Έρευνα αποκαλύπτει ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να αναπαράγουν πιστά υπάρχουσες φωτογραφίες!


Έρευνα αποκαλύπτει ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να αναπαράγουν πιστά υπάρχουσες φωτογραφίες!

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα προγράμματα παραγωγής εικόνων μέσω τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν και αναπαράγουν πιστά υπάρχουσες εικόνες.

Τελευταία, στα πλαίσια της αλματώδους ανάπτυξης των λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης, έχουμε δει από το να παράγουν δικές τους εικόνες υψηλής ποιότητας και να αντικαθιστούν κεφάλια σε φωτογραφίες και βίντεο με ακρίβεια, μέχρι το να αντικαθιστούν φωτογράφους στις φωτογραφίες φαγητού, κάτι που είδαμε πρόσφατα. Διαβάστε εδώ περισσότερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν μια νέα μελέτη, τα προγράμματα δημιουργίας εικόνων μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI image generators), μπορούν πλέον και αντιγράφουν υπάρχουσες εικόνες που έχουν μελετήσει κατά τη διαδικασία της μηχανικής εκμάθησης. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:

Η συγκεκριμένη μελέτη, έγινε από ερευνητές της Google και της DeepMind, μαζί με τα πανεπιστήμια Berkeley, Cornell και Princeton. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τόσο το Google Imagen όσο και το Stable Diffusion, ήταν σε θέση να αντιγράψουν εύκολα και άμεσα εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μηχανικής εκμάθησης των αλγορίθμων. Να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω εικόνες είναι προστατευμένες από πνευματικά δικαιώματα. Ωστόσο, ο Eric Wallace, διδακτορικός φοιτητής στο UC Berkeley που συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη, αναφέρει ότι τα περιστατικά αναπαραγωγής πιστών αντιγράφων από εικόνες (image duplication) είναι σπάνια, σε ποσοστό μόλις 0,3%. Όσο όμως τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται ισχυρότερα, αυτό το ποσοστό είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί. Ο Wallace είπε το εξής:

Ίσως, το επόμενο έτος, αν βγει κάποιο νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο, τότε αυτού του είδους οι κίνδυνοι θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από ότι είναι τώρα.

Άρα, εμμέσως πλην σαφώς, περιμένουμε η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει στο μέλλον αρκετά ικανή στη διαδικασία πιστής αναπαραγωγής οποιαδήποτε εικόνας, ακόμη και αν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Σας θυμίζουμε την πρόσφατη περίπτωση, που η Getty Images μήνυσε τους δημιουργούς του Stable Diffusion, ισχυριζόμενη ότι το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης παραβίασε τα πνευματικά της δικαιώματα. Δείτε εδώ περισσότερα. Τι μέλλει γενέσθαι κατά τη γνώμη σας;

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

Gizmodo
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!