Οι τουρίστες που βγάζουν selfies μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο γορίλες και πήθικους κολλώντας τους Covid-19!

Το National Geographic τονίζει τους κινδύνους που υπάρχουν από την συμπεριφορά των τουριστών κοντά στην άγρια ζωή την εποχή του Covid-19.

Σύμφωνα με το άρθρο στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο στις Η.Π.Α. τρεις γορίλες βρέθηκαν να είναι θετικοί στον Covid-19.

Αυτό έγινε τον Ιανουάριο και οι γορίλες, που ήταν η πρώτη περίπτωση μόλυνσης για πρωτεύοντα θηλαστικά, ανάρωσαν με φαρμακευτική βοήθεια. Φαίνεται δε να κόλλησαν από κάποιον ασυμπτωματικό υπάλληλο του ζωολογικού κήπου.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ανησυχεί τους ειδικούς σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν όταν άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τα άγρια ζώα στην φύση και ειδικά γορίλες, χιμπατζήδες και ουρακοτάνγκους.

Συγκεκριμένα η μετάδοση του Covid-19 μπορεί να γίνει από τουρίστες ή φωτογράφους που πλησιάζουν τα άγρια ζώα για να τα φωτογραφίσουν ή να βγουν selfies.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστων πρακτικών για τον τουρισμό με σκοπό την επαφή με πίθηκους και γορίλες, οι οποίες συνιστούν να διατηρείται απόσταση τουλάχιστον επτά μέτρων από τα ζώα και να χρησιμοποιείται μάσκα προσώπου (η Ουγκάντα, η Ρουάντα και η ΛΔΚ έχουν υιοθετήσει τον κανόνα των 7 μέτρων πριν από την πανδημία).

Για να κατανοήσουμε πόσο κοντά φτάνουν οι άνθρωποι σε άγριους ορεινούς γορίλες στις τρεις χώρες όπου ζει το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, δηλαδή σε Ουγκάντα, Ρουάντα και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – μια ομάδα επιστημόνων ανέλυσε τις selfies που τραβήχτηκαν με ζώα πριν από την πανδημία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που δημοσίευσαν αυτές τις φωτογραφίες πλησίασαν τους γορίλες περισσότερο από ό, τι επιτρέπεται, συχνά αρκετά κοντά για να εξαπλώσουν ασθένειες όπως ο κοροναϊός.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο People and Nature, έγινε με την βοήθεια του Instagram, ελέγχοντας τα hashtags #gorillatrekking και #gorillatracking, με τα οποία βρέθηκαν 858 selfies με ορεινούς γορίλες οι οποίες δημοσιεύτηκαν από το 2013 έως το 2019. Η έρευνα υπολόγισε την απόσταση μεταξύ του γορίλλα και του ανθρώπου σε κάθε φωτογραφία και κατέγραψε ότι το 86% ελήφθησαν σε απόσταση μέχρι τέσσερα μέτρα. Μόνο το 3% των φωτογραφιών τραβήχτηκαν τουλάχιστον από 7 μέτρα μακριά, όπως απαιτείται, ενώ σε 25 φωτογραφίες οι άνθρωποι ακουμπούσαν τα ζώα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη χρήση μάσκας προσώπου στις selfies. Στη ΛΔΚ, όπου απαιτούνται μάσκες, διαπίστωσαν ότι το 65% των ανθρώπων τις φορούσαν. Στην Ουγκάντα και τη Ρουάντα, όπου οι μάσκες δεν ήταν υποχρεωτικές, οι λήπτες selfies δεν φορούσαν καθόλου. Με τον τουρισμό άγριας ζωής να ξαναξεκινάει, τόσο η Ρουάντα όσο και η Ουγκάντα απαιτούν πλέον από τους τουρίστες να φορούν μάσκες προσώπου και έχουν αυξήσει την απόσταση ασφαλείας από τα 7 μέτρα στα 9.5 μέτρα (δεν είναι σαφές εάν αυτές οι αλλαγές θα είναι μόνιμες).

Γενικά οι τουρίστες φαίνεται να έρχονται πιο κοντά στους μεγάλους πιθήκους τα τελευταία χρόνια, καθώς μελέτη έδειξε ότι η μέση απόσταση μεταξύ ανθρώπων και γοριλών μειώθηκε κατά περίπου ένα μέτρο.

Ο τουρισμός αποτελεί μία μεγάλη πηγή εσόδων για την χρηματοδότηση των προσπαθειών διάσωσης των πιθήκων και γοριλών ενώ οι τουρίστες κρατούν μακριά και τους λαθροθήρες. Παρόλα αυτά οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι τουρίστες έρχονται σε επαφή με τα άγρια ζώα, μέσω φταρνίσματος, βήχα, φτύνωντας ή ουρώντας, ή ακόμα και λόγω του ότι αγγίζουν δέντρα και φυτά στην περιοχή που ζουν.

Το γεγονός των ομοιοτήτων των πιθήκων και γοριλών με τον άνθρωπο τους κάνει εξαιρετικά ευάλωτους σε ασθένειες που μπορεί να μεταφέρουν οι τουρίστες, εκτός του Covid-19.

Το 2016 και το 2017 ένα ξέσπασμα ανθρώπινης αναπνευστικής νόσου σε χιμπατζήδες στο Εθνικό Πάρκο Kibale, στην Ουγκάντα, σκότωσε 25 ζώα σε μία ομάδα και μολύνθηκε το 44% των 205 μελών της ομάδας.

* Η φωτογραφία του άρθρου είναι του TKnoxB.


Απέκτησε το Luminar με έκπτωση, με τον κωδικό pttl20,
κάνε κλικ στην εικόνα

Luminar - Λογισμικό Επεξεργασίας φωτογραφιών

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

pttlgr team

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!
0 0 ψήφοι
Article Rating
Εγγραφή
Ειδοποίηση για
guest

1 Comment
Παλαιότερο
Νεότερο Με τις περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
Προβολή όλων των σχολίων
Θάνος
Θάνος
4 χρόνια πριν

Πόσο στενοχωρεθηκα… πάντα είχα το όνειρο να βγάλω selfie με ένα ουρακοταγκούλη… τι κρίμα…!

Μου φαίνεται ότι ο κόσμος έχει ξεφύγει τελείως! Ούτως ει άλλως δεν μπορώ να καταλάβω καθόλου αυτούς που τραβάνε selfies και γιατί το κάνουν. Πάντως δεν θεωρώ ότι ασχολούνται σοβαρά με τη φωτογραφία με αυτόν τον τρόπο.

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Close

Η διαφήμιση στηρίζει το pttlgr

Οι διαφημίσεις μάς βοηθούν να διατηρούμε το pttlgr δωρεάν, ανεξάρτητο και καθημερινά ενημερωμένο για φωτογράφους, βιντεογράφους και δημιουργούς εικόνας.
Αν θέλεις, μπορείς να μας προσθέσεις στις εξαιρέσεις του ad blocker σου.

Σε ευχαριστούμε για τη στήριξη!