Πατέντα της Apple για δημιουργία HDR φωτογραφίας με μία μόνο λήψη


Πατέντα της Apple για δημιουργία HDR φωτογραφίας με μία μόνο λήψη

Οι φωτογραφίες HDR έχουν γίνει, εδώ και αρκετό καιρό, αρκετά δημοφιλής, σε όλα τα επίπεδα φωτογράφων, από τους επαγγελματίες μέχρι όσους χρησιμοποιούν απλά το κινητό τους τηλέφωνο.  Για αυτό τον λόγο και οι περισσότερες εταιρείες έχουν ενσωματώσει την HDR φωτογραφία ως βασικό χαρακτηριστικό των ψηφιακών μηχανών τους και κινητών τηλεφώνων τους.

Ως γνωστόν η δημιουργία μίας HDR φωτογραφίας απαιτεί την λήψη πολλαπλών φωτογραφιών με διαφορετική έκθεση, έτσι ώστε να εμφανίζονται στην τελική φωτογραφία οι λεπτομέρειες στις σκιές και στα φωτεινά σημεία.  Αυτό προϋποθέτει ότι κατά την διάρκεια αυτών των πολλαπλών λήψεων το μέσο καταγραφής (μηχανή ή κινητό τηλέφωνο) δεν θα μετακινηθεί καθόλου ώστε να μην εμφανιστεί το φαινόμενο του ghosting.

Το πρόβλημα αυτό προσπαθεί να ξεπεράσει η Apple, η οποία κατέθεσε πατέντα για την δημιουργία HDR φωτογραφίας με μία μόνο λήψη, μία έκθεση του αισθητήρα στο φως.  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα petapixel.com η πατέντα περιγράφει μία διαδικασία κατά την οποία με μία μόνο λήψη ο αισθητήρας διαβάζει κάθε σειρά pixel πολλές φορές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και στην συνέχεια συνδυάζει τα δεδομένα δίνοντας μία εικόνα HDR.

Αναμένουμε να δούμε αν αυτή η τεχνική θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από τις έως τώρα τεχνικές που χρησιμοποιούν όσοι δεν ακολουθούν την παραδοσιακή HDR τεχνική με τη λήψη πολλαπλών εικόνων με διαφορετική έκθεση, όπως π.χ. τη χρήση φίλτρων στον ψηφιακό θάλαμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!