Πέθανε ο σπουδαίος Raymond Cauchetier, ο οποίος φωτογράφισε το Νέο Κύμα του γαλλικού κινηματογράφου!


Πέθανε ο σπουδαίος Raymond Cauchetier, ο οποίος φωτογράφισε το Νέο Κύμα του γαλλικού κινηματογράφου!

Ο Raymond Cauchetier είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους της εποχής του καθώς κατέγραψε σημαντικές εικόνες από τα γυρίσματα των ταινιών του Γαλλικού La Nouvelle Vague.

O σπουδαίος φωτογράφος πέθανε την προηγούμενη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, σε ηλικία 101 ετών, από επιπλοκές που προκλήθηκαν από τον κοροναϊό Covid-19.

Ο Raymond Cauchetier φωτογράφισε στα σετ γυρισμάτων των κινηματογραφικών ταινιών του Γαλλικού κινηματογράφου, σε μία από τις πιο σημαντικές και λαμπερές περιόδους του παγκόσμιου σινεμά, την περίοδο του Νέου Κύματος του Γαλλικού σινεμά, από το 1959 μέχρι το 1968.

Ο Cauchetier γεννήθηκε το 1920 στο Παρίσι και μεγάλωσε μόνο από την μητέρα του (δεν γνώρισε τον πατέρα του), η οποία ήταν δασκάλα πιάνου. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ενώ το 1940 εισχώρησε στις γραμμές της Γαλλικής Αντίστασης. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε στις Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και συγκεκριμένα στην αεροπορία.

Πρώτη φορά σήκωσε την κάμερα του, στα τριάντα του. Στον πόλεμο του Βιετνάμ βρέθηκε ως φωτογράφος της Γαλλικής Αεροπορίας. Το 1951 αγόρασε μία Rolleiflex, την οποία συνέχισε να χρησιμοποιεί για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.

Ο Cauchetier παρέμεινε στο Βιετνάμ μετά το τέλος του πολέμου, τραβώντας φωτογραφίες ανθρώπων και τοπίων στο Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη. Το πρώτο του βιβλίο φωτογραφιών, «Ciel de Guerre en Indochine» («Ο αεροπορικός πόλεμος στην Ινδοκίνα») πούλησε 10.000 αντίτυπα. Το 1956, το Smithsonian Institution διοργάνωσε μια έκθεση του έργου του, «Faces of Vietnam», η οποία παρουσιάστηκε σε μουσεία και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αργότερα προσλήφθηκε με χαμηλό μισθό ως φωτογράφος για να καλύψει τα παρασκήνια των γυρισμάτων κινηματογραφικών ταινιών Γάλλων σκηνοθετών και οι εικόνες του χρησιμοποιούνταν κυρίως για πόστερ και την προώθηση των ταινιών.

Η Seberg και ο Belmondo στην Champs-Élysées στην ταινία Breathless

Την εποχή εκείνη άκμασε το Νέο Κύμα του Γαλλικού κινηματογράφου, ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα στην ιστορία του κινηματογράφου. Οι σκηνοθέτες του επαναστάτησαν εναντίον των παραδοσιακών κινηματογραφικών πρακτικών της μεταπολεμικής Γαλλίας – ξεπερνώντας τις ασφαλείς πλοκές προσαρμοσμένες από μυθιστορήματα, τα αυστηρά σενάρια και τις συνεργασίες μόνο με αναγνωρισμένους ηθοποιούς της εποχής.

Αντίθετα πειραματίστηκαν κατά το μοντάζ με διάφορα στυλ, χρησιμοποίησαν ελάχιστα γνωστούς ηθοποιούς, αυτοσχέδιες σκηνές και διαλόγους, γρήγορες αλλαγές σκηνών και μακρές λήψεις, έχοντας στην διάθεση τους περιορισμένα χρήματα για τα γυρίσματα.

Μερικές από τις σπουδαίες ταινίες στα παρασκήνια των οποίων φωτογράφισε ο Cauchetier είναι οι “Breathless” (Mr. Godard-1960), “Shoot the Piano Player” (Truffaut-1960), “Jules and Jim” (Truffaut-1962), “Lola” (Jacques Demy 1961) και “The Third Lover” (Claude Chabrol-1962).

Η Seberg στο σετ του Breathless

Ο Cauchetier ήταν και ο ίδιος αντισυμβατικός καθώς δεν στάθηκε δίπλα στους κάμεραμαν για τραβήξει φωτογραφίες τους ηθοποιούς, όπως συνηθίζονταν, αλλά εφάρμοσε όσα είχε μάθει καλύπτοντας πολέμους και έστρεψε τον φακό του και προς τους σκηνοθέτες και όσους έκαναν την ταινία.

Μετά τη σύντομη εμπορική τους εκμετάλλευση, οι φωτογραφίες κατέληξαν σε κουτιά, αποθηκεύτηκαν και ξεχάστηκαν για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, όμως ο Cauchetier το 2000 μπόρεσε να ανακτήσει πολλές από αυτές. Αυτό οφείλεται σε μια αλλαγή στη γαλλική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων η οποία έδωσε στους φωτογράφους τα δικαιώματα των φωτογραφιών που είχαν τραβήξει ως μισθωτοί υπάλληλοι.

Το 1968 ο Cauchetier, πλησιάζοντας τα 50, είχε κουραστεί από τους χαμηλούς μισθούς στα σετ ταινιών και εγκατέλειψε εντελώς τον γαλλικό κινηματογράφο. Η καριέρα του συνεχίστηκε στη δεκαετία του ’90, αν και πολλοί κριτικοί θεωρούν το έργο του την εποχή του Νέου Κύματος ως το καλύτερο του.

Η Jeanne Moreauκ αι οι lovers Oskar Werner, δεξιά και Henri Serre στην ταινία Jules and Jim

Μένω πάντα έκπληκτος όταν μια από τις φωτογραφίες μου θεωρείται εμβληματική, συμβολίζοντας όχι μόνο το Νέο Κύμα αλλά και μια ολόκληρη εποχή, ακόμη και μερικές φορές την ίδια τη Γαλλία. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, είναι η φωτογραφία που αποτελεί την κύρια μνήμη μιας ταινίας.

Το 2007 δημοσίευσε στη Γαλλία το “Photos de Cinema”, ενώ το 2009 παρουσιάστηκε το έργο του στο περιοδικό φωτογραφίας Aperture.

Ο Richard Brody έγραψε στο Aperture για τον Cauchetier:

Αν θέλετε να μάθετε τι ήταν το Γαλλικό Νέο Κύμα παρακολουθήστε τις ταινίες. Αν θέλετε να μάθετε τι σκεφτόταν οι σκηνοθέτες του, διαβάστε τα γραπτά και τις συνεντεύξεις τους αν θέλετε να μάθετε πώς λειτούργησαν, στα πρώτα τους χρόνια, δεν υπάρχει πιο πολύτιμη πηγή από τις φωτογραφίες του Raymond Cauchetier.

Το 2013 παρουσιάστηκε η έκθεση του έργου του στο Λος Άντζελες από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο “Raymond Cauchetier’s New Wave”.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Great Photographers
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!