Αναπτύχθηκε τεχνητή νοημοσύνη “που διαβάζει το μυαλό”, και μετατρέπει τις σκέψεις σας σε φωτογραφίες!


Αναπτύχθηκε τεχνητή νοημοσύνη “που διαβάζει το μυαλό”, και μετατρέπει τις σκέψεις σας σε φωτογραφίες!

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας, ανέπτυξαν μια τεχνολογία που μετατρέπει τα εγκεφαλικά σας κύματα σε εικόνες.

Βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας ακούγεται το σενάριο αυτό, καθότι οι ερευνητές του Radboud της Ολλανδίας, κατάφεραν μέσω τεχνολογίας βασισμένης σε τεχνητή νοημοσύνη να μετατρέψουν εγκεφαλικά κύματα σε εικόνες. Και μάλιστα έγινε με τόση ακρίβεια, που είναι ανατριχιαστικό και άκρως εντυπωσιακό ταυτόχρονα. Στο παραπάνω βίντεο που δημοσιεύθηκε από το DW Science Unscripted, ο Gabriel και ο Connor της DW μιλούν με την Thirza Dado, μια ερευνήτρια από την ομάδα του συγκεκριμένου πρότζεκτ. Η Thirza Dado, είναι επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης και νευρογνωσίας και υποψήφια διδάκτωρ στο Ινστιτούτο Donders. Το Donders Center for Cognition, είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο για τη γνωστική επιστήμη, τη νευροεπιστήμη και την τεχνολογία πληροφοριών.

Η Dado μιλάει για την συγκεκριμένη ιδέα, αλλά και για την τεχνολογία πίσω από το συγκεκριμένο πρότζεκτ, καθώς επίσης και για τις πιθανές εφαρμογές που μπορεί να έχει. Στο βίντεο, μοιράζεται μερικά από τα αποτελέσματα από το πρότζεκτ αυτό, που είναι αρκετά εντυπωσιακά. Η διαδικασία έχει ως εξής: Αρχικά γίνεται μια σάρωση μαγνητικής τομογραφίας (MRI) του εγκεφάλου και της δραστηριότητάς του, όταν εκτίθεται σε οπτικά ερεθίσματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ζητήθηκε από τους εθελοντές να κοιτάξουν συγκεκριμένες φωτογραφίες προσώπων, ενώ ο τομογράφος “σκάναρε” τον εγκέφαλό τους. Συγκεκριμένα, το τμήμα του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνο για την όραση, όπου το μηχάνημα μέτρησε τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου τμήματος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να τις εισάγουν σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο εκπαίδευσαν το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης να αναδομεί οπτικές εικόνες με βάση την απόκριση των νευρώνων που ανίχνευσε. Και το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο.

Η Dado και η ομάδα της, μοιράστηκαν μερικά από τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πειράματος, το σύστημα μπόρεσε να ανακατασκευάσει σχεδόν πανομοιότυπα τις αρχικές εικόνες που έδειξαν στους εθελοντές. Η Dado πιστεύει ότι αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, καταδεικνύουν τη δυνατότητα των συστημάτων fMRI/AI (ο συνδυασμός μαγνητικής τομογραφίας με τεχνητή νοημοσύνη), να διαβάζουν αποτελεσματικά τις σκέψεις ανθρώπων στο μέλλον. Δείτε παρακάτω ένα δείγμα αποτελεσμάτων όπου δείχνει στην αριστερή στήλη τις εικόνες που έδειξαν στους εθελοντές (η στήλη STIM, δηλαδή stimuli που σημαίνει ερέθισμα), και στις στήλες S1 και S2, φαίνονται οι ανακατασκευασμένες εικόνες που δημιουργήθηκαν από τον αλγόριθμο, με αποτελέσματα και των 2 εθελοντών (S1 και S2):

Η Dado αναφέρει:

Πιστεύω ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον αλγόριθμο όχι μόνο να απεικονίζει με ακρίβεια ένα πρόσωπο που κοιτάτε, αλλά και οποιοδήποτε πρόσωπο φαντάζεστε ζωντανά, όπως αυτό της μητέρας σας για παράδειγμα.

Με την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, θα ήταν συναρπαστικό να αποκωδικοποιήσουμε και να αναδημιουργήσουμε υποκειμενικές εμπειρίες, ίσως ακόμη και τα όνειρά σας. Τέτοιες τεχνολογικές γνώσεις θα μπορούσαν επίσης να ενσωματωθούν σε κλινικές εφαρμογές, όπως η επικοινωνία με ασθενείς που βρίσκονται σε βαθύ κώμα.

Για να εκπαιδεύσουν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, προηγουμένως είχαν δείξει στους εθελοντές μια σειρά από άλλα πρόσωπα, ενώ ο εγκέφαλός τους βρισκόταν υπό σάρωση από το μαγνητικό τομογράφο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πείραμα, το κλειδί είναι ότι οι εικόνες που είδαν δεν ήταν πραγματικών ανθρώπων, αλλά εικόνες προσώπων που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή. Η σάρωση fMRI μπόρεσε να ανιχνεύσει τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες των εθελοντών ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις συγκεκριμένες εικόνες, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης του αλγόριθμου. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στη συνέχεια μετέφρασε την αντίδραση του νευρώνα κάθε εθελοντή σε κώδικα στον υπολογιστή, για να αναδημιουργήσει μια φωτογραφία με ένα πρόσωπο. Στη δοκιμή, ούτε οι εθελοντές ούτε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είχαν δει ποτέ τα πρόσωπα που αποκωδικοποιήθηκαν και αναδημιουργήθηκαν με τόση ακρίβεια. Δείτε την ομοιότητα των αρχικών εικόνων που είδαν οι εθελοντές στην πάνω σειρά, με τις νέες εικόνες που αναδημιουργήθηκαν μέσω της διαδικασίας στην κάτω σειρά:

Μπορεί αυτού του είδους η ανάπτυξη τεχνολογίας να είναι άκρως σημαντική και ελπιδοφόρα για εφαρμογές στην ιατρική, όπως για παράδειγμα σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα. Η Dado αναφέρει ότι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει άτομα που έχουν τυφλωθεί λόγω ασθένειας ή ατυχήματος. Εγκαθιστώντας μια κάμερα με εμφύτευμα εγκεφάλου που βασίζεται σε αυτήν την τεχνολογία, θα μπορούσαν να διεγείρουν τους εγκεφάλους των ανθρώπων να δουν ξανά και να πλοηγηθούν στο χώρο γύρω τους. Σύμφωνα με την Dado, αυτό το εμφύτευμα είναι ήδη υπό ανάπτυξη. Πάντως, υπάρχει πάντα και ο φόβος της κακόβουλης χρήσης τέτοιας τεχνολογίας για εγκληματικούς σκοπούς, και πάντα θα πρέπει να υπάρξει σοβαρός έλεγχος για το ποιος και γιατί, χρησιμοποιεί αυτή την αναπτυσσόμενη τεχνολογία.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!