Ρίχνοντας μια ματιά στο όρος που έγινε διάσημο μέσα από τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”!


Ρίχνοντας μια ματιά στο όρος που έγινε διάσημο μέσα από τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”!

Αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) αποτύπωσε εντυπωσιακή εικόνα του διάσημου, από τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, όρους Ruapehu.

Πιο ειδικά, το όρος Ruapehu βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία και είναι γνωστότερο ως όρος Doom, από την κινηματογραφική τριλογία “Οι Άρχοντες των Δαχτυλιδιών”.

Ο εν λόγω αστροναύτης, χρησιμοποίησε μια φωτογραφική μηχανή Nikon D5 και φακό 1150mm για να απαθανατίσει τη στιγμή που ο ISS βρισκόταν ακριβώς πάνω από το όρος Ruapehu, κοιτάζοντάς το από ψηλά.

Έτσι λοιπόν, 264 μίλια πάνω από τη Γη, ο ταλαντούχος αυτός φωτογράφος, του οποίου το όνομα δεν είναι γνωστό, συγχρόνισε τη λήψη με τέτοιο τρόπο, ώστε να τραβήξει αυτή την υπέροχη λήψη, που μοιάζει με ματιά από ψηλά, στο όρος Ruapehu.

Ενδιαφέρον έχει να επισημάνουμε πως αυτό, αποτελεί το ψηλότερο βουνό στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο στέκεται στα 2.197 μέτρα και είναι ένα ενεργό στρωματοηφαίστειο, δηλαδή ένα κωνικό ηφαίστειο που έχει δημιουργηθεί από πολλά στρώματα σκληρυμένης λάβας και τέφρας.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2021, ωστόσο δημοσιεύτηκε πρόσφατα, μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου.

Κοντά στην κορυφή βρίσκεται μια λίμνη κρατήρας, γνωστή ως Te Wai a-moe στους ιθαγενείς Μαορί, η οποία θερμαίνεται από ένα υδροθερμικό σύστημα μέσα στο ηφαίστειο.

Ύστερα από περίοδο όπου το ηφαίστειο βρίσκονταν σε “αδράνεια”, από το 2011 συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ruapehu το 2022, με τη θερμοκρασία του νερού να κορυφώνεται γύρω, στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα μια ακόμα εικόνα ενός ηφαιστείου από την περιοχή του Ειρηνικού, δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τη NASA.

Εικόνα της NASA από την Lauren Dauphin, χρησιμοποιώντας δεδομένα Landsat από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Βέβαια, αυτό το ηφαίστειο ήταν υποβρύχιο, κοντά στο υποθαλάσσιο βουνό Home Reed στα κεντρικά νησιά Τόνγκα, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα υποθαλάσσιων ηφαιστείων στον κόσμο. Στις 10 Σεπτεμβρίου, ένα από αυτά ξύπνησε.

Μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου σχηματίστηκε ένα νέο νησί, όπου ο Landsat 9 της NASA το κατέγραψε, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το νησί εκτιμάται ότι μετρά πάνω από 24.000 τετραγωνικά μέτρα (έξι στρέμματα) και βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού Late, βορειοανατολικά του Hunga Tonga-Hunga Ha’apai και βορειοδυτικά του Mo’una’one.

Τα νησιά που δημιουργούνται από υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι συνήθως βραχύβια, ωστόσο κάποια παραμένουν για χρόνια.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Φωτογραφίες: NASA

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

ISS NASA

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!