Φωτογράφος μήνυσε μία tattoo artist γιατί έκανε ένα πορτραίτο που είχε βγάλει, τατουάζ!


Φωτογράφος μήνυσε μία tattoo artist γιατί έκανε ένα πορτραίτο που είχε βγάλει, τατουάζ!

Μερικές φορές θα λέγαμε ότι τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν όσο αφορά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των εικόνων μας.

Ένας φωτογράφος φαίνεται ότι μήνυσε μία γνωστή tattoo artist, γιατί έκανε τατουάζ σε ένα πελάτη της, την φωτογραφία του διάσημου μουσικού της Jazz, Miles Davis, που είχε βγάλει το 1989.

Ο φωτογράφος Jeff Sedlik φωτογράφισε τον διάσημο μουσικό για το περιοδικό JAZZIZ και το τεύχος Αυγούστου και η συγκεκριμένη εικόνα είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ ήταν και στις «Εικόνες της Χρονιάς» του Περιοδικού LIFE.

Η tattoo artist που χρησιμοποίησε την φωτογραφία για να την κάνει τατουάζ λέγεται Kat Von D και έγινε πολύ γνωστή καθώς συμμετείχε στο reality  LA Ink, ενώ έχει 7.4 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram.

Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017, η Kat Von D χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του Sedlik για να δημιουργήσει ένα τατουάζ που σχεδίασε στο χέρι ενός πελάτη και φυσικά δημοσίευσε αρκετές εικόνες από αυτή την διαδικασία στα κοινωνικά της δίκτυα.

Το πρόβλημα είναι ότι η Kat Von D δεν πήρε άδεια για την χρήση της φωτογραφίας του Sedlik, η οποία πωλείται με μη αποκλειστική άδεια αναπαραγωγής, διανομής και προβολής από τη δημιουργία της το 1989.

Έτσι ο φωτογράφος την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου υπέβαλε καταγγελία σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια.

Ο Σεντλίκ απαιτεί από τον Kat Von D να αφαιρέσει την φωτογραφία του (και το τατουάζ) από όλες τις εκτυπώσεις και τα κοινωνικά μέσα, ενώ ζητά αποζημίωση, έως 150.000 δολάρια, από τα κέρδη που αποκτήθηκαν από το τατουάζ, τις απώλειες που προκλήθηκαν από την παράβαση, καθώς και άλλα έξοδα που θα προκύψουν από τη νομική μάχη.

Ο ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει ότι πριν την καταγγελία επικοινώνησε με την tattoo artist για να τα βρουν εξωδικαστικά χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ειδικούς στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, ο φωτογράφος δεν καταχώρησε την εικόνα για χρήση σε τατουάζ.

Ο Sedlik δεν προχώρησε στην μήνυση για τις εικόνες που ανέβηκαν στα κοινωνικά μέσα, αλλά για τη δημιουργία του τατουάζ. Ισχυρίζεται ότι η Von D δημιούργησε ένα μη εξουσιοδοτημένο παράγωγο έργο βασισμένο στη φωτογραφία του Miles Davis, ως μία μόνιμη μορφή τατουάζ στο χέρι ενός ατόμου.

Η tattoo artist μπορεί να επικαλεστεί Fair Use δηλαδή ότι το τατουάζ της μετέτρεψε την αρχική εικόνα με κάποιο τρόπο, δίνοντας ένα νέο νόημα ή μήνυμα και μένει να δούμε τι θα πει το δικαστήριο για αυτή την υπόθεση.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Miles Davis
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!