O αισθητήρας της μεγαλύτερης κάμερας στον κόσμο κατέγραψε με μία λήψη τη μεγαλύτερη σε ανάλυση φωτογραφία στην ιστορία, στα 3.200mp!


O αισθητήρας της μεγαλύτερης κάμερας στον κόσμο κατέγραψε με μία λήψη τη μεγαλύτερη σε ανάλυση φωτογραφία στην ιστορία, στα 3.200mp!

Ακόμα ένα ορόσημο για το imaging είναι το νέο επίτευγμα ερευνητών του Department of Energy’s SLAC National Accelerator Laboratory.

Μιλάμε για τις μεγαλύτερες σε ανάλυση ψηφιακές φωτογραφίες, στα 3.200 megapixels, η μεγαλύτερη ανάλυση που έχει ληφθεί ποτέ σε μία μόνο λήψη καθώς έχουμε δει εικόνες με μεγαλύτερες αναλύσεις αλλά με σύνθεση πολλών λήψεων.

Οι λήψεις έγινας από μία ομάδα αισθητήρων εικόνας που σύντομα θα γίνουν η καρδιά και η ψυχή της μελλοντικής μεγαλύτερης κάμερας του κόσμου που θα τοποθετηθεί στο Vera C. Rubin Observatory της Χιλής.

Η LSST Camera είναι πολύ εξελιγμένη καθώς αποτελείται από 189 μεμονωμένους αισθητήρες εικόνας CCD, με ανάλυση 16 megapixels ο κάθε ένας και pixels μεγέθους πλάτους 10 microns. Οι αισθητήρες ομαδοποιήθηκαν σε ομάδες των εννέα CCD (με κόστος 3 εκατομμύρια δολάρια η κάθε μία ομάδα), που ονομάζονται science rafts και 21 από αυτές τις ομάδες μπήκαν σε ένα ειδικό πλέγμα για τις δοκιμές που έγιναν.

Οι εικόνες που καταγράφει η κάμερα είναι τόσο μεγάλες που θα χρειαζόταν 378 4K τηλεοράσεις εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας για να εμφανιστεί μία από αυτές σε πλήρες μέγεθος και η ανάλυσή τους είναι τόσο υψηλή που θα μπορούσατε να δείτε μια μπάλα του γκολφ από περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά.

Το εστιακό επίπεδο της κάμερας LSST έχει εμβαδόν αρκετά μεγάλο για να συλλάβει ένα μέρος του ουρανού με μέγεθος περίπου 40 φεγγάρια. Η ανάλυσή της είναι τόσο υψηλή που θα μπορούσατε να εντοπίσετε μια μπάλα γκολφ από 25 χιλιόμετρα μακριά. (Greg Stewart / SLAC National Accelerator Laboratory)

Αυτό είναι ένα τεράστιο ορόσημο για εμάς. Η κάμερα θα παράγει τις εικόνες για το LSST, οπότε είναι το ικανό και ευαίσθητο μάτι του Παρατηρητηρίου Rubin.”

δήλωσε ο Vincent Riot, διευθυντής έργου LSST Camera από το Εθνικό Εργαστήριο του Lawerence Livermore του DOE.

Ο Steven Kahn, διευθυντής του παρατηρητηρίου της SLAC, δήλωσε:

Αυτό το επίτευγμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά του Παρατηρητηρίου Rubin. Η ολοκλήρωση του εστιακού επιπέδου της LSST κάμερας και οι επιτυχημένες δοκιμές της είναι μια τεράστια νίκη από την ομάδα πίσω από την κάμερα και θα επιτρέψει στο Παρατηρητήριο Rubin την εφαρμογή αστρονομικής επιστήμης επόμενης γενιάς. “

Στη συνέχεια, η σειρά αισθητήρων θα ενσωματωθεί στη μεγαλύτερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του κόσμου, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο SLAC. Μόλις εγκατασταθεί στο Παρατηρητήριο Rubin της Χιλής, η κάμερα θα παράγει πανοραμικές εικόνες ολόκληρου του νότιου ουρανού – ένα πανόραμα κάθε λίγες νύχτες για 10 χρόνια. Η κάμερα αναμένεται να είναι έτοιμη για τελικές δοκιμές στα μέσα του 2021 πριν ξεκινήσει το τελευταίο της ταξίδι για την Χιλή.

Η λήψη των πρώτων εικόνων 3.200 megapixel έγινε με την βοήθεια μίας ποικιλίας αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου ενός τύπου μπρόκολου – που επιλέχθηκε για την πολύ λεπτομερή δομή της επιφάνειας του.

Μπορείτε να δείτε τις εικόνες αυτές εδώ.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Image Sensor Space Photography

Πηγή:

Stanford
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!