To Ingenuity Mars Helicopter θα είναι το πρώτο αεροσκάφος σε άλλο πλανήτη και θα κάνει την πρώτη πτήση στην ιστορία της ανθρωπότητας!


To Ingenuity Mars Helicopter θα είναι το πρώτο αεροσκάφος σε άλλο πλανήτη και θα κάνει την πρώτη πτήση στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Σήμερα η NASA στέλνει στον Άρη την νέα της αποστολή που θα κουβαλάει το νέο Perseverance Mars Rover.

To Perseverance Mars Rover όπως έχουμε δει θα κουβαλάει πάνω του 23 κάμερες, τις περισσότερες από οποιαδήποτε αποστολή στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Θα έχει όμως και κάτι άλλο!

Θα κουβαλάει στην κοιλιά του το ελικόπτερο – drone Ingenuity Mars Helicopter!

Οι αδελφοί Ράιτ έδειξαν ότι η πτήση με κινητήρα στην ατμόσφαιρα της Γης ήταν δυνατή, χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό αεροσκάφος. Με το Ingenuity, προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο για τον Άρη.

δήλωσε ο Håvard Grip, επικεφαλής πιλότος της Ingenuity στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια.

Το Ingenuity διαθέτει τέσσερα ειδικά κατασκευασμένα πτερύγια από ανθρακονήματα, τοποθετημένα σε δύο ρότορες που περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις στις περίπου 2.400 σ.α.λ. – πολλές φορές πιο γρήγορα από ένα ελικόπτερο στη Γη. Διαθέτει επίσης καινοτόμα ηλιακά στοιχεία, μπαταρίες και άλλα εξαρτήματα. Το Ingenuity δεν έχει επιστημονικά όργανα και είναι ένα ξεχωριστό πείραμα από το Mars 2020 Perseverance rover.

Τι δυσκολεύει όμως σε ένα ελικόπτερο να πετάξει στον Άρη; Πρώτον, η λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη δυσκολεύει την επίτευξη αρκετής ανύψωσης. Επειδή η ατμόσφαιρα του Άρη είναι 99% λιγότερο πυκνή από τη Γη, το Ingenuity πρέπει να είναι ελαφρύ, με πτερύγια ρότορα που είναι πολύ μεγαλύτερα και περιστρέφονται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι θα χρειαζόταν για ένα ελικόπτερο της μάζας του Ingenuity στη Γη.

Μπορεί επίσης να έχει πολύ κρύο στον κρατήρα Jezero, όπου το Perseverance θα προσγειωθεί με το Ingenuity τον Φεβρουάριο του 2021. Οι νύχτες εκεί έχουν μείον 90 βαθμοί Κελσίου.

Ενώ η ομάδα της Ingenuity στη Γη έχει δοκιμάσει το ελικόπτερο σε θερμοκρασίες του Άρη και πιστεύει ότι θα πρέπει να λειτουργεί στον Άρη όπως έχει προβλεφθεί, το κρύο θα ωθήσει τα όρια σχεδιασμού πολλών από τα μέρη του Ingenuity.

Επιπλέον, οι ελεγκτές πτήσεων στο JPL δεν θα μπορούν να ελέγχουν το ελικόπτερο με χειριστήριο. Οι καθυστερήσεις στην επικοινωνία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εργασίας με διαστημόπλοια σε διαπλανητικές αποστάσεις. Οι εντολές θα πρέπει να σταλούν πολύ νωρίτερα, με δεδομένα μηχανικής να επιστρέφουν από το διαστημικό σκάφος πολύ μετά από κάθε πτήση. Εν τω μεταξύ, το Ingenuity θα έχει μεγάλη αυτονομία να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με το πώς θα πετάξει σε ένα σημείο και θα διατηρήσει την θερμοκρασία του.

Αν και το Ingenuity έχει κάμερες για να βλέπει η NASA δεν αναφέρει κάτι για καταγραφή εικόνων και αναλύσεις λήψεων. Η λειτουργία του στον Άρη αποσκοπεί στην επίδειξη τεχνολογιών που απαιτούνται για την πτήση στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη. Εάν επιτύχουν, αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην αποστολή στον Άρη άλλων προηγμένων ρομποτικών ιπτάμενων οχημάτων που θα μπορούσαν να περιληφθούν σε μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Τα νέα οχήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια μοναδική οπτική γωνία από ψηλά, παρέχοντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας και πρόσβαση σε έδαφος που είναι δύσκολο να φτάσουν τα επίγεια οχήματα rover.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

NASA Perseverance Rover

Πηγή:

NASA
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!