Δείτε τη νικήτρια του φετινού Βραβείου Φωτογραφίας W. Eugene Smith με έπαθλο 30.000 $


Δείτε τη νικήτρια του φετινού Βραβείου Φωτογραφίας W. Eugene Smith με έπαθλο 30.000 $

Στις 15 Μαρτίου, ανακοινώθηκε ότι η Irina Werning από την Αργεντινή είναι η φετινή παραλήπτρια του βραβείου 30.000 δολαρίων για Ανθρωπιστική Φωτογραφία από το W. Eugene Smith Fund, για το έργο της “Las Pelilargas”.

Το W. Eugene Smith Fund υποστηρίζει φωτογράφους των οποίων το έργο ακολουθεί την παράδοση της ανθρωπιστικής φωτογραφίας και της αφοσιωμένης συμπόνιας του W. Eugene Smith που αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της 45χρονης καριέρας του ως φωτογραφικού δοκιμιογράφου.

Η Werning αναζητά και φωτογραφίζει γυναίκες στην Αργεντινή με μακριά μαλλιά, ένα στυλ που επηρεάζεται από ένα μείγμα νοτιοαμερικανικών πολιτισμών και παραδόσεων των ιθαγενών.

Τώρα που γιορτάζει τα 44 χρόνια του, το W. Eugene Smith Grant θα βοηθήσει την Werning να ολοκληρώσει το τελευταίο κεφάλαιο του μακροπρόθεσμου έργου της και να της επιτρέψει να πάει στις πόλεις όπου ξεκίνησαν όλα. Εκεί θα καταγράψει τον οδυνηρό αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης στις τοπικές παραδόσεις, ενώ θα γιορτάσει την ανθεκτικότητα και την ομορφιά της κληρονομιάς τους.

Το έργο της Werning επιλέχθηκε μέσα από περισσότερες από 448 συμμετοχές – οι περισσότερες στην ιστορία της επιχορήγησης, εκπροσωπώντας 68 χώρες. Από την ίδρυση του Smith Fund το 1979, έχει δώσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε φωτογράφους των οποίων η προηγούμενη δουλειά και τα προτεινόμενα έργα ακολουθούν την παράδοση της καριέρας του W. Eugene Smith ως φωτογραφικού δοκιμιογράφου.

«Συνεχίζουμε να είμαστε εντυπωσιασμένοι και έκπληκτοι με την ποιότητα των συμμετοχών που λαμβάνουμε κάθε χρόνο και τις απίστευτα διαφορετικές ιστορίες που μοιράζονται οι φωτογράφοι με τον κόσμο», δήλωσε ο Scott Thode, πρόεδρος του W. Eugene Smith Memorial Fund.

«Το Ταμείο Smith είναι ενθουσιασμένο για όλους τους φετινούς αποδέκτες της επιχορήγησης και ευγνώμων στους κριτές μας που εξέτασαν σχολαστικά τις 448 συμμετοχές, τις περισσότερες που είχαμε στην ιστορία μας. Είμαστε επίσης ευγνώμονες στους υποστηρικτές μας, συμπεριλαμβανομένου του The Leonian Foundation, χωρίς το οποίο αυτές οι ετήσιες βραβεύσεις στη φωτογραφία ντοκουμέντου απλά δεν θα ήταν δυνατές»

πρόσθεσε ο κ. Thode.

Τα νέα ότι έλαβα το φετινό W. Eugene Smith Grant έφτασαν ακριβώς όταν επρόκειτο να ολοκληρώσω αυτό το προσωπικό έργο λόγω έλλειψης κεφαλαίων! Πιστεύω ότι η φωτογραφία έχει ευθύνη να τεκμηριώνει τις συγκρούσεις αλλά και να αποτυπώνει την ελπίδα και την ομορφιά της ανθρωπότητας. Το βραβείο τώρα μου δίνει την ευκαιρία να εμβαθύνω στην ιστορία και να αντιμετωπίσω μερικά από τα ερωτήματα που προέκυψαν σε αυτό το ταξίδι των 17 ετών. Είμαι τόσο ευγνώμων για αυτήν την τιμή.

«Το έργο της Irina, πιστεύω, αντιπροσωπεύει τη κληρονομιά του W. Eugene Smith και το ίδιο το Fund, που είναι η δέσμευση και το πείσμα ενός φωτογράφου να συνεχίσει τη δουλειά όλα αυτά τα χρόνια και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες», εξήγησε η Justyna Mielnikiewicz, μέλος της κριτικής επιτροπής και αποδέκτης του Smith Grant 2016. «Αλλά είναι επίσης η προσωπική προσκόλληση και ευθύνη που αναλαμβάνει ένας φωτογράφος για τους ανθρώπους και τα μέρη που καταγράφουν. Η Irina το έδειξε σίγουρα στο έργο της».

Χάρη στην αυξημένη υποστήριξη του Ιδρύματος Phillip and Edith Leonian, το W. Eugene Smith Grant κατάφερε να αυξήσει την υποτροφία του στα 10.000 $ και να προσθέσει ένα βραβείο φιναλίστ, το οποίο παρέχει 5.000 $ σε έναν φωτογράφο του οποίου η συμμετοχή θεωρείται από τους κριτές ότι χρειάζεται ειδική αναγνώριση.

Η Myriam Boulos (Λίβανος) είναι φέτος αποδέκτης της υποτροφίας Smith Fund ύψους $10.000 για το έργο της, «Sexual Fantasies», το οποίο καταγράφει τις σεξουαλικές φαντασιώσεις γυναικών και ανθρώπων που κοινωνικοποιούνται ως γυναίκες στο Λίβανο και την περιοχή.

«Σε μια στιγμή της ιστορίας όπου η αλήθεια χειραγωγείται, φιμώνεται και καταπιέζεται, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να λαμβάνω την υποτροφία Eugene Smith», εξήγησε η Myriam Boulos. «Αυτή η τεκμηρίωση αμφισβητεί τους συμβατικούς – αποικιακούς και πατριαρχικούς – τρόπους αναπαράστασης της περιοχής με φωτογραφία, μετατοπίζοντας την αφήγηση από τον πόνο και τα βάσανα που έχουν ομαλοποιηθεί, στις επιθυμίες και την αντίστασή μας. Σε αυτή τη συλλογική δουλειά, εμείς μιλάμε για τα σώματά μας, τα κατέχουμε και παίρνουμε πίσω ό,τι μας ανήκει».

Οι κριτές απένειμαν επίσης το βραβείο φιναλίστ 5.000 δολαρίων στον Fabian Ritter (Ουκρανία) για το «Youth of Ukraine», το οποίο ρίχνει μια οικεία ματιά στους νεαρούς Ουκρανούς και μοιράζεται την καθημερινή ζωή και τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που φαίνεται να μην έχει τέλος.

«Είναι τιμή μου που είμαι ο φετινός αποδέκτης του βραβείου Leonian Finalist, το οποίο θα ανοίξει νέες δυνατότητες για τη συνέχιση της φωτογραφικής μου δουλειάς στην Ουκρανία το 2024», δήλωσε ο Fabian Ritter. «Είμαι ταπεινός από την εκτίμηση των κριτών για τη δουλειά μου και την οικονομική υποστήριξη που συνοδεύει».

Υπήρχαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις αλλά τελικά, ήταν μια χούφτα από έργα που αντιπροσώπευαν την τέλεια διασύνδεση μεταξύ εικόνων και λέξεων, λέγοντας μια «τοπική ιστορία» για τα παγκόσμια ζητήματα», είπε η Justyna Mielnikiewicz. αναφέροντας και τα δύο έργα που υποβλήθηκαν από τη Myriam Boulos και τον Fabian Ritter. «Ήταν επίσης σημαντικό για κάθε φωτογράφο να έχει ένα σαφές όραμα για το επόμενο κεφάλαιο που έπρεπε να ειπωθεί, συνοδευόμενο από επιτακτικά επιχειρήματα σχετικά με το γιατί χρειάζεται υποστήριξη».

Ο Oyewole Lawal (Νιγηρία), φοιτητής στο Ινστιτούτο Nlele στο Λάγος, έλαβε το Eugene Smith Student Grantων 3.000 δολαρίων για το Guardians of Gaia: The Unseen Eco-Warriors, ένα έργο που αναδεικνύει τους αφανείς ήρωες – οδοκαθαριστές, της ανακύκλωσης απορριμμάτων στην πόλη του Λάγος, στη Νιγηρία. Ο κ. Lawal θα επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη χωματερή, τη χωματερή Olusosun στο Λάγος, τη μεγαλύτερη στην Αφρική, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 40 στρέμματα γης και δέχεται τουλάχιστον 10.000 τόνους απορριμμάτων κάθε μέρα. Περισσότεροι από 12.000 οδοκαθαριστές ζουν και εργάζονται εκεί, με πολλούς από αυτούς να μεταναστεύουν από τη βόρεια Νιγηρία και τις γειτονικές χώρες του Νίγηρα και του Τσαντ.

Είμαι βαθιά ευγνώμων που επιλέχθηκα ως αποδέκτης του διάσημου φοιτητικού βραβείου Eugene Smith. Είναι κάτι περισσότερο από μια απλή οικονομική ευλογία, είναι ένας ισχυρός καταλύτης που με ωθεί μπροστά στο ταξίδι του έργου μου. Αυτό είναι μια ώθηση για τις φιλοδοξίες μου και χρησιμεύει ως ηχηρή επιβεβαίωση ότι η αμείλικτη αποφασιστικότητα και η ακλόνητη δέσμευση ανοίγουν το δρόμο για σημαντικούς θριάμβους. Ας ελπίσουμε ότι θα φέρει ομορφιά στον πλανήτη μας και θα εμπνεύσει θετικές αλλαγές.

δήλωσε ο Oyewole Lawal

«Η ποιότητα της εργασίας που υποβλήθηκε για το Smith Student Grant ήταν αρκετά εντυπωσιακή και υπήρχαν πολλές ιστορίες που ήταν καλές και αρκετά καλές για δημοσίευση», εξήγησε η Angela Jimu, μέλος της κριτικής επιτροπής για το Eugene Smith Student Grant. .

Σχετικά με τη νικητήρια συμμετοχή, ο Oyewole κατάφερε να δείξει διαφορετικές πτυχές της ζωής των θεμάτων του, εξανθρωπίζοντάς τους και δείχνοντας τα ψηλά και τα χαμηλά τους καθώς εργάζονται. Εύχομαι στον φωτογράφο ό,τι καλύτερο για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου και ανυπομονώ να δω αυτούς τους «οικολογικούς πολεμιστές» έξω από τον χώρο εργασίας τους, στα σπίτια τους και με τις οικογένειές τους. Ανυπομονώ επίσης να δω τη συνολική σημασία και τον αντίκτυπο της δουλειάς τους.

πρόσθεσε η κ. Jimu.

Οι κριτές απένειμαν επίσης στην Aliona Kardash, μια φοιτήτρια μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών του Ντόρτμουντ, μια τιμητική διάκριση για το «It Smells of Smoke at Home», την οπτική γωνία μιας φωτογράφου για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εγκατάλειψη της πατρίδας της τη Ρωσία το 2019 και επιστρέφοντας για να επισκεφτεί τους γονείς της τον Δεκέμβριο του 2022.

Είμαι πολύ ευγνώμων που έλαβα μια τιμητική διάκριση στο Eugene Smith Student Grant και είμαι πολύ ενθουσιασμένη που βρίσκομαι ανάμεσα σε πολλούς φωτογράφους που πραγματικά θαυμάζω. Ως φωτογράφος, πάντα έβλεπα το παρελθόν μου ως πηγή έμπνευσης και ιστοριών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε πολύ την αντίληψή μου για την πατρίδα μου και για τον εαυτό μου. Παρόλα αυτά έχω επιλέξει μια πολύ προσωπική προσέγγιση του πολέμου και πιστεύω ότι το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να διατηρήσω έναν διάλογο. Ευχαριστώ το Eugene Smith Student Grant που μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω, όσο μακρύ και δύσκολο κι αν είναι το ταξίδι.

είπε η Aliona Kardash

«Εντυπωσιάστηκα από το μεγάλο εύρος των μοναδικών και ιστοριών που εκτελούνται στο υψηλότερο επίπεδο», είπε η Alice Gabriner, οπτική συντάκτρια και εκπαιδευτικός, και επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής. «Για μένα, ο πραγματικός νικητής αυτού του διαγωνισμού είναι η δύναμη της οπτικής αφήγησης και η αυξανόμενη δεξαμενή ταλέντων που μου επιτρέπει να βλέπω νέες προοπτικές από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε η κ. Gabriner.

«Ήταν μεγάλη χαρά να υπηρετήσω στην κριτική επιτροπή για το φοιτητικό Grant του W. Eugene Smith και να δω ότι το μέλλον της φωτογραφίας ντοκουμέντου βρίσκεται σε καλά χέρια», δήλωσε ο John Edwin Mason, μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής και δάσκαλος αφρικανικής γλώσσας, αφρικανικής ιστορίας και ιστορίας της φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

«Οι αιτούντες από όλο τον κόσμο υπέβαλαν έργαν που αιχμαλώτισαν την καρδιά και το μυαλό μας — στοχαστικά, οπτικά εκπληκτικά και βαθιά συγκινητικά. Η απόφαση για τους φωτογράφους που θα λάβουν την επιχορήγηση και την τιμητική διάκριση ήταν μια πραγματική πρόκληση. Στο τέλος, ωστόσο, τα εξαιρετικά έργα που υπέβαλαν οι Oyewole Lawal και Aliona Kardash ήταν αυτά που ξεχώρισαν. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος με τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Δείτε όλους τους διακριθέντες εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!