Αυτή είναι η πρώτη εικόνα Μαύρης Τρύπας, όπως φαίνεται σε πολωμένο φως!


Αυτή είναι η πρώτη εικόνα Μαύρης Τρύπας, όπως φαίνεται σε πολωμένο φως!

Το 2019 είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση η δημοσίευση της πρώτης εικόνας μίας Μαύρης Τρύπας, όπως την κατέγραψε το Event Horizon Telescope (EHT).

Μεγέθυνση στην καρδιά του M87, για να δείτε μια νέα θέα της μαύρης τρύπας, όπως φαίνεται σε πολωμένο φως

Αυτή είναι η πρώτη πραγματική εικόνα μίας μαύρης τρύπας
10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας
Εντυπωσιακό βίντεο δείχνει πόσο δύσκολη και σημαντική ήταν η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας

Τώρα το Event Horizon Telescope (EHT) δημοσίευσε την πρώτη εικόνα Μαύρης Τρύπας που δείχνει τα μαγνητικά της πεδία!

Η εικόνα οφείλεται στις παρατηρήσεις του Event Horizon Telescope και η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία M87 (Messier 87). Η εντυπωσιακή ανάλυση που λαμβάνεται με το EHT είναι ισοδύναμη με αυτήν που απαιτείται για τη μέτρηση του μήκους μιας πιστωτικής κάρτας στην επιφάνεια της Σελήνης.

Στην ουσία οι επιστήμονες κατάφεραν να αποτυπώσουν την Μαύρη Τρύπα σε πολωμένο φως. Είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι μπόρεσαν να μετρήσουν την πόλωση, η οποία αποκαλύπτει τα μαγνητικά πεδία, κοντά στην άκρη μιας μαύρης τρύπας. Οι παρατηρήσεις είναι βασικές για να εξηγήσουν πώς ο γαλαξίας M87, που βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, είναι σε θέση να εκτοξεύσει ενέργεια από τον πυρήνα του.

Βλέπουμε τώρα το επόμενο κρίσιμο κομμάτι αποδεικτικών στοιχείων για να κατανοήσουμε πώς συμπεριφέρονται τα μαγνητικά πεδία γύρω από τις μαύρες τρύπες και πώς η δραστηριότητα σε αυτήν την πολύ συμπαγή περιοχή του διαστήματος μπορεί να οδηγήσει ισχυρούς πίδακες που εκτείνονται πολύ πέρα από τον γαλαξία

λέει η Monika Mościbrodzka, Συντονίστρια της Ομάδα εργασίας EHT Polarimetry και Επίκουρος Καθηγητής στο Radboud Universiteit στις Κάτω Χώρες.

Αυτό το έργο είναι ένα σημαντικό ορόσημο: η πόλωση του φωτός φέρνει πληροφορίες που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη φυσική πίσω από την εικόνα που είδαμε τον Απρίλιο του 2019, κάτι που δεν ήταν δυνατό πριν. Η αποκάλυψη αυτής της νέας εικόνας πολωμένου φωτός απαιτούσε χρόνια εργασίας λόγω των πολύπλοκων τεχνικών που εμπλέκονται στη λήψη και ανάλυση των δεδομένων».

εξηγεί ο Iván Martí-Vidal, επίσης συντονιστής της EHT Polarimetry Working Group και GenT Distinguished Researcher στο Universitat de València της Ισπανίας

Το φως γίνεται πολωμένο όταν διέρχεται από ορισμένα φίλτρα, όπως οι φακοί των πολωμένων γυαλιών ηλίου ή όταν εκπέμπεται σε θερμές περιοχές του διαστήματος που μαγνητίζονται. Με τον ίδιο τρόπο που τα γυαλιά ηλίου με πολωτικά φίλτρα βοηθούν να βλέπουμε καλύτερα μειώνοντας τις αντανακλάσεις και το έντονο φως από φωτεινές επιφάνειες, οι αστρονόμοι μπορούν να οξύνουν την όρασή τους για την περιοχή γύρω από τη μαύρη τρύπα, εξετάζοντας πώς πολώνεται το φως που προέρχεται από εκεί. Συγκεκριμένα, η πόλωση επιτρέπει στους αστρονόμους να χαρτογραφήσουν τις γραμμές μαγνητικού πεδίου που υπάρχουν στην εσωτερική άκρη της μαύρης τρύπας.

Δείτε την σε μεγάλη ανάλυση πατάντας πάνω JPEG [8.8 Mb]!
Πολωμένη εικόνα της μαύρης τρύπας στον M87. Οι γραμμές σηματοδοτούν τον προσανατολισμό της πόλωσης, που σχετίζεται με το μαγνητικό πεδίο γύρω από τη σκιά της μαύρης τρύπας.

Η συνεργασία του Event Horizon Telescope (EHT) περιλαμβάνει περισσότερους από 300 ερευνητές από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Η διεθνής συνεργασία εργάζεται για τη λήψη των πιο λεπτομερών εικόνων μαύρης τρύπας που έχουν ληφθεί ποτέ δημιουργώντας ένα εικονικό τηλεσκόπιο στο μέγεθος της Γης. Υποστηριζόμενο από σημαντικές διεθνείς επενδύσεις, το EHT συνδέει τα υπάρχοντα τηλεσκόπια χρησιμοποιώντας νέα συστήματα – δημιουργώντας ένα θεμελιωδώς νέο όργανο.

Τα μεμονωμένα τηλεσκόπια που συμμετέχουν είναι: ALMA, APEX, IRAM 30-meter Telescope, IRAM NOEMA Observatory, James Clerk Maxwell Telescope (JCMT), Large Millimeter Telescope (LMT), Submillimeter Array (SMA), Submillimeter Telescope (SMT), South Pole Telescope (SPT), Kitt Peak Telescope, Greenland Telescope (GLT).Δε

Η κοινοπραξία EHT αποτελείται από 13 ινστιτούτα : Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics, University of Arizona, University of Chicago, East Asian Observatory, Goethe-Universitaet Frankfurt, Institut de Radioastronomie Millimétrique, Large Millimeter Telescope, Max Planck Institute for Radio Astronomy, MIT Haystack Observatory, National Astronomical Observatory of Japan, Perimeter Institute for Theoretical Physics, Radboud University and the Smithsonian Astrophysical Observatory.

Δείτε το βίντεο που εξηγεί την πόλωση του φωτός.

Δείτε το βίντεο για πως επηρεάζουντα μαγνητικά πεδία στην εικόνα μίας Μαύρης τρύπας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Black Hole Space Photography
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!