Δείτε τις αλλαγές στην βεβαίωση μετακίνησης ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων!


Δείτε τις αλλαγές στην βεβαίωση μετακίνησης ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων!

Νέα μέτρα θα ισχύουν από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου για την μετακίνηση ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζόμενων.

Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους αλλάζει το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Το βασικό είναι ότι αν ο εργαζόμενος έχει δηλωθεί από την εταιρεία του ότι εργάζεται μέσω τηλεργασίας δεν θα μπορεί να εκδόσει βεβαίωση μετακίνησης για εργασιακούς λόγους.

Μία νέα βεβαίωση θα αναρτηθεί η οποία αναμένεται να έχει προσυμπληρωμένο το ωράριο εργασίας και τις δηλωμένες υπερωρίες, ενώ μέχρι σήμερα το πεδίο αυτό μπορούσε να το συμπληρώσει ο εργοδότης.

Η βεβαίωση θα πρέπει να χορηγείται στον εργαζόμενο πριν από τη μετακίνησή του και θα ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, ακόμα κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του.

Οι μισθωτοί πάντως θα έχουν την εναλλακτική να μετακινούνται προς τη δουλειά τους με την χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr, που αναμένουμε να έχει και εκεί τις αντίστοιχες αλλαγές.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν την ειδική βεβαίωση μετακίνησης που βγάζανε μέχρι τώρα από το forma.gov.gr αλλά πλέον θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται η επαγγελματική τους ιδιότητα στην περίπτωση ελέγχου.

Η βεβαίωση θα συνεχίσει να έχει ισχύ για 14 ημέρες.

Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID19 , η κυβέρνηση λαμβάνει  από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 νέα μέτρα που αφορούν τη μετακίνηση εργαζομένων σε τηλεργασία ή σε αναστολή εργασίας με στόχο την ανασχεση της διασπορας του κορονοϊου SARS-COV-2.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)

2. Όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr. Η συγκεκριμένη βεβαίωση δεν συμπληρώνεται χειρογράφως, αλλά αντλεί τα στοιχεία του επιτηδευματία απευθείας από το Taxis και την ΕΡΓΑΝΗ. Επιπλέον, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται η επαγγελματική τους ιδιότητα στην περίπτωση καθ’ οδόν ελέγχου.

3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Φ.Ε.Κ. Β’ 534/10.02.2021

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

GOV.gr
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!