Έξι καλοί λόγοι για να αγοράσεις μεταχειρισμένο φωτογραφικό εξοπλισμό!


Έξι καλοί λόγοι για να αγοράσεις μεταχειρισμένο φωτογραφικό εξοπλισμό!

Εδώ και μερικά χρόνια οι πωλήσεις μεταχειρισμένου φωτογραφικού εξοπλισμού έχουν αυξηθεί πολύ, επιτρέποντας στους φίλους της φωτογραφίας και του βίντεο να βρίσκουν ότι χρειάζονται σε καλές τιμές.

Η έκρηξη πωλήσεων του φωτογραφικού/βίντεο εξοπλισμού με την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας στην λήψη εικόνας, ειδικά από το 2004 και μετά, έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες κάμερες, φακοί και άλλα είδη φωτογραφικού εξοπλισμού να πωλούνται στην αγορά μεταχειρισμένων.

Δεκάδες γκρουπ πώλησης φωτογραφικού εξοπλισμού έχουν ξεπηδήσει στο Facebook, ενώ έχουμε πλέον και πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό με την πώληση μεταχειρισμένου φωτογραφικού εξοπλισμού.

Πέρα του τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε μεταχειρισμένο εξοπλισμό (δες το βίντεο μας), υπάρχουν μερικοί πολύ καλοί λόγοι για να αναζητήσετε την επόμενη αγορά σας στην αγορά μεταχειρισμένων.

Βρίσκεις εξοπλισμό σε πολύ χαμηλές τιμές

Η επιθυμία πολλών φωτογράφων να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους, έχει ως αποτέλεσμα να μπορείς να βρεις κάμερες σε πολύ καλές τιμές και σαφέστατα χαμηλότερα από το να αγόραζες μία νέα κάμερα.

Φυσικά αυτό σημαίνει ότι και οι πωλητές πωλούν τον εξοπλισμό τους σε φυσιολογικές τιμές για μεταχειρισμένο εξοπλισμό και δεν προσπαθούν να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης τους πίσω.

Συνήθως μία μεταχειρισμένη κάμερα θα πρέπει να πωλείται σε μία δελεαστικά χαμηλή τιμή, σίγουρα σε μία τιμή πιο χαμηλή από μία καινούργια κάμερα του ίδιου επιπέδου (φυσικά εξαρτάται και από την χρήση που έχει υποστεί).

Μία κάμερα αν είναι και μερικές γενιές πιο παλιά μπορεί να φτάσει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ακόμα και κάτω από 200 ευρώ (με τον φακό).

Και μην ξεχνάτε, ακόμα και μία παλαιότερης γενιάς λειτουργική κάμερα μπορεί να ξεκλειδώσει τον κόσμο της φωτογραφίας ή ακόμα και του βίντεο για όσους ξεκινάνε τώρα, ή ακόμα και για προχωρημένους φωτογράφους.

Το ίδιο ισχύει και για τους φακούς. Αν και οι φακοί συνήθως “κρατούν” μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία, καθώς οι εταιρείες βγάζουν νέα μοντέλα μετά από μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και συνήθως με όχι πολύ μεγάλες βελτιώσεις, μπορείς να βρεις στην αγορά πολύ παλιούς φιλμάτους φακούς, πολύ φωτεινούς, που είναι γνωστοί για την οπτική τους απόδοση, σε πολύ χαμηλές τιμές.

Φλας, τριπόδια, φίλτρα και τσάντες είναι άλλα είδη εξοπλισμού που μπορείς να βρεις σε καλές τιμές σε σχέση με μία αγορά ενός καινούργιου προϊόντος.

Μπορείς να διαπραγματευτείς την τιμή

Αν και στην αγορά καινούργιου εξοπλισμού από ένα κατάστημα δεν έχεις μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης της τελικής τιμής, στην αγορά των μεταχειρισμένων μπορείς να διαπραγματευτείς με τον πωλητή μία χαμηλότερη τιμή αγοράς πιο εύκολα.

Μην ξεχνάς ότι ο πωλητής μεταχειρισμένου εξοπλισμού θέλει να “ξεφορτωθεί” τον εξοπλισμό του γιατί θέλει ή ήδη έχει επενδύσει σε καινούργιο και δεν έχει κάποιο νόημα να κρατάει εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιεί και απλά σκονίζεται σε κάποιο ράφι.

Δες την εβδομαδιαία μας φωτογραφική εκπομπή Angle of View στο YouTube ή άκουσε την ως Podcast σε Spotify, Google ή Apple!

Όταν θελήσεις να πωλήσεις τον μεταχειρισμένο εξοπλισμό που αγόρασες δεν χάνεις πολλά χρήματα

Αγοράζοντας μεταχειρισμένο εξοπλισμό ήδη έχεις κάνει μία μικρότερη επένδυση από το να αγοράσεις ένα καινούργιο προϊόν.

Αυτό σημαίνει ότι όταν αποφασίσεις να αλλάξεις αυτόν τον εξοπλισμό με κάτι πιο νέο ή πιο εξελιγμένο θα μπορείς να πωλήσεις την μεταχειρισμένη κάμερα ή φακό σε συνήθως μία παρόμοια χαμηλή τιμή, χωρίς να χάσεις μεγάλο μέρος του αρχικού ποσού που διάθεσες για την αγορά του.

Η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού είναι μία καλή επιλογή για εξοπλισμό back up

Ειδικά αν εργάζεσαι σε project που απαιτούν να βρίσκεσαι σε μέρη πολύ μακριά από τον τόπο που ζεις ή φωτογραφίζεις επαγγελματικά, ιδανικά θα πρέπει να έχεις μία κάμερα και ένα φακό (ή και κάποια αξεσουάρ όπως ένα φλας), ως back up, για παν ενδεχόμενο.

Επειδή ο back up εξοπλισμός σου δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μπορείς να επιλέξεις την αγορά μεταχειρισμένου και να μειώσεις έτσι το κεφάλαιο που πρέπει να επενδύσεις.

Η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού είναι μία καλή λύση για να αντικαταστήσεις κλεμμένο ή σπασμένο εξοπλισμό

Έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς, είτε να μας κλέψει κάποιος κάτι ή να χαλάσει κάτι στα χέρια μας, για παράδειγμα από πέσιμο ή από νερό.

Είτε σου πέσει και σπάσει είτε σου κλέψουν τον εξοπλισμό, η αγορά των μεταχειρισμένων είναι μία πολύ καλή λύση για να δώσεις, έστω και μία προσωρινή λύση στη δυσκολία που παρουσιάστηκε.

Η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού ανοίγει νέους φωτογραφικούς ορίζοντες όσο αφορά προϊόντα που πλέον δεν παράγονται

Πολλές φορές ως φωτογράφος, μπορεί να θέλεις να εξερευνήσεις κάποιο παλαιότερο φορμά, όπως για παράδειγμα το φιλμ ή να θέλεις να δοκιμάσεις κάποιον πολύ παλιό φακό που μπορεί να ταιριάζει στο στυλ λήψης σου.

Η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού μπορεί να διευρύνει κατά πολύ τις φωτογραφικές σου δεξιότητες και να σου αποκαλύψει ένα νέο κόσμο που μπορεί να σου ταιριάζει περισσότερο ή να σε βοηθάει παραπάνω στις λήψεις σου.

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!