Η Nvidia γίνεται η πρώτη δημόσια εταιρεία στον κόσμο που ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η Nvidia άφησε πίσω την Apple και τη Microsoft και γίνεται η πρώτη εισηγμένη εταιρεία που φτάνει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης.
Η μετοχή της Nvidia σημείωσε άνοδο 2,5% μετά το άνοιγμα της αγοράς την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό και ανεβάζοντας τη συνολική της αξία πάνω από το ορόσημο των $4 τρισεκατομμυρίων.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή πορεία, καθώς η αμερικανική εταιρεία κατασκευής chips έχει δει τη μετοχή της να αυξάνεται κατά περίπου 20% μέσα στο 2025, χάρη στον ηγετικό της ρόλο στην «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Nvidia μπροστά από Apple και Microsoft
Η Apple ξεκίνησε το έτος ως η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο με αποτίμηση περίπου 3,9 τρισ. δολάρια, αλλά υπέστη πτώση εξαιτίας της ταραχής που προκάλεσαν οι δασμοί του Προέδρου Τραμπ. Η Nvidia και η Microsoft εναλλάσσονταν στην κορυφή, όμως η Nvidia πήρε τελικά το προβάδισμα.
Η τεχνολογία της Nvidia βρίσκεται στον πυρήνα των data centers που τροφοδοτούν τις AI υποδομές κολοσσών όπως η Microsoft, η Amazon και η Google. Η παγκόσμια επένδυση σε υποδομές AI αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028, σύμφωνα με την International Data Corporation.
Για το τρίμηνο που έληξε τον Απρίλιο, η Nvidia ανακοίνωσε έσοδα 44,1 δισ. δολαρίων — αύξηση 69% σε σχέση με πέρσι.
Το chip Blackwell Ultra και η επόμενη γενιά AI
Η Nvidia, αρχικά γνωστή για τις κάρτες γραφικών που λάτρεψαν οι gamers, πλέον επενδύει βαριά σε AI chips για αυτόνομα ρομπότ και οχήματα. Τον Μάρτιο, παρουσίασε την αναβαθμισμένη έκδοση Blackwell Ultra, με στόχο να υποστηρίζει πιο σύνθετα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και λογική συλλογιστική.
Ο αναλυτής Dan Ives της Wedbush δήλωσε ότι «υπάρχει μόνο μία εταιρεία στον κόσμο που αποτελεί το θεμέλιο της επανάστασης της AI, και αυτή είναι η Nvidia».
Η εταιρεία είχε φτάσει το 1 τρισ. δολάρια μόλις τον Μάιο του 2023.
Ο Jensen Huang στην κορυφή της παγκόσμιας τεχνολογίας
Ο συνιδρυτής και CEO της Nvidia, Jensen Huang, είναι πλέον ένας από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με καθαρή περιουσία 140 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. Τον τελευταίο καιρό έχει έρθει πιο κοντά με τον Πρόεδρο Τραμπ, συμμετέχοντας στην αποστολή στη Σαουδική Αραβία και στο γιγαντιαίο project «Stargate» των $500 δισ. για AI υποδομές.
Προκλήσεις από την Κίνα και τη DeepSeek
Ωστόσο, η πορεία δεν ήταν χωρίς εμπόδια. Η κινεζική startup DeepSeek προκάλεσε τριγμούς με ένα ισχυρό και χαμηλού κόστους AI μοντέλο, ρίχνοντας τη μετοχή της Nvidia έως και 37% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Επιπλέον, η εταιρεία έχασε $2,5 δισ. σε έσοδα λόγω περιορισμών στις εξαγωγές chip προς την Κίνα.
Παρά τα εμπόδια, η μετοχή της Nvidia έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 74% από τις αρχές Απριλίου, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη.
Ο Huang βλέπει την AI να αποτελεί θεμέλιο για κάθε τομέα: από λογισμικό και υγεία, μέχρι χρηματοοικονομικά, μεταφορές και βιομηχανία.
Το μέλλον: $6 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2028;
Αναλυτές της Loop Capital εκτιμούν πως η Nvidia θα μπορούσε να φτάσει τα $6 τρισ. μέχρι το 2028, τονίζοντας πως η εταιρεία αποτελεί «ουσιαστικά μονοπώλιο» στον κρίσιμο τομέα της AI τεχνολογίας.
Απέκτησε το Luminar με έκπτωση, με τον κωδικό pttl20,
κάνε κλικ στην εικόνα










