεμο σχολίων σχετικά με την είδηση της πώλησης του φωτογραφικού τμήματος της Olympus. Σε μερικές περιπτώσεις οι ενοχλημένοι φίλοι της εταιρείας από τις δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων γίνονται επιθετικοί, ενώ ορισμένοι δεν χρειάζεται παρά να διαβάσουν μία αναφορά στο θέμα για να αρχίσουν κυνήγι μαγισσών και να πυροβολήσουν τον αγγελιοφόρο (ακόμα και σε site τα οποία γράφανε αποκλειστικά για το σύστημα MFT).

Τι έχουμε όμως να περιμένουμε να δούμε με την ολοκλήρωση της πώλησης και την δημιουργία της νέας εταιρείας τον Ιανουάριο του 2021.

Νομίζω ότι δυο είναι τα πιο στοιχεία που περιμένουμε να μάθουμε και τα οποία δεν θα χρειαστεί να περάσει χρόνος για να αποτελέσουν είδηση:

  • τι θα γινει με το όνομα της Olympus;
  • αν θα έχει κάποιο ποσοστό μετοχών η Olympus στη νέα εταιρεία;

Olympus – Το όνομα

Μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα στελέχη της Olympus λένε ότι το όνομα Olympus θα παραμείνει το πρώτο διάστημα μετά την ολοκλήρωση της αγοράς αλλά μάλλον όχι για πάντα.

Γιατί μας νοιάζει τι θα γίνει με το ονομα;

Καθαρά για ιστορικούς λόγους καθώς αν το όνομα τελικά φύγει από τον φωτογραφικό χώρο θα μιλάμε για μια ιστορική στιγμή για τον φωτογραφικό χώρο γενικότερα. Είναι ίσως η μόνη αδιαμφισβήτητη είδηση που μπορεί να βγει από την πώληση, καθώς θα είναι κάτι τετελεσμένο, ενώ η εξέλιξη της νέας εταιρείας και το πως θα σταθεί στο φωτογραφικό χώρο θα απαιτήσει χρόνο (τουλάχιστον 3-5 χρόνια).

Το όνομα Olympus είναι το όνομα με το οποίο η εταιρεία καθιερώθηκε στο μυαλό των φωτογράφων και είναι συνώνυμο με πολλές ιστορικές κάμερες και φακούς και φωτογραφικές τεχνολογίες και καινοτομίες.

Η διατήρηση ή όχι του ονόματος φαντάζομαι θα σημαίνει τελικά πολύ λίγα για το πώς θα εξελιχθεί η εταιρεία, ειδικά αν διατηρήσει την ποιότητα των προϊόντων και την εξέλιξη του συστήματος. Επιπλέον η διατήρηση του ονόματος θα έχει νόημα μόνο αν η Olympus κρατήσει ένα ποσοστό μετοχών στη νέα εταιρεία και θελήσει να το διατηρήσει μακροχρόνια.

Συμμετοχή της Olympus στη νέα εταιρεία

Με τις δηλώσεις των στελεχών της Olympus ότι ο στόχος είναι η εταιρεία να γίνει ένα παγκόσμιος κολοσσός της ιατρικής τεχνολογίας και να βασιστεί στο ιατρικό της τμήμα το οποίο της αποφέρει τεράστια κέρδη, γίνεται σαφές ότι η Olympus δεν θα ασχοληθεί με την εξέλιξη του φωτογραφικού τμήματος.

Ειδικά από την στιγμή που στην πώληση λέγεται ότι θα περιληφθεί το R&D τμήμα του φωτογραφικού τμήματος, που είναι και το υπεύθυνο τμήμα για όσα ωραία βλέπουμε στις κάμερες της εταιρείας.

Αν η Olympus επιλέξει να κρατήσει ένα ποσοστό στη νέα εταιρεία (επί του παρόντος δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο, αλλά έχει ειπωθεί ότι οι μετοχές της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί θα δοθούν στην JIP) ίσως έχουμε πιο ήσυχο το κεφάλι μας σχετικά με την διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων της εταιρείας και την εξέλιξη του συστήματος.

Και πάλι όμως η διατήρηση ποσοστού δεν σημαίνει κάτι ουσιαστικό εφόσον τις αποφάσεις της παίρνει η JIP, καθώς μην ξεχνάτε ότι ένα ποσοστό δεν εξασφαλίζει συμμετοχή στις αποφάσεις και την στρατηγική, ενώ μπορεί να εύκολα ή δύσκολα να πωληθεί (άλλωστε Olympus και Sony είχαν συναλλαγές με τις μετοχές της πρώτης, όλα αυτά τα χρόνια και μετά το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στα υψηλά κλιμάκια της Olympus).

Προβλέψεις για το πως θα εξελιχτούν τα πράγματα για την νέα εταιρεία που θα αναλάβει το φωτογραφικό τμήμα της Olympus

Μην γελιόμαστε. Κανείς αυτή την στιγμή, ούτε τα ίδια τα υψηλόβαθμα στελέχη της Olympus δεν μπορούν να προβλέψουν πως θα εξελιχτεί η νέα εταιρεία που θα αναλάβει το φωτογραφικό τμήμα της Olympus.

Μιλάμε για τελείως αχαρτογράφητα νερά καθώς δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο να στηριχτούμε.

Ειδικά αν δούμε ιστορικά τι έγινε με τεράστιες και ιστορικές εταιρείες, όπως η Kodak, η Minolta και η Pentax και το που βρίσκονται σήμερα είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανησυχία.

Εξ αρχής πίστεψα ότι η εξέλιξη αυτή δεν μου αρέσει και δεν την θεωρώ καλή και το βασικό μου επιχείρημα για αυτό είναι ότι το φωτογραφικό τμήμα της Olympus για χρόνια δεν έφερνε κέρδη αλλά χρηματοδοτούνταν από την Olympus, η οποία με τα τεράστια κέρδη που είχε από το ιατρικό της τμήμα μπορούσε να το κάνει μακροχρόνια. Τι θα γίνει λοιπόν αν η νέα εταιρεία δεν καταφέρει να εμφανίσει κέρδη για συνεχή έτη.

Επιπλέον πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να κάνει η JIP για να αυξήσει τις πωλήσεις (σε σημείο που δεν μπόρεσε η Olympus), καθώς μόνο η μείωση του κόστους που θα επιτευχθεί με την δημιουργία της νέας εταιρείας δεν θα είναι αρκετή μακροχρόνια για να αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Προβλέψεις όχι, ψυχραιμία ναι

Τα έχουμε πει ότι ως φωτογράφοι σκοπός μας είναι η παραγωγή φωτογραφικού έργου και όχι το μέσο με το οποίο το κάνουμε.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γινόμαστε οπαδοί των εταιρειών.

Να εκτιμάμε τι μας προσφέρουν ναι, να ακολουθούμε τυφλά ότι κάνουν όχι.

Έτσι δεν αξίζει να χαλάσετε την διάθεση σας με ότι διαβάζετε στο ίντερνετ για την ιστορική και δύσκολη αυτή στιγμή της Olympus.

Υπερβολικοί είναι και αυτοί που λένε ότι η εταιρεία που θα προκύψει είναι καταδικασμένη, αλλά και αυτοί που μιλάνε για “ευφυή προσπάθεια” ή ότι όλα γίνονται για καλύτερα (φαντάζομαι και στην Kodak, την Minolta και όλες τις εταιρείες που τελικά παρήκμασαν, οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν για το καλύτερο).

Μόνο ο χρόνος θα δείξει τι θα γίνει και καλό είναι να κάνετε υπομονή για να μην την πατήσετε όπως εγώ όταν πίστεψα όσα λέγανε τα στελέχη της Olympus ότι δεν πουλάνε (δεν υπάρχει καν σκέψη λέγανε) και επιχειρηματολογούσα γιατί η Olympus δεν θα πουλήσει το φωτογραφικό της τμήμα.

Ψυχραιμία λοιπόν, τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την συμφωνία πώλησης και τον Ιανουάριο θα έχουμε την νέα εταιρεία.

Το 2021 θα δείξει πως θα κινηθεί η νέα εταιρεία και μέχρι το τέλος του 2022 ίσως καταλάβουμε περισσότερα για το που θα οδηγηθεί.

Υ.Σ. Εδώ και καιρό και έχοντας δοκιμάσει τις κάμερες και τους φακούς της Olympus σκεφτόμουν να στήσω ένα σύστημα MFT με κάμερες και φακούς της Olympus για την φωτογράφιση άγριας ζωής και τοπίου με την οποία ασχολούμαι. Δυστυχώς οι σημαντικές αυτές εξελίξεις με κάνουν να επαναπροσδιορίσω την επιθυμία μου, τουλάχιστον μέχρι να δούμε πως θα κινηθεί η νέα εταιρεία τα δύο πρώτα χρόνια της πορείας της. Ελπίζω ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα συνεχίσει την πορεία της Olympus σε καλύτερα επίπεδα, έτσι ώστε να έχουμε την επιλογή του εξοπλισμού που προσφέρει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Olympus
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

13 σχόλια

  • #
    1

    Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό όταν δημοσιογραφείς να είσαι καλά πληροφορημένος. Το ζωτικό όμως είναι να είσαι αντικειμενικός.
    Γιατί το κοινό σου μπορεί να σου συγχωρήσει την εσφαλμένη εκτίμηση της πληροφορίας-χωρίς απαραίτητα να σε κακολογήσει για κυβίστηση- όμως εάν καταλάβει ότι είσαι μονόπλευρος ή ακόμη χειρότερα προκατειλημμένος τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην κακώς.
    Ρωτώ λοιπόν τον υπογράφοντα του παραπάνω άρθρου τρία+ένα απλά πράγματα που θα καθορίσουν την άποψη μου για την προαίρεση του.
    Αυτολεξεί από το άρθρο:
    1.“όχι για τα στελέχη, τους συνεργάτες και μεταπωλητές της οι οποίοι παλεύουν να πείσουν το φωτογραφικό κοινό για τα πλεονεκτήματα του συστήματος, θα λέγαμε χωρίς μεγάλη επιτυχία καθώς το φωτογραφικό τμήμα της Olympus είναι ζημιογόνο τα τελευταία τρία χρόνια ενώ την τελευταία δεκαετία δεν έχει εμφανίσει πολλά κέρδη.

    Ερώτηση :υπάρχει έστω μία φωτογραφική εταιρεία που να είναι κερδοφόρα την τελευταία τριετία;
    Eάν όχι, μήπως δεν είναι θέμα προσπάθειας της OLYMPUS ούτε πρόβλημα του MFT, αλλά της φωτογραφικής αγοράς γενικότερα και επομένως η εκτίμηση σας είναι αυθαίρετη;

    2.“Η Olympus για χρόνια πορεύεται στο δικό της ιδιαίτερο μονοπάτι του Micro Four Thirds (μαζί με την Panasonic που συμμετέχει στο σύστημα και άλλες εταιρείες όπως η BlackMagic και η DJI) και το υπερασπίζεται σθεναρά, όπως άλλωστε κάνει αντίστοιχα άλλη μία ιστορική φωτογραφική εταιρεία, η Pentax, με την πίστη της στις DSLR.

    Ερώτηση :μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σχέση έχει η προσκόλληση της PENTAX στο DSLR-καθρέπτης επί του αισθητήρα- με την καινοτομία των OLYMPUS/PANASONIC δηλαδή των τολμηρών εφευρετών των ακάθρεπτων και πόσο ιδιαίτερο είναι ένα μονοπάτι που το ακολουθούν πλέον των 50 εταιρειών;
    Είναι δυνατόν, η σεβαστή κατά τα άλλα PENTAX του 1% , να συγκρίνεται με το MFT, το πρώτο σε πωλήσεις -προσοχή overall-σύστημα
    (20% μερίδιο αγοράς στην Ιαπωνία,την Μέκκα της φωτογραφικής τεχνολογίας);

    3.”Μόνο ο χρόνος θα δείξει τι θα γίνει και καλό είναι να κάνετε υπομονή για να μην την πατήσετε όπως εγώ όταν πίστεψα όσα λέγανε τα στελέχη της Olympus ότι δεν πουλάνε (δεν υπάρχει καν σκέψη λέγανε) και επιχειρηματολογούσα γιατί η Olympus δεν θα πουλήσει το φωτογραφικό της τμήμα”.

    Eρώτηση: ‘Εχετε καταλάβει στο PTTL ότι δεν έχει γίνει πώληση του φωτογραφικού κομματιού αλλά το ακριβώς αντίθετο δηλαδή πώληση του ιατρικού κομματιού; Πώληση χωρίς αγοραστή δεν νοείται ,η JIP είναι επενδυτικό σχήμα που αναλαμβάνει να διαχωρίσει τεχνικά τα δύο κομμάτια .Άρα το ορθόν είναι ότι το ιατρικό κομμάτι είναι προς πώληση σε αμερικάνικο fund που δεν το ενδιαφέρει το τμήμα Imaging και ακριβώς γι’αυτό δημιουργείται μία νέα εταιρεία NEWCO που θα συνεχίσει το Imaging.Επομένως μήπως τα στελέχη της Olympus σας έλεγαν την αλήθεια; (δεν πούλησαν το φωτογραφικό κομμάτι ,το ιατρικό πούλησαν που είχε πολύ λογικά και πολύφερνους μνηστήρες)

    Μέχρι εδώ όλα καλά ,μπορεί ο γράφων το άρθρο να είναι λίγο ανενημέρωτος ή λίγο αφηρημένος. Περιμένετε όμως εδώ έρχεται το καλύτερο:

    “Εδώ και καιρό και έχοντας δοκιμάσει τις κάμερες και τους φακούς της Olympus σκεφτόμουν να στήσω ένα σύστημα MFT με κάμερες και φακούς της Olympus για την φωτογράφιση άγριας ζωής και τοπίου με την οποία ασχολούμαι. Δυστυχώς οι σημαντικές αυτές εξελίξεις με κάνουν να επαναπροσδιορίσω την επιθυμία μου, τουλάχιστον μέχρι να δούμε πως θα κινηθεί η νέα εταιρεία τα δύο πρώτα χρόνια της πορείας της.”

    Ερώτηση: μας λες ποια NIKON να αγοράσουμε για να μην έχουμε άγχη και στενοχώριες;

  • #
    1

    Και γιατί να μη στήσεις σύστημα για φωτογραφία άγριας ζωής βασισμένο στο m43 εδώ και τώρα;
    Υπάρχουν αξιόλογες κάμερες όπως η OM-D M1X και φαντάζομαι φακοί που μειώνουν πολύ το βάρος της μεταφοράς του απαιτούμενου εξοπλισμού σε σχέση, ας πούμε, με το Full Frame. Προσωπικά αν ψαχνόμουν για wildlife σε συνθήκες καλού φωτισμού, το m43 θα ήταν το πρώτο σύστημα που θα σκεφτόμουν. Σήμερα, που γνωρίζω τα των ανακοινώσεων της Olympus. Πως θα εξελιχτεί αυτό; Μπορεί και να εξαφανιστεί η Olympus. Και λοιπόν; Θα μείνεις με μια εξαιρετική κάμερα και κάποιους ελαφρείς και αξιόλογους φακούς για να διασκεδάσεις το wildlife ή ότι άλλο σου αρέσει.
    Εγώ τουλάχιστον, που απέκτησα πρόσφατα έναν φωτεινό prime φακό για m43 (έχω μια Panasonic αλλά χωρίς IBIS), σκέφτομαι σοβαρά να αγοράσω μια m43 κάμερα με ένα καλό σκόπευτρο και IBIS ώστε να παίξω λίγο με 2 – 3 φακούς. Και φυσικά να την κρατώ μαζί στα ταξίδια. Μπορεί να είναι και Olympus. Θα περιμένω να δω περισσότερα για το επικείμενο μοντέλο OM-D M10 IV και βλέπουμε. Ναι, θα προτιμούσα να συνεχίσει το brand γιατί έχει ένα ιστορικό βάρος και γιατί το να έχεις επιλογές είναι θαυμάσιο, αλλά η ζωή είναι εδώ και τώρα. Πάρε μια Olympus και διασκέδασέ τη!

    • #
      1

      εν μέρη έχεις δίκιο για το ότι η ζωή είναι εδώ και τώρα αλλά όπως είπα θα περιμένω λίγο να δω τα δεδομένα…αυτή τη στιγμή έχω τον κατάλληλο εξοπλισμό οπότε καλύπτομαι, η σκέψη έγινε λόγω βάρους και όγκου…η υπομονή δεν έβλαψε ποτέ, ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση…ούτως ή αλλως οι τηλεφακοί που με ενδιαφέρουν ακόμα δεν έχουν παρουσιαστεί…

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κωνσταντίνος Ζήσης | 24 Ιουλίου 2020 στις 19:38

    Συγχαρητήρια για την σοβαρή, ψύχραιμη και ουσιαστική άποψη που εκφράζεις στο άρθρο αυτό. Να γνωρίζουν οι φίλοι της φωτογραφίας ότι ανάλογο άρθρο ΜΕ ΑΠΟΨΗ δεν υπάρχει δημοσιευμένο, από όσο γνωρίζω ούτε σε site του εξωτερικού (DPReview για παράδειγμα) παρά μόνο οι ανακοινώσεις, κάποιες συνεντεύξεις κ.λπ. Η τοποθέτησή σου επίσης επί προσωπικού (που κυρίως αυτό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πουθενά) στο τέλος του άρθρου, για μένα δείχνει απλά ότι τα θέματα γύρω από τη φωτογραφία σε αγγίζουν εξίσου με τον κάθε ένα από τους αναγνώστες σου και μοιράζεσαι τις ίδιες ανησυχίες με όλους μας. Και είναι ανθρώπινο να το κάνεις, γι’ αυτό και ιδιαίτερα σημαντικό.
    Ευχαριστώ

    • #
      1
      ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ | 25 Ιουλίου 2020 στις 12:37

      Βάϊε ,για να σε διευκολύνω στην σκέψη σου ,άλλο αντικειμενικός και άλλο ισοπεδωτικά εξισωτικός.
      Μην εγκλωβίζεσαι στην προκρούστεια λογική γιατί,
      “Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων”Αριστοτέλης
      “Ισότης στάσιν ου ποιεί”η ισότητα δεν προκαλεί επανάσταση.Σόλων
      και επιτέλους κάνε την επανάσταση ,μπες στο ακάθρεπτο μέλλον έστω και με ΝΙΚΟΝ που τόσο αγαπάς.

  • #
    1

    Κωνσταντίνε, ευτυχώς έχω αποβάλλει οποιαδήποτε εν θερμώ ματιά στα πράγματα οποιασδήποτε εταιρείας και πάντα κρίνω από την πλευρά του φωτογράφου. Για όλες τις εταιρείες τα ίδια πιστεύω, είναι αξιόλογες μας βοηθούν πραγματικά να κάνουμε τις εικόνες που θέλουμε αλλά μέχρι εκεί…καμία δεν είναι πάνω από τις άλλες και όλες αξίζει να βρίσκονται στον χώρο, εφόσον το καταφέρουν τελικά.
    Δυστυχώς η ψυχραιμία που αναφέρω είναι απαραίτητη και όσοι την έχουμε μπορούμε πραγματικά να κρίνουμε καλύτερα για ότι βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας!
    Το σχόλιο επί προσωπικού είναι πραγματικά αληθινό και ο προβληματισμός για την πλήρη μετάβαση στην νέα mirrorless εποχή είναι μεγάλος, καθώς ακόμα χρησιμοποιώ DSLR συστήματα από τα οποία είμαι εν μέρη ευχαριστημένος αλλά βλέπω ότι με τις mirrorless θα έχω κάποια πλεονεκτήματα που προσωπικά στο στυλ μου θα με βοηθήσουν αρκετά.

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ | 25 Ιουλίου 2020 στις 11:47

    Υπάρχει λόγος που σε όλα τα σοβαρά site του εξωτερικού δεν υπάρχουν απόψεις αλλά μόνο γεγονότα,λέγεται αντικειμενική δημοσιογραφία.Τώρα εάν εσείς κύριε Ζήση θέλετε σώνει και καλά τρίτη άποψη-αστήρικτη κατά την άποψή μου,βλέπετε οι απόψεις είναι υποκειμενικές- και δεν είστε συγγενής του γράφοντα του άρθρου,προφανώς σας έλειψε το παλαιό συστημικό MEGA…

  • #
    1

    Κωνσταντίνε απλά να σε ενημερώσω γιατί νομίζω θα πρέπει να το ξέρεις ο κ.Αποστολίδης είναι ιδιοκτήτης του Φωτοδεσμού και εμπορεύεται τον εξοπλισμό της Olympus.

  • #
    1

    κ. Ανέστη, έχω διαβάσει προσεχτικά το πρώτο μήνυμά σας. Λέτε κάποια σωστά πράγματα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι το άρθρο δυσφημίζει την Olympus ή προκαλεί πανικό. Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα, αν δούμε τι γράφει ο τίτλος: “Ζητείται ψυχραιμία στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της”.

    Όλος ο κόσμος έχει αναστατωθεί με αυτό το νέο. Μου κάνει εντύπωση ότι ακόμα και άνθρωποι που σχεδόν καθόλου δεν ασχολούνται με το αντικείμενο της φωτογραφίας (όπως και σχετικοί με το αντικείμενο), έρχονται και με ρωτάνε για αυτό το θέμα. Και η απάντηση που τους δίνω είναι σχεδόν η ίδια με αυτήν του τίτλου του άρθρου: “παιδιά, ψυχαραίμια” και τους αιτιολογώ. (Να σημειώσουμε ότι εγώ δεν είμαι Olympιάκιας…!).

    Νομίζω ότι καλό ήταν που γράφτηκε το παραπάνω άρθρο, έστω κι αν έχει κάποιες ατέλειες. Αν σκεφτούμε ότι ανησυχούν ακόμα και αυτοί που λίγο ασχολούνται, είναι “λογικό” να διατυπώνονται φόβοι για το μέλλον της εταιρείας. Οπότε όλοι θέλουν να ακούσουν μία γνώμη, έστω και προσωπική. Στο παραπάνω άρθρο διατυπώνονται αυτοί οι φόβοι, η προσωπική άποψη του συγγραφέα και η προτροπή για υπομονή και να μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Άλλωστε κι εσείς έχετε δικαίωμα να διατυπώσετε προσωπική γνώμη και καλά κάνατε που τη διατυπώσατε.

    Τέλος, το παρακάτω δείχνει ακριβώς ότι μόνο προκατάληψη δεν έχει ο συγγραφέας απέναντι στην Olympus (το παραθέτει και στο άρθρο του, το ξαναβάζω εδώ σε περίπτωση που κάποιος δεν το θυμάται). Καλό είναι να μην κρίνουμε διαβάζοντας μόνο ένα άρθρο, αλλά όλα όσα έχει γράψει, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το πνεύμα του:
    https://www.pttl.gr/ochi-i-olympus-den-tha-apochorisei-apo-ti-fotogr/

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ | 25 Ιουλίου 2020 στις 13:01

    Βάιε,θέλω να ακριβολογείς,δεν είμαι ιδιοκτήτης του Φωτοδεσμού αλλά συμμέτοχός του.
    Κατά τα άλλα εγώ δεν κρύβομαι,δεν εμπορεύομαι απλώς,λατρεύω την φιλοσοφία OLYMPUS εδώ και 30 χρόνια.Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για τις συστάσεις,όμως για λόγους αστικής ευγένειας και αβρότητας, θα έπρεπε ανάλογα να μου συστήσεις και τον κύριο Κωνσταντίνο.’Άλλως φαίνεται μονόπλευρο…

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ | 25 Ιουλίου 2020 στις 13:52

    Θάνε,δεν σε προσφωνώ κ γιατί δεν γνωρίζω το επώνυμο σου.Εμείς έχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων σε Olympus έχουμε γίνει μάρτυρες βιαστικών αγορών από πιστούς της OLYMPUS που παραπληροφορημένοι σπεύδουν να προμηθευτούν υλικά για να κλείσουν τις ελλείψεις στο σύστημά τους.
    Αυτό το πυροδότησαν κάποιοι κατ’ ευφημισμό δημοσιογράφοι που με αστεία δημοσιεύματα και προς αναζήτηση κάποιων κλίκς διαστρέβλωσαν τα γεγονότα, πάντα βάζοντας την άποψη τους.Η άποψη όταν δημοσιογραφείς πρέπει να δημιουργείται στον αναγνώστη από την παράθεση δημοσιευμάτων ,όχι από δικές σου παραινέσεις γιατί τότε φλερτάρεις με το κίτρινο…

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!