World Press Photo Contest 2022: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι παγκόσμιοι νικητές!


World Press Photo Contest 2022: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι παγκόσμιοι νικητές!

Το World Press Photo Foundation παρουσίασε τους παγκόσμιους νικητές του World Press Photo Contest 2022.

Μαζί οι παγκόσμιοι νικητές αποτίουν φόρο τιμής στο παρελθόν, ενώ είναι στο παρόν και κοιτάζουν προς το μέλλον

δήλωσε η Rena Effendi πρόεδρος της παγκόσμιας κριτικής επιτροπής.


Ο World Press Photo Contest προβάλλει την φωτογραφία φωτορεπορτάζ και ντοκουμέντου της προηγούμενης χρονιάς. Φέτος, οι νικητές επιλέχθηκαν από 64.823 φωτογραφίες, από 4.066 φωτογράφους, από 130 χώρες.

WORLD PRESS PHOTO OF THE YEAR

Οικιστική Σχολή Kamloops
Amber Bracken, Καναδάς, για τους New York Times

Κόκκινα φορέματα κρεμασμένα σε σταυρούς κατά μήκος ενός δρόμου τιμούν τη μνήμη των παιδιών που πέθαναν στο Kamloops Indian Residential School, ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε για την αφομοίωση των ιθαγενών παιδιών, μετά τον εντοπισμό έως και 215 τάφων, Kamloops, Βρετανική Κολομβία, 19 Ιουνίου 2021.

Η πρόεδρος της παγκόσμιας κριτικής επιτροπής, Rena Effendi, δήλωσε σχετικά με αυτήν την εικόνα:

Είναι ένα είδος εικόνας που αποτυπώνεται στη μνήμη σας, εμπνέει ένα είδος αισθητηριακής αντίδρασης. Μπορούσα σχεδόν να ακούσω την ησυχία σε αυτή τη φωτογραφία, μια ήσυχη στιγμή παγκόσμιου απολογισμού για την ιστορία του αποικισμού, όχι μόνο στον Καναδά αλλά σε όλο τον κόσμο.

WORLD PRESS PHOTO STORY OF THE YEAR

Σώζοντας τα δάση με τη φωτιά
Matthew Abbott, Αυστραλία, για το National Geographic/Panos Pictures


Οι αυτόχθονες Αυστραλοί καίνε στρατηγικά τη γη σε μια πρακτική γνωστή ως ψυχρή καύση, στην οποία οι φωτιές κινούνται αργά, καίνε μόνο τα χαμόκλαδα και απομακρύνουν τη συσσώρευση καυσίμου που τροφοδοτεί μεγαλύτερες φωτιές. Οι κάτοικοι του Nawarddeken του West Arnhem Land, στην Αυστραλία, ασκούν ελεγχόμενες ψυχρές καύσεις για δεκάδες χιλιάδες χρόνια και βλέπουν τη φωτιά ως εργαλείο για να διαχειριστούν την πατρίδα τους των 1,39 εκατομμυρίων εκταρίων. Οι δασοφύλακες του Warddeken συνδυάζουν την παραδοσιακή γνώση με τις σύγχρονες τεχνολογίες για την πρόληψη των πυρκαγιών, μειώνοντας έτσι το CO2 που θερμαίνει το κλίμα.

Η πρόεδρος της παγκόσμιας κριτικής επιτροπής Rena Effendi δήλωσε σχετικά με αυτήν την ιστορία:

Ήταν τόσο καλά οργανωμένη που δεν μπορείτε καν να σκεφτείτε τις εικόνες με διαφορετικούς τρόπους. Τις βλέπεις συνολικά και ήταν μια απρόσκοπτη αφήγηση.

WORLD PRESS PHOTO LONG-TERM PROJECT AWARD

Αμαζονική δυστοπία
Lalo de Almeida, Βραζιλία, για τη Folha de São Paulo/Panos Pictures

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου βρίσκεται υπό μεγάλη απειλή, καθώς η αποψίλωση των δασών, η εξόρυξη, η ανάπτυξη υποδομών και η εκμετάλλευση άλλων φυσικών πόρων αποκτούν δυναμική υπό τις περιβαλλοντικά οπισθοδρομικές πολιτικές του Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο. Από το 2019, η καταστροφή του βραζιλιάνικου Αμαζονίου τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας. Μια περιοχή εξαιρετικής βιοποικιλότητας, ο Αμαζόνιος φιλοξενεί επίσης περισσότερες από 350 διαφορετικές ομάδες ιθαγενών. Η εκμετάλλευση του Αμαζονίου έχει έναν αριθμό κοινωνικών επιπτώσεων, ιδιαίτερα στις ιθαγενείς κοινότητες που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος τους, καθώς και του τρόπου ζωής τους

Η πρόεδρος της παγκόσμιας κριτικής επιτροπής Rena Effendi είπε σχετικά με αυτήν την ιστορία:

Αυτό το έργο απεικονίζει κάτι που δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινότητα αλλά και παγκοσμίως, καθώς προκαλεί μια αλυσίδα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

WORLD PRESS PHOTO OPEN FORMAT AWARD

Το αίμα είναι σπόρος
Isadora Romero, Εκουαδόρ

Μέσα από προσωπικές ιστορίες, το Blood is a Seed (La Sangre Es Una Semilla) αμφισβητεί την εξαφάνιση των σπόρων, την αναγκαστική μετανάστευση, τον αποικισμό και την επακόλουθη απώλεια της γνώσης των προγόνων. Το βίντεο αποτελείται από ψηφιακές και κινηματογραφικές φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες τραβήχτηκαν σε ληγμένο φιλμ 35 χιλιοστών και αργότερα σχεδιάστηκαν από τον πατέρα της Romero. Σε ένα ταξίδι στο πατρογονικό τους χωριό Une, Cundinamarca, στην Κολομβία, η Romero εξερευνά ξεχασμένες μνήμες από τη γη και τις καλλιέργειες και μαθαίνει για τον παππού και την προγιαγιά της που ήταν «φύλακες των σπόρων» και καλλιέργησαν πολλές ποικιλίες πατάτας, μόνο δύο από τις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν.

Το μέλος της παγκόσμιας κριτικής επιτροπής (και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής), Clare vander Meersch είπε για αυτό το έργο:

Υπάρχουν τόσα πολλά επίπεδα σε αυτή την αφήγηση όσον αφορά τη χρήση ήχου, βίντεο, φωτογραφιών και αλληλουχίας.

Κάθε περιφερειακός νικητής του Διαγωνισμού λαμβάνει χρηματικό έπαθλο 1.000 €, συμπερίληψη στην ετήσια παγκόσμια έκθεση, ένταξη στην ετήσια επετηρίδα, δημοσίευση και προσωπικό προφίλ στον ιστότοπο World Press Photo, προώθηση στις πλατφόρμες World Press Photo και πρόσκληση για το Πρόγραμμα νικητών και ένα φυσικό βραβείο. Εκτός από τα περιφερειακά τους βραβεία, οι παγκόσμιοι νικητές θα λάβουν επίσης ένα πρόσθετο χρηματικό έπαθλο 5.000 € και ένα επιπλέον φυσικό βραβείο.

Μπορείτε να δείτε όλους τους περιφερειακούς νικητές εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!